Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016 16:02

Σήμερα η Ευρωπαϊκή ημέρα του αριθμού 112

Γράφτηκε από την

Για τη σημερινή "Ευρωπαϊκή Ημέρα 112" μίλησε ο Γιώργος Καραμπάτος υπεύθυνος γραφείου EDIC (Europe Direct Kalamata) Καλαμάτας, χθες σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη "Μυλόπετρα" στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας.

Το 112 είναι ο αριθμός τον οποίο μπορούν να καλούν όλοι οι πολίτες και οι τουρίστες της Ευρώπης, από όπου κι αν βρίσκονται, αν βρεθούν σε κατάσταση ανάγκης και θέλουν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, βοήθεια από την πυροσβεστική, την αστυνομία κ.λ.π. Ο καθένας μπορεί να μιλήσει στη γλώσσα της χώρας στην οποία βρίσκεται, στα Αγγλικά ή στα Γαλλικά. 

Ο κ. Καραμπάτος αναφέρθηκε επίσης και στις δράσεις του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Καλαμάτας της ΕΕ, καθώς και στη βιβλιοθήκη του. Το Κέντρο αυτό δίνει την δυνατότητα στον κάθε Μεσσήνιο να ενημερωθεί για ό,τι συμβαίνει στη Ευρώπη. Από τα γραφεία του (Αριστομένους 91, 3ος όροφος), αλλά και από τη δωρεάν δανειστική - ανταλλακτική βιβλιοθήκη που υπάρχει στη "Μυλόπετρα" μπορεί κανείς να πάρει για να διαβάσει τα έντυπα και τα βιβλία που τον ενδιαφέρουν. Οι πληροφόρηση που παρέχει το Europe Direct Kalamata αφορά: εργασία στο εξωτερικό, εθελοντισμό, σπουδές, ευκαιρίες, επιχειρηματικότητα, το πρόγραμμα Erasmus. Από εκεί επίσης ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να μαθαίνει για τις εκδηλώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και για τις εξελίξεις σχετικά με τη συνθήκη απελευθέρωσης εμπορίου και διακίνησης προϊόντων. Οπως σχολίασε ο κ. Καραμπάτος, αυτή φέρνει μία νέα κατάσταση, που αλλάζει τις ζωές όλων, μιας και για παράδειγμα θα μπορούν να εισάγονται στην Ευρώπη μεταλλαγμένα τρόφιμα και οι χώρες δε θα μπορούν να πάρουν μέτρα για αυτό. Ο ίδιος πρόσθεσε πως μέσω του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε άλλες αγορές. Το EDIC έχει μια μεγάλη βάση δεδομένων, με στατιστικά στοιχεία, έρευνες αγοράς, στα οποία ο καθένας έχει δωρεάν πρόσβαση. 

Υπάρχουν 600 Κέντρα σε όλη την Ευρώπη και 17 στην Ελλάδα. Ολα συνδέονται μεταξύ τους και ενημερώνουν το ένα το άλλο για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται. Ο κ. Καραμπάτος πρόσθεσε πως ο κόσμος της Καλαμάτας ακόμα δεν δείχνει να έχει ενημερωθεί για τα οφέλη που έχει να προσφέρει το EDIC. Το Κέντρο Πληροφόρησης είναι ανοικτό για τα σχολεία, το ΤΕΙ, το Πανεπιστήμιο, τους φορείς και τους συλλόγους, ώστε να μιλήσει για όλα τα παραπάνω θέματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκδόσεις που διατίθενται δωρεάν, στη "Μυλόπετρα" και στο γραφείο του Κέντρου. Τα βιβλία και τα φυλλάδια αφορούν διάφορα ζητήματα και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και σε παιδιά. Στην ανταλλακτική αυτή βιβλιοθήκη όποιος θέλει μπορεί και να προσφέρει βιβλία που δε χρειάζεται πια. 

Οπως τόνισε η επικεφαλής του Κέντρου Δώρα Κολοκοτρώνη, οι ώρες λειτουργίας του είναι 9 - 5. Το τηλέφωνο είναι 27211 10350 και το μέιλ: europedirect@olivetreeroute.gr. 

Γ.Σαρ.