Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015 17:46

Ουρές για εργόσημα στα ΕΛΤΑ Κυπαρισσίας 

Ουρές για εργόσημα στα ΕΛΤΑ Κυπαρισσίας 

Υπομονή χρειαζόταν οποίος επέλεξε χθες να πληρώσει ή να εξαργυρώσει εργόσημα στο κατάστημα των ΕΛΤΑ στην Κυπαρισσία. Η ουρά όσων περίμεναν έφτανε μέχρι την έξοδο του καταστήματος, ενώ η αναμονή έφτανε μέχρι και τις 4 ώρες, αφού η εξυπηρέτηση γινόταν μόνο από ένα ταμείο.

Η υπάλληλος έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξυπηρετηθεί ο κόσμος. Είναι χαρακτηριστικό πως το μεσημέρι, αν και η ώρα είχε περάσει τις 2 μ.μ. η ουρά ήταν ακόμη μεγάλη και κόσμος εξακολουθούσε να φτάνει, με την υπάλληλο να δείχνει απεριόριστη υπομονή.

Ο συνωστισμός ήταν μεγάλος, καθώς για ακόμη μια χρονιά επιβεβαιώθηκε η συνήθεια του Ελληνα να τα αφήνει όλα για την τελευταία στιγμή. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι γενικά το προσωπικό είναι ελάχιστο σε όλα τα καταστήματα του ΕΛΤΑ και σε κάποιες περιοχές δεν υπάρχουν υπάλληλοι με αποτέλεσμα να μαζεύεται κόσμος από το Δώριο μέχρι και τους Γαργαλιάνους.

Βέβαια αρκετοί προτιμούν το Ταχυδρομείο για να κάνουν τις διαδικασίες με τα εργόσημα, καθώς σε αυτό έχουν την δυνατότητα και   μπορούν να πληρώσουν μόνο την ασφαλιστική εισφορά προς τον εργαζόμενο και όχι όλο το ποσό της αμοιβής το οποίο μπορούν να δώσουν απευθείας στον εργάτη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι φέτος πολύ περισσότερος κόσμος έχει σπεύσει να βάλει εργόσημα προκειμένου να μπορέσει να δικαιολογήσει έξοδα για τις αγροτικές του εργασίες, καθώς με τους νέους φορολογικούς συντελεστές το άνοιγμα της ψαλίδας εσόδων – εξόδων αυξάνει τις εισφορές προς την Εφορία.

Υπήρχε πάντως και κόσμος που εξηγούσε πως δεν μπορούσε να πληρώσει νωρίτερα τα εργόσημα, καθώς αρκετοί περίμεναν να μαζέψουν τις ελιές και να πάρουν το εισόδημά τους από το λάδι ώστε να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Κ.Μπ.