Κυριακή, 04 Οκτωβρίου 2015 09:28

Σε μουσεία του Δικτύου του ΠΙΟΠ: Προβολή «Bikes vs Cars» και δράσεις για το ποδήλατο

Γράφτηκε από την
Σε μουσεία του Δικτύου του ΠΙΟΠ: Προβολή «Bikes vs Cars» και δράσεις για το ποδήλατο

Το ντοκιμαντέρ «Bikes vs Cars» του Σουηδού σκηνοθέτη Φρέντρικ Γκέρτεν προβάλλει την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, σε 5 μουσεία του Δικτύου του το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το CineDoc και με αφορμή την πρώτη πανευρωπαϊκή καμπάνια με συντονισμένες δράσεις για το ποδήλατο από το δίκτυο διανομής ντοκιμαντέρ Moving Docs.

Οι προβολές θα γίνουν ταυτόχρονα με την πρεμιέρα του «Bikes vs Cars» από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Την ίδια μέρα το ΠΙΟΠ διοργανώνει και στα 5 μουσεία, παράλληλες δράσεις με επίκεντρο το ποδήλατο και τον ρόλο του στην καθημερινή μετακίνησή μας.

Σε όλες τις προβολές και τις δράσεις η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το «Bikes vs Cars» έχει θέμα το ποδήλατο και πώς η χρήση του μπορεί να αλλάξει τη ζωή στις σύγχρονες πόλεις. Κλιματική αλλαγή, μείωση φυσικών πόρων, πόλεις «πνιγμένες» στα αυτοκίνητα και κάτοικοι που ζουν σε  περιβάλλον με ρύπανση και θόρυβο, είναι ορισμένα από τα θέματα που θίγονται. 

Από τους ποδηλάτες του Σάο Πάολο, του Τορόντο και του Λος Αντζελες που παλεύουν για τους ποδηλατόδρομους, μέχρι την Κοπεγχάγη όπου το 40% των κατοίκων κινείται καθημερινά με ποδήλατο, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τους αγώνες των ποδηλατών σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από τα αυτοκίνητα και τις αλλαγές που μπορούν να πραγματοποιηθούν αν οι περισσότερες πόλεις απομακρυνθούν από το αυτοκινητοκεντρικό μοντέλο μετακινήσεων.

Το πρόγραμμα για την Πελοπόννησο έχει ως εξής: Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας: 12.30 μ., 3.30, 6 μ.μ. προβολή «Bikes vs Cars», 10 π.μ. - 6 μ.μ. έκθεση παλαιών ποδηλάτων του συλλέκτη ποδηλάτων Γιάννη Καλού, οδηγίες και συμβουλές προς τους επισκέπτες για ασφαλή ποδηλασία (σε συνεργασία με την Sikyon Bikes και την Bike me up), δυνατότητα δοκιμής ηλεκτρικών ποδήλατων (σε συνεργασία με την Bike me up), 4 μ.μ. ποδηλατικός γύρος της Στυμφαλίας (συνολική διαδρομή 21 χ.λ.μ.), σε συνεργασία με τους Εθελοντές  Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα: 4.30 μ.μ. σεμινάριο αφιερωμένο στα ποδήλατα βουνού. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς να οδηγούν με ασφάλεια ποδήλατα βουνού στα ποδηλατικά μονοπάτια του Μαινάλου, αλλά και να επιδιορθώνουν πιθανές βλάβες, σε συνεργασία Explore Μαίναλο και τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Μαινάλου. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Στις 6 μ.μ. προβολή «Bikes vs Cars».

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη: 6 μ.μ. ελεύθερη πορεία ποδηλατικών ομάδων με τελικό προορισμό το Μουσείο, 7 μ.μ. ομιλία - παρουσίαση του πρωταθλητή ποδηλασίας Παναγιώτη Καρούνου για την ποδηλατική κυκλοφοριακή αγωγή και την αγωνιστική ποδηλασία., 7.15 μ.μ. μικροί αθλητές και αθλήτριες ποδηλασίας καταθέτουν τις εμπειρίες τους από το αγώνισμα και αναφέρονται στα κίνητρα που τους ώθησαν να ασχοληθούν με την ποδηλασία. Με τη συνεργασία της ομάδας 3Π (Ποδήλατο, Πόλη, Πολιτισμός), της ομάδας "Activate now" και του Τμήματος Ποδηλασίας του Σπαρτιατικού Γυμναστικού Συλλόγου. 7.30 μ.μ. προβολή «Bikes vs Cars»

 


NEWSLETTER