Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2011 21:51

Εγκαιρα θα ξεκινήσει στη Μεσσηνία η δακοκτονία, διαβεβαιώνει ο Χρ. Μαλαπάνης

Εγκαιρα θα ξεκινήσει στη Μεσσηνία η δακοκτονία, διαβεβαιώνει ο Χρ. Μαλαπάνης

Εγκαιρα θα ξεκινήσει η δακοκτονία σ’ όλη τη Μεσσηνία. Και παρά τα προβλήματα σε προσωπικό και τις καθυστερήσεις, θα προχωρήσει κανονικά. Αυτό επεσήμανε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μαλαπάνης, μετά τη συνάντηση με το διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας Γιώργο Παληαρούτα και τον αρμόδιο τμηματάρχη Γιάννη Κυριακόπουλο. Ενημέρωσε ότι αναμένεται η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την ανάθεση της δακοκτονίας στους εργολάβους. Κι εξήγησε πως αυτό χρειάζεται, γιατί το συνολικό ποσό είναι πάνω από 500.000 ευρώ, παρότι είναι 50 - 60 εργολάβοι και κανείς δεν παίρνει πάνω από 15.000 ευρώ.
Ο κ. Μαλαπάνης πληροφόρησε ότι έχουν μπει οι περισσότερες παγίδες και πως είναι πιο προχωρημένα τα πράγματα, σ’ ό,τι αφορούν τις διαδικασίες της δακοκτονίας, στην Τριφυλία.
Στο μεταξύ, απαντώντας σε αίτημα του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας για πρόσληψη περισσότερου προσωπικού στη δακοκτονία, η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρατηρεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε την πρόσληψη 2.200 ατόμων από τα 3.753 που είχαν ζητήσει και πως «η κατανομή ανά ελαιοκομικό νομό γίνεται ανάλογα με την έκταση εφαρμογής του προγράμματος και τη δυναμική των πληθυσμών του δάκου». Το υπουργείο αναφέρει ότι «για την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας 2011 απαιτείται ενεργοποίηση κι εμπλοκή όλων των σχετικών φορέων όπως Δήμων, συνεταιρισμών, Ενώσεων, γεωργικών συνεταιρισμών, καθώς και των ίδιων των ελαιοπαραγωγών». Και ρίχνει το "μπαλάκι" στην Περιφέρεια, επισημαίνοντας: «Η Περιφέρεια και οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων πρέπει να οργανώσουν την εφαρμογή του προγράμματος, αξιοποιώντας τους μόνιμους γεωπόνους των υπηρεσιών και την εμπειρία όλων όσων ασχολούνται με τη δακοκτονία. Τέλος, πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια καλείται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωση και εποπτεία του προγράμματος και πρέπει να είναι πρωτοπόρος στην επίλυση των παρουσιαζόμενων προβλημάτων σε όλες τις διαδικασίες εφαρμογής του προγράμματος, έτσι ώστε αυτό να είναι αποτελεσματικό και να προστατευτεί η ελαιοπαραγωγή και συνεπώς και το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών».