Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016 13:04

Παράσχος Αξιώτης και Χρήστος Ζέρβας: Προωθούν τη μεσογειακή κουζίνα σε όλο τον κόσμο

Παράσχος Αξιώτης και Χρήστος Ζέρβας: Προωθούν τη μεσογειακή κουζίνα σε όλο τον κόσμο

Η μαγειρική είναι μια ανεξάντλητη τέχνη και οι σεφ Παράσχος Αξιώτης και Χρήστος Ζέρβας (όπως και τα υπόλοιπα μέλη της Λέσχης Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος) έχουν αποφασίσει να κάνουν ό,τι μπορούν για να την εξελίξουν και να προωθήσουν τη μεσογειακή - ελληνική κουζίνα σε όλο τον κόσμο.

Με έδρα την Καλαμάτα, ως βάση για τα γραφεία της Λέσχης Διευθυντών Αρχιμαγείρων κάνουν εκπομπές, συνεργασίες, ταξίδια και άλλες δράσεις. Κοντά τους καλούν τους νέους σεφ και τους επαγγελματίες του χώρου της εστίασης. Ο πρόεδρος Παράσχος Αξιώτης εξηγεί περισσότερα για τον οργανισμό αυτό. 

- Τι είναι η Λέσχη Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος και πόσα χρόνια τώρα λειτουργεί;

"Η Λέσχη Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος είναι μία λέσχη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, από την οποία μπορεί κάθε αρχιμάγειρας - μέλος να προσφέρει στην περιφέρεια που ανήκει τις γνώσεις του, για να αναπτυχθεί η γαστρονομία του τόπου και οι ομορφιές του παράλληλα. Η λειτουργία της Λέσχης ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου του 2013 με έδρα την Καλαμάτα, με 10 γραφεία στο εξωτερικό. Δύο στη Γερμανία, από ένα σε Αγγλία, Κύπρο, Σλοβακία, Τουρκία, Λουξεμβούργο και Γαλλία και 2 στην Πολωνία. Στην Ελλάδα τα ενεργά γραφεία μας αυτή τη στιγμή είναι στον Πύργο, στην Πάτρα, στο Ρέθυμνο, στην Κω, στην Κάλυμνο, στον Πειραιά, στο Περιστέρι Αττικής, στα Γιάννενα. Στις 12 Φεβρουαρίου αυτού του έτους ανοίξαμε το γραφείο μας και στην Ζάκυνθο και μέχρι τέλος Απριλίου θα προστεθούν άλλα 2. Σε 3 χρόνια λειτουργίας έχουμε ήδη πάρα πολλές δραστηριότητες και έχουμε ασχοληθεί και με την προώθηση των τοπικών προϊόντων ανά περιοχή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό". 

- Πόσα μέλη απαρτίζουν και στηρίζουν τη Λέσχη και τι σχέση έχει αυτή  αναπτύξει με σεφ του εξωτερικού;

"Αυτή τη στιγμή τη Λέσχη τη στηρίζουν όλες οι λέσχες που υπάρχουν υπό την επίβλεψη μας: οι Executive Chefs Club of Greece, Euro-Toques Hellas, Aregala Hellas, Aregala Mediterranean & Europe, Cooks Without Borders Hellas. Εχουμε 180 μέλη σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η σχέση που έχουμε αναπτύξει με τους υπόλοιπους σεφ του εξωτερικού είναι πάρα πολύ φιλικές. Ανταλλάσσουμε ιδέες γαστρονομικές, συμμετέχουμε σε παγκόσμιους διαγωνισμούς φέρνοντας πάντα πολύ καλά αποτελέσματα, αποδεχόμαστε προσκλήσεις για συμπόσια και προσκαλούμε τους ξένους σεφ στην Ελλάδα για να γνωρίσουν την κουλτούρα και τις ομορφιές μας. Φέτος για το "Μπορούμε Ελλάδα 2016" θα προσκαλέσουμε 20 σεφ από διάφορες χώρες, για το μεσογειακό συμπόσιο που θα διοργανώσουμε".

- Ποιος είναι ο κύριος σκοπός της και ποια είναι η προϋπόθεση για να γίνει κάποιος μέλος;

"Ο κύριος σκοπός της Λέσχης είναι η ανάδειξη του Ελληνα μάγειρα - αρχιμάγειρα, η προώθηση του Ελληνα παραγωγού, των τοπικών προϊόντων από όλη την Ελλάδα προς το εξωτερικό, η ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και η επιστροφή στην παράδοση των γεύσεων. Για να γίνει κάποιος μέλος σε μία από τις λέσχες είναι να έχει εμπειρία και προϋπηρεσία σαν αρχιμάγειρας. Η διαδικασία για να ενταχθεί κάποιος στην οικογένειά μας ως μέλος είναι η εξής: μετά από αίτηση του αξιολογείται και μετά την αξιολόγηση περνάει ως μέλος στην Λέσχη, παίρνοντας μετάλλιο και μπλούζες".

- Εκτός από τη μαγειρική δραστηριότητα, η Λέσχη αναπτύσσει και άλλες δράσεις, εκτός κουζίνας; 

"Μία από τις λέσχες μας η Cooks Without Borders Hellas, ασχολείται με τη φιλανθρωπία. Εχουμε δημιουργήσει ένα τμήμα που λέγεται "Meal of  love - Γεύμα αγάπης" στο οποίο μέλη από όλη την Ελλάδα βοηθούν όπου χρειάζεται, όποτε χρειάζεται, τον συνάνθρωπό μας, Ελληνα, μετανάστη και άνθρωπο που υποφέρει. Η πιο πρόσφατη δραστηριότητά μας, πάντα με τη βοήθεια των χορηγών και ανθρώπων που έχουν ευαισθησία, ήταν να πάμε στην Κάλυμνο και να προσφέρουμε τρόφιμα στους μετανάστες, ρουχισμό και είδη υγιεινής και να μαγειρέψουμε για όλους τους φτωχούς του νησιού της Μητρόπολης Καλύμνου. Προσφέραμε τρόφιμα στο Γηροκομείο και στο Νοσοκομείο Καλύμνου και όλα αυτά χάρη στους χορηγούς μας, το τονίζω, έμπορους, καταστήματα εστίασης και συμπατριώτες μας - υποστηρικτές της Λέσχης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό".

- Πώς μπορεί κάποιος επιχειρηματίας να αναπτύξει σχέσεις με τη Λέσχη και να βελτιώσει το προϊόν και τις υπηρεσίες του;

"Με ένα απλό τηλεφώνημα στο 27210 93844 ή στο 6948-046207 ή με ένα απλό email στο: info@executivechefsclub.gr. Εμείς θέλουμε να μας πει ποιο είναι το θέμα που τον απασχολεί και άμεσα θα του στείλουμε το άτομο που θα συζητήσει μαζί του και θα βρεθεί κάποια λύση, με την προϋπόθεση αυτή η επιχείρηση να είναι ξενοδοχείο, εστιατόριο, κέτερινγκ, γενικά επιχείρηση εστίασης. Από τη στιγμή που θα του προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας κατευθείαν εντάσσουμε την συγκεκριμένη επιχείρηση στους φίλους της Λέσχης, δίνοντας μάλιστα και το σήμα ποιότητας, εφόσον έχουμε αναλάβει εμείς την επιχείρηση. 

Οι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει η Λέσχη σε όλο το Νομό Μεσσηνίας είναι: επίβλεψη, σύνθεση νέων μενού 2016 με υποστήριξη και εκπαίδευση προσωπικού, τοποθέτηση κατάλληλου προσωπικού στο χώρο της κουζίνας, εκπαίδευση υπάρχοντος προσωπικού, σύνθεση, πιστοποίηση και λειτουργία ελληνικού τοπικού πρωινού, ελάχιστη κοστολόγηση των menu all inclusive, personal σεφ σε κάθε είδους εκδήλωση. Αναλαμβάνουμε εξ ολοκλήρου με επαγγελματίες σεφ την επισιτιστική επιχείρηση και τέλος υπάρχει η δυνατότητα παρουσίασης και διαφήμισης της επιχείρησης μέσω της εκπομπής μου «Στα μονοπάτια των γεύσεων» από το Ionian Channel".