Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016 11:44

Ευθ. Λέκκας: "Ασφαλή σε περίπτωση σεισμού τα κτήρια της Καλαμάτας" (βίντεο)

Στην Καλαμάτα μετά το σεισμό του 1986 εφαρμόστηκε ο καινούργιος αντισεισμικός κανονισμός και τα κτήρια έχουν κτιστεί με αυξημένες προδιαγραφές από τότε και μετά. Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος χθες στο πλαίσιο του 8ου Συνεδρίου Υγείας ανέπτυξε το θέμα «Επιχειρησιακός σχεδιασμός συν-καταστροφικού σταδίου σε μεγάλης κλίμακας φυσικές καταστροφές», σε αυτό βοήθησε και η ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Το αποτέλεσμα σήμερα είναι ο δομημένος ιστός της Καλαμάτας να έχει εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους που υπάρχουν σε πανελλήνιο επίπεδο και η τρωτότητα των κτηρίων να έχει μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό. Ο καθηγητής πρόβαλε μάλιστα και βίντεο από το σεισμό του 1986 στην Καλαμάτα, προκαλώντας συγκίνηση σε όσους παρακολούθησαν την ομιλία του.

Ο κ. Λέκκας εστίασε στην παρουσίασή του και στις πρώτες κινήσεις σε μια μεγάλη καταστροφή από την ίδια την Πολιτεία, με βάση τα επιχειρησιακά σχέδια -μια τεράστια διαδικασία που όπως είπε αφορά όλους, πολίτες και φορείς· μεταξύ αυτών των φορέων και τα νοσοκομεία. Ως αδύνατο σημείο για τη χώρα μας ανέφερε την εκπαίδευση του κόσμου και των ειδικών ομάδων πληθυσμού. Αν και όπως είπε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην προσπάθεια ενημέρωσης παιδιών σε σχολεία, ηλικιωμένους και μια παγκόσμια πρωτοπορία με αναπτυσσόμενες δράσεις για τα ΑΜΕΑ. Ολα αυτά όμως -όπως είναι εύλογο- τα καθυστερεί η οικονομική κρίση. Μετά την ομιλία του καθηγητή κ. Λέκκα ακολούθησε μουσική παρέμβαση με την «Μπάντα Κουράγιο» του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, υπό τη διεύθυνση του Γεωργίου Μουνδρουλέα. Πριν ο πρόεδρος του συνεδρίου καθηγητής Γεώργιος Μπαλτόπουλος απένειμε στον Ευθύμη Λέκκα μια αναμνηστική πλακέτα.  

Το 8ο Συνέδριο Υγείας ξεκίνησε χθες το απόγευμα και συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη και τελευταία μέρα. Διοργανώνεται στο ξενοδοχείο "Elite City Resort" για 8η συνεχή χρονιά από την Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας (ΙΕΜΕΣ), σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Νοσηλείας (ΜΕΘ) του Γενικού και Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι». Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας. 

Ν.Κ.