Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016 07:49

Kalamata Street Fashion Show για φιλανθρωπικό σκοπό (βίντεο-φωτογραφίες)

Εφτασε η στιγμή που στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα γίνει το event “1st Kalamata Street Fashion Show & 27210 Design Pop Ups” (επίδειξη μόδας στο δρόμο και μικρά αυτοσχέδια καταστήματα), ύστερα από μια κοινή πρωτοβουλία του Συλλόγου Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, του “Λάδι Βιώσας” και του αρτ - καφέ “Κούνιες”, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας.

Αυτό ξεκινά αύριο Παρασκευή το απόγευμα στις 6 μ.μ. με μια σειρά ομιλιών στις 6 μ.μ. στον 5ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου, στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη. Εκεί θα γίνει συζήτηση γύρω από το product design, την εξέλιξη της τεχνολογίας, τη μόδα μέσα στους αιώνες. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Θα μιλήσουν οι: Πάνος Τσάκωνας συντηρητής έργων τέχνης, Αλίκη Καραφλόγκα από την εταιρία "Daltec" μηχανήματα και υλικά γραφικών εφαρμογών, Φώφη Νικολαϊδη από τη δημιουργική ομάδα του "Λάδι βιώσας" και η σχεδιάστρια Nathalie D Anvers.

Την επόμενη μέρα, το Σάββατο 23 Απριλίου, από τις 10.30 π.μ. οι 38 συμμετέχοντες σχεδιαστές θα κατηφορίσουν περπατώντας τον Πεζόδρομο της Αριστομένους. Εκεί θα συναντήσουν τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Βεργόπουλο και όλοι μαζί θα απολαύσουν πίσω στην οδό Αμφείας ένα μπραντς το οποίο θα βασίζεται σε Μεσσηνιακά προϊόντα, σε εφαρμογές μοριακής κουζίνας. Υπεύθυνος για αυτό θα είναι ο σεφ Γιώργος Μαύρος εκπρόσωπος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Μεσσηνίας και Λακωνίας, καθώς και 6 ακόμα μάγειρες. Εκεί οι σχεδιαστές θα γνωριστούν μεταξύ τους, θα ανταλλάξουν απόψεις, θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν συνεργασίες.

Αργότερα, το διάστημα 5 - 11 μ.μ. το Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, στον Πεζόδρομο Αμφείας, γίνεται ένας χώρος γεμάτος από pop up shops, μικρά καταστήματα μέσα στα 11 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δραστηριοποιούνται εκεί. Ο στόχος είναι να στηριχτεί το Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας και ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας, με ένα ποσοστό 20% από τα έσοδα.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να παρουσιάσει αποκλειστικά, χειροποίητα προϊόντα (ρουχισμό, υποδήματα, αξεσουάρ, διακοσμητικά κλπ). με στοχευμένη ελληνική τοπική ταυτότητα, re-design Local Products και να δώσει τη δυνατότητα σε νέους Έλληνες σχεδιαστές να δείξουν τις δημιουργίες τους, που θα έχουν μια ισχυρή προβολή όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά σε πανελλαδικό επίπεδο και στο εξωτερικό.

Οι εθελοντές της ομάδας ήρθαν σε επαφή με Έλληνες σχεδιαστές / χειροτέχνες από την Μεσσηνία, αλλά και με guest σχεδιαστές από άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, που επιλέγουν φυσικά υλικά και ήπιες μεθόδους κατεργασίας και που με την δουλειά τους διασώζουν παραδοσιακές μεθόδους χειροτεχνίας. Επίσης έχει γίνει προσέγγιση σε ομάδες Ελλήνων σχεδιαστών με καινοτόμα προϊόντα που ανάγουν το Ελληνικό design σε επίπεδο, που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από το παγκόσμιο περιβάλλον της μόδας και του σχεδίου. Η αντίληψη των δημιουργών είναι ότι το Ελληνικό σχέδιο και η δημιουργικότητα δεν υστερεί σε τίποτα σε σχέση με όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό. Η Ελλάδα διαθέτει την πρωτοτυπία, την ποιότητα και την δεξιοτεχνία στην μόδα, στο σχέδιο και στο product design.
Στην ίδια εκδήλωση η δημιουργία "pop up shop" με Έλληνες σχεδιαστές και εξειδικευμένους δημιουργούς αποτελεί μια πρόκληση και μια απρόσμενη ευφορία στο καταναλωτικό κοινό, που ψάχνει να βρει την διαφορετικότητα στο design μέσα από προσεγμένες συλλογές και ανοίγει τον δρόμο στην αναγνώριση ενός τοπικού brand name, μέσα από την παρουσίαση των προϊόντων σε χώρους ιδιαίτερους.
Βασικό κομμάτι της εκδήλωσης είναι το “1st Kalamata Street Fashion Show”. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια υπαίθρια πασαρέλα που θα στηθεί σε όλο το μήκoς του πεζόδρομου της οδού Αμφείας. Στην πασαρέλα αυτή θα παρουσιαστούν σειρές ρούχων από αναγνωρισμένους σχεδιαστές του εξωτερικού, από σχεδιαστές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και τοπικών ατελιέ. Σημαντική διαφορά στην πασαρέλα αυτή, είναι πως τα μοντέλα θα είναι καθημερινοί άνθρωποι της πόλης. Αυτό θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. και οι επισκέπτες θα δουν ρούχα και αξεσουάρ από 19 σχεδιαστές, από Ελλάδα, Βέλγιο και Ολλανδία, 180 μοντέλα να λαμβάνουν μέρος εθελοντικά. Αφιλοκερδώς θα στηρίξουν τη δράση και οι κομμωτές και μακιγιέρ της πόλης, ο dj Ηλίας Νταγιόπουλος.

Οπως έκαναν γνωστό χθες σε συνέντευξη τύπου οι διοργανωτές Γιώργος Ηλιόπουλος (Σύλλογος Αποφοίτων ΜΣΚ), Φώφη Νικολαΐδη holistic manager "Ladi Biosas", Νίκος Ηλιόπουλος (φωτογράφος, υπεύθυνος αρτ - καφέ "Κούνιες") τα έξοδα καλύφθηκαν από τους ίδιους και από 4 μεγάλους χορηγούς.

Γ.Σαρ.