Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 16:38

«Εννοια του χώρου στη σύγχρονη φυσική» από τον Μεσσήνιο Γιάννη Ηλιόπουλο

Γράφτηκε από την

Ο Μεσσήνιος Γιάννης Ηλιόπουλος διευθυντής Ερευνών Εργαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής της École Normale Supérieure στο Παρίσι θα είναι ο αυριανός καλεσμένος στα ανοικτά πανεπιστημιακά σεμινάρια με θέμα «Πολιτικός λόγος» που διοργανώνει κάθε Τετάρτη το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας.

Τα σεμινάρια γίνονται στο αμφιθέατρο “Ν. Πολίτης” στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, στο Τμήμα Φιλολογίας, στις 7 μ.μ. Ο θεωρητικός φυσικός σωματιδιακών στοιχείων θα μιλήσει για την «Εννοια του χώρου στη σύγχρονη φυσική». 

Ο Ιωάννης Ηλιόπουλος είναι διακεκριμένος σύγχρονος Ελληνας θεωρητικός φυσικός στοιχειωδών σωματιδίων, του οποίου το επιστημονικό έργο έχει συμβάλει αποφασιστικά στην εξέλιξη της έρευνας κι έχει τύχει παγκοσμίου αποδοχής. Γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια έκανε σπουδές, μεταπτυχιακές και διδακτορική διατριβή στη Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο Παρισίων. Εχει διατελέσει επιμελητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Υπότροφος του CERN, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard και στο CNRS στη Γαλλία, διευθυντής Ερευνών στο CNRS στη Γαλλία, διευθυντής στο Εργαστήριο Θεωρητικής Φυσικής στην Ecole Normale Superieure στο Παρίσι, όπου από το 2006 μέχρι σήμερα είναι ομότιμος διευθυντής Ερευνών. Εχει λάβει πολυάριθμες και σημαντικές επιστημονικές διακρίσεις, όπως το Βραβείο Paul Langevin, της Societé Francçaise de Physique (1978), το Μεγάλο Βραβείο Ricard, της Societé Francçaise de Physique (1984), το Βραβείο J.J. Sakurai, της American Physical Society (1986), το Αριστείο Μποδοσάκη (2002), το Μετάλλειον Matteucci, Accademia Nazionale delle Scienze (2006), το Μετάλλειον Dirac, ICTP (2007), το Βραβείο του Τομέα Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, της European Physical Society (2011), και το Βραβείο των 3 Φυσικών, ENS-France (2013). Είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Κρήτης (1999), Ιωαννίνων (2002), Αθηνών (2002) και Πατρών (2004).