Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2011 14:02

Προτάσεις του καθηγητή Δημόσιας Υγείας Γιάννη Κυριόπουλου: Κοινή διοίκηση σε νοσοκομεία της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Προτάσεις του καθηγητή Δημόσιας Υγείας Γιάννη Κυριόπουλου: Κοινή διοίκηση σε νοσοκομεία της Πελοποννήσου

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

ΣΠΑΡΤΗ - ΜΟΛΑΟΙ

ΝΑΥΠΛΙΟ - ΑΡΓΟΣ



Τις προτάσεις του για τον χάρτη υγείας της Πελοποννήσου παρουσίασε μιλώντας στην "Ελευθερία της Δευτέρας", ο συμπατριώτης μας Γιάννης Κυριόπουλος, κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Κεντρική ιδέα του νέου σχεδιασμού πρέπει να είναι η κοινή διοίκηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων στον ίδιο νομό, η αλλαγή ρόλου για τα μικρότερα νοσοκομεία και η δημιουργία νέων μονάδων και τμημάτων για την αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με τον κ. Κυριόπουλο:
Ογκολογική μονάδα, αυτόνομο τμήμα επειγόντων περιστατικών και μονάδα κατ’ οίκον νοησηλείας ασθενών στο τελικό στάδιο, προτείνεται να λειτουργήσουν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, το οποίο θα έχει κοινή διοίκηση με το Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Κυπαρισσίας, συνιστώντας ένα ενιαίο νομικό πρόσωπο, βασισμένο στη συμπληρωματικότητα, με τη μορφή του αποκαλούμενου hospital trust. Η υγειονομική μονάδα στην Κυπαρισσία θα έχει ρόλο ημερήσιου νοσοκομείου.
Αναφερόμενος παράλληλα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, γνωστοποίησε ότι περιλαμβάνεται μεταξύ των τριων κορυφαίων δημόσιων νοσοκομείων της ελληνικής περιφέρειας, από πλευράς αποδοτικότητας.
Οσον αφορά στο σχεδιασμό για τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Ι. Κυριόπουλος είπε ότι προτείνεται ανάλογο μοντέλο με αυτό της Μεσσηνίας για το Νοσοκομείο Σπάρτης και το Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Μολάων, το οποίο θα λειτουργεί ως ανοιχτό κέντρο υγείας.
Για την Αρκαδία -και ειδικότερα για το Παναρκαδικό, στο οποίο προβλέπεται να υπαχθεί διοικητικά το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, λειτουργώντας ως ανοιχτή κλινική- προτείνονται ανάλογες αναβαθμίσεις με αυτές του Νοσοκομείου Καλαμάτας, εκτός από την ογκολογική μονάδα, ενώ στην Αργολίδα προτείνεται τα Νοσοκομεία Ναυπλίου και Αργους να λειτουργήσουν επίσης με τη μορφή hospital trust.


NEWSLETTER