Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2015 09:03

Καταπληκτικές μαθητικές δημιουργίες στο Εικαστικό Εργαστήρι Τριφυλίας

Η έκθεση με τις καταπληκτικές δημιουργίες των μαθητών του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής, όπου πλήθος κόσμου και κυρίως μικρά παιδιά θαύμασαν τις δημιουργίες.

Το Εικαστικό Εργαστήρι επί χρόνια υπό την καθοδήγηση και διδασκαλία του ακούραστου εικαστικού Νίκου Ζαχαρίου αποτελεί πηγή παραγωγής τέχνης και δείχνει ότι η Τριφυλία δημιουργεί.

Πλήθος έργων κεραμικής, ζωγραφικής και αγιογραφίες εκτέθηκαν στην φετινή έκθεση η οποία θα λειτουργεί στο χώρο του εργαστηρίου μέχρι τις 10 Οκτωβρίου από τις 10.30 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι και από τις 5.30 το απόγευμα μέχρι τις 9.30 το βράδυ.

Στα εγκαίνια της έκθεσης μεταξύ άλλων παρευρέθηκε ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πλέον το Εικαστικό Εργαστήρι είναι ένας θεσμός που συνεχίζεται και θα συνεχίζεται και θα στηριχτεί και από αυτή τη δημοτική αρχή με όλη την πίστη και όλη τη βούληση ότι είναι ένας χώρος ο οποίος είναι ωφέλιμος για όσους συμμετέχουν. Από εδώ βγαίνει ένα καινούργιο πνεύμα, είναι αυτό που λέμε ότι η Τριφυλία δημιουργεί. Είμαστε έκπληκτοι για όλη την προσπάθεια που έχουν κάνει όλοι αυτοί οι μαθητές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον δάσκαλο όλων αυτών των καλλιτεχνικών αναζητήσεων και μαθήσεων, τον κ. Ζαχαρίου, ο οποίος χρόνια τώρα προσφέρει τις υπηρεσίες στο Εικαστικό Εργαστήρι». Επίσης ευχαρίστησε και την Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου για όλες τις δράσεις και ιδιαίτερα τους κ. Κατσούλα και κ. Στυλιανού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Γιάννης Κατσούλας υπογράμμισε: «Το Εικαστικό Εργαστήρι το βρήκε η δημοτική αρχή και το αγκάλιασε, καθώς είδαμε ότι πραγματικά είναι μια πηγή παραγωγής τέχνης και η τέχνη είναι μια ουσιώδης πολιτιστική αξία. Προσπαθούμε το εργαστήρι να το αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα γίνεται». Ευχαρίστησε επίσης τόσο το δάσκαλο του εργαστηρίου Νίκο Ζαχαρίου για όλη την αγάπη και αφοσίωσή του, όσο και το δήμαρχο που όπως είπε είναι ο εμπνευστής ό,τι πολιτιστικού γίνεται στο δήμο. Τόνισε δε πως στις σκέψεις είναι το Εικαστικό Εργαστήρι να επεκταθεί σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους με όποια τμήματα μπορούν να δημιουργηθούν.

Ο δάσκαλος του Εικαστικού Εργαστηρίου Νίκος Ζαχαρίου σημείωσε από την πλευρά του για τις δημιουργίες των μαθητών: «Οι μαθητές ήταν περίπου 60, μικροί και μεγάλοι, από 3,5 ετών και πάνω. Είχαμε ζωγραφική αλλά και κεραμική με κεραμικές φόρμες και κεραμικά γλυπτά, πάντα κάτω από κάποιες θεωρίες γύρω από την τέχνη με ένα εικαστικό υπόβαθρο, για να έχουμε ένα έργο όχι τυχαίο αλλά με αξία. Ευτυχώς κάθε χρόνο έχουμε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για αυτό και μέσα από ένα έργο τέχνης έχουμε και την ιστορία της τέχνης. Φέτος θα ξεκινήσουμε μαθήματα τροχού τον οποίο αποκτήσαμε, επίσης συνεχίζουμε τις κεραμικές φόρμες και την ζωγραφική, σχέδιο με κάρβουνο, μολύβι, μελάνια, θα προτείνουμε τα υλικά και ανάλογα με το τι θα επιλέξουν οι μαθητές. Φυσικά υπάρχουν τα βασικά μαθήματα και η θεωρία, που είναι η ζωγραφική και κεραμική το ίδιο για ενηλίκους, όπως και αγιογραφία. Επίσης θα έχουμε και σεμινάρια όπως ψηφιδωτού ή χαρακτικής ανάλογα με το ενδιαφέρον».

 

Κ.Μπ.