Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2015 09:03

Ξύλινες κατασκευές στο πευκοδάσος στις Ράχες Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον

Την πρώτη του δράση πραγματοποίησε το νεοσύστατο Δημιουργικό Εργαστήρι Ραχών στην Κυπαρισσία δημιουργώντας κάποιες ξύλινες κατασκευές στο χώρο που βρίσκεται το πευκοδάσος του χωριού με το πρώην δημοτικό σχολείο, ώστε να μπορούν να απασχολούνται και να διασκεδάζουν τα παιδιά του χωριού.

Το Δημιουργικό Εργαστήρι αποτελείται από γονείς του χωριού και στόχο έχει να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο χώρο αλλά και να δώσει και διέξοδο στα 45 παιδιά. Επίσης με διάφορες δράσεις στοχεύουν σε μια δημιουργική απασχόληση των παιδιών όλη την διάρκεια του χρόνου, αλλά και γενικότερα να αναβαθμίσουν να αναδείξουν τις ομορφιές του χωριού τους.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε με διάφορα ξύλα και την συμμετοχή μικρών και μεγάλων έφτιαξαν ένα δεντρόσπιτο, αλλά και μια μικρή κουζινίτσα μέσα στο δάσος στα οποία θα μπορούν τα παιδιά να παίζουν. Φυσικά οι δράσεις θα συνεχιστούν και πέρα από τα παιχνίδια θα υπάρχουν και δημιουργικές απασχολήσεις από εθελοντές που στηρίζουν την όλη προσπάθεια.

Από τους εμπνευστές του Εργαστηρίου η Αλκμήνη Γεωργιάδη μας μίλησε για αυτή τους την πρωτοβουλία σημειώνοντας: «Είμαστε κάτοικοι των Ραχών και κάποιοι γονείς πήραμε την πρωτοβουλία να αναπλάσουμε το χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου που δεν λειτουργεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Για αυτό το σκοπό συστήσαμε μια ένωση προσώπων που λέγεται «Δημιουργικό Εργαστήρι Ραχών». Θέλουμε να διαμορφώσουμε τον χώρο του σχολείου και να τον αναπλάσουμε τον εξωτερικό χώρο με το πευκόδασος, την παιδική χαρά και το γήπεδο μπάσκετ, αλλά και τον εσωτερικό ώστε να μπορούν εκεί να γίνονται κάποιες εθελοντικές δράσεις κυρίως για παιδιά, καθώς το χωριό μας έχει αρκετά παιδιά, περίπου 45, που ζουν μόνιμα σε αυτό.

Ακριβώς για αυτό το λόγο, επειδή υπάρχουν πολλά παιδιά και ο χώρος του πρώην σχολείου είναι πολύ ωραίος, σκεφτήκαμε να τον αξιοποιήσουμε προς όφελος των παιδιών. Αυτό ξεκινήσαμε να κάνουμε με την πρώτη μας δράση το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Ξεκινώντας από τον περιβάλλοντα χώρο και το δάσος, κάναμε κάποιες κατασκευές και θα φτιάξουμε και άλλες στην συνέχεια με υλικά που μπορούμε να βρούμε μόνοι μας. Οι πρώτες μας κατασκευές ήταν μια κουζινίτσα για να μπορούν να παίζουν τα μικρά παιδιά και ένα δεντρόσπιτο για τα μεγαλύτερα παιδιά.

Θέλουμε τα παιδιά που ούτως ή άλλως περνάνε πολύ χρόνο στο χωριό να έχουν κάποιο χώρο που να μπορούν να κάνουν κάποιες δράσεις, χωρίς να χρειάζονται να μετακινούνται.

Στο ξεκίνημά μας έχουμε την ανταπόκριση αρκετών γονιών. Αρκετά παιδιά ήρθαν ενώ ήρθαν και αρκετοί γονείς από την Κυπαρισσία που ούτε καν ήξεραν την ύπαρξη αυτού του πευκοδάσους. Το χωριό και ειδικά ο χώρος του δάσους και του σχολείου είναι ένας προστατευόμενος χώρος, καθώς δεν είναι πάνω σε κάποιο κεντρικό δρόμο. Ετσι είναι πολύ ασφαλής για τα παιδιά και ενδείκνυται να αξιοποιηθεί χειμώνα και καλοκαίρι. Εχουμε στο μυαλό μας να κάνουμε κάποια πράγματα ώστε να γίνει ένας πολυχώρος για τα παιδιά».

Κ.Μπ.