Σάββατο, 05 Μαρτίου 2016 09:26

Δύσκολος ο εντοπισμός των παράνομων υλοτόμων που κόβουν ελιές για καυσόξυλα

Γράφτηκε από τον

Είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός αυτών που κλέβουν και πωλούν παράνομα ξύλα, κόβοντας και καταστρέφοντας τις ελιές. Το φαινόμενο της καταστροφής και της εξαφάνισης των ελαιόδεντρων παρατηρείται κυρίως στην περιοχή των χωριών Πλατύ, Αριοχώρι και Αμμος.

Αυτά σημείωσε στην "Ε" ο δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας, με αφορμή το τελευταίο περιστατικό καταγγελίας για ελιές που έκοψε άγνωστος στο Πλατύ.

«Είναι δική μας αρμοδιότητα, αλλά είναι δύσκολο να αποδειχθεί ποιος τις έχει κόψει, αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία με αυτόπτη μάρτυρα», ανέφερε ο κ. Κατσίποδας. Μας ενημέρωσε ότι «κάνουμε ελέγχους: Το 90% με 95% αυτών που πωλούν ξύλα, μας λέει ότι είναι από κτήμα του ή από κάποιο γνωστό του, ο οποίος μας βεβαιώνει ότι έδωσε την άδειά του για το κόψιμο των ξύλων. Μας λένε ότι "μου καθάρισαν το κτήμα και τους έδωσα τα ξύλα". Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε τους κλέφτες».

Ο δασάρχης παρατήρησε ότι λύση μπορεί να βρεθεί με ελέγχους από άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, προτείνοντας: «Να ελεγχθεί πώς πουλάνε ξύλα. Με τι άδεια, με τι χαρτιά πουλάνε ξύλα αυτοί που πουλάνε, εκεί να υπάρξουν έλεγχοι. Και σε αυτό δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι».

Για να βρεθούν οι κλέφτες διευκρίνισε ότι «πρέπει να υπάρχει κάποιος να δει την πράξη, την κλοπή και να κάνει καταγγελία για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που θα δει. Αν δεν τα δει αυτά κάποιος την ώρα που γίνονται, είναι δύσκολο να βρεθούν οι κλέφτες».

Συμφώνησε πως είναι σοβαρό ζήτημα και προέτρεψε «όταν ένας πολίτης δει κάποιους να κόβουν ξύλα σε κτήμα που δεν είναι δικό τους, πρέπει να το καταγγείλει αμέσως».

Ο κ. Κατσίποδας επεσήμανε και τα ζητήματα της κλοπής σακιών με ελιές και της παράνομης ελαιοσυγκομιδής: «Το χειμώνα, κατά την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής, έχουμε κλοπές σακιών με ελιές, αλλά και μάζεμα ελιών από ξένα κτήματα. Πάει ο ιδιοκτήτης να τις μαζέψει και διαπιστώνει ότι έχουν μαζευτεί από αγνώστους. Αν όμως αυτά δεν τα δει κάποιος την ώρα που γίνονται, είναι δύσκολο να βρεθούν οι κλέφτες».

Γ.Σ.