Τρίτη, 19 Απριλίου 2016 15:45

Μαρτυρίες μεταναστών για ναυάγιο με νεκρούς

Μαρτυρίες μεταναστών για ναυάγιο με νεκρούς

Το πλοίο, που θα μετεπιβιβάζονταν οι 41 μετανάστες, που φιλοξενούνται στην Καλαμάτα, βυθίστηκε στέλνοντας πιθανόν στο θάνατο πολλά άτομα. Αυτό φαίνεται πως υποστήριξαν ορισμένοι από τους μετανάστες στις Αρχές και έτσι αυτοί συνέχισαν το ταξίδι τους με το μικρότερο σκάφος, στο οποίο επέβαιναν.

Εφόσον αυτό αντιστοιχεί στην πραγματικότητα δείχνει με τον πιο τραγικό τρόπο, το τι συμβαίνει σχεδόν καθημερινά στα ανοιχτά της Μεσσηνίας και στα διεθνή χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι εκ των μεταναστών ανέφεραν ότι ξεκίνησαν το ταξίδι τους στις 13 Απριλίου και ότι στις 16 επρόκειτο να μετεπιβιβαστούν σε άλλο σκάφος μήκους 50 μέτρων, στο οποίο ήδη επέβαιναν ακόμα 500 άτομα. Το σκάφος όμως αυτό ναυάγησε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης με αποτέλεσμα να πνιγούν όλοι οι επιβαίνοντες. Οι λιμενικές αρχές πάντως δεν έχουν εντοπίσει, ούτε ίχνη ναυαγίου, ούτε πτώματα στην ευρύτερη περιοχή και εξετάζουν περαιτέρω τις μαρτυρίες, καθώς συχνά οι διακινητές συμβουλεύουν τους μετανάστες να κάνουν λόγο για ναυάγιο, ώστε να τύχουν καλύτερης υποδοχής. 

Εξάλλου χθες ξεκίνησε από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας και την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας η διαδικασία της ταυτοποίησης των στοιχείων που έχουν δηλώσει οι 41 παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι φιλοξενούνται από την Κυριακή στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας. Χθες ολοκληρώθηκε και η δικογραφία από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας και πήγε στον εισαγγελέα. Ωστόσο, δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες για κανέναν από τους μετανάστες ώστε να κατηγορηθούν για διακίνηση -έτσι οι μόνες κατηγορίες που τους αποδόθηκαν ήταν για παράνομη είσοδο στη χώρα. Να σημειωθεί ότι μετά την υποβολή της δικογραφίας στον εισαγγελέα, η Αστυνομία ανέλαβε από χθες το απόγευμα να διασταυρώσει τα στοιχεία που δήλωσαν κατά την καταγραφή τους από τους λιμενικούς οι 37 άνδρες, 3 γυναίκες και το ένα αγόρι. Ειδικότερα πρόκειται για 23 Σομαλούς (19 άνδρες, 3 γυναίκες και 1 αγόρι), 11 άνδρες από την Αιθιοπία, 1 από το Σουδάν και 6 από την Αίγυπτο. Η διαδικασία ταυτοποίησης των 41 παράνομων μεταναστών αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα ή αύριο, οπότε μετά το σύνηθες είναι να ξεκινήσουν οι ενέργειες για την απέλασή τους.