Πέμπτη, 26 Μαϊος 2016 15:32

Οι διευθυντές του Πολυκλαδικού, η δίκη για τα ναρκωτικά και η απάντηση της "Ε"

Οι διευθυντές του Πολυκλαδικού, η δίκη για τα ναρκωτικά και η απάντηση της "Ε"

Επιμένουν οι διευθυντές των σχολείων που στεγάζονται στο Πολυκλαδικό να βάζουν την "Ε" στο επίκεντρο της δίκης που διεξάγεται για διακίνηση ναρκωτικών από τσιγγάνους. Θέλουν, λένε, να δικαιώσουμε την άποψή τους ότι δεν έχουν καμία σχέση τα σχολεία τους, λες και εμείς είπαμε ότι έχουν κάποια σχέση.

Επικαλούνται προς τούτο την εισαγγελική πρόταση ότι "δεν προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν τον χώρο του σχολείου για την διακίνηση των ναρκωτικών και ζήτησε την απαλλαγή τους γι’ αυτή την κατηγορία".

Λένε λοιπόν στη δεύτερη απάντησή τους (η πρώτη δημοσιεύτηκε ασχολίαστη στο φύλλο του Σαββατοκύριακου) οι καθηγητές:

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Θάρρος» της 24-5-2016, αριθμός φύλλου 35032, από την αγόρευση της εισαγγελέως προς το δικαστήριο για την εκδικαζόμενη υπόθεση ναρκωτικών, οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι «δεν προέκυψε ότι χρησιμοποιούσαν χώρο σχολείου για τη διακίνηση των ναρκωτικών και ζήτησε την απαλλαγή τους γι’ αυτή την κατηγορία». 

Η πρόταση αυτή της εισαγγελέως έρχεται να διαψεύσει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας σας, της 19-5-2016 Αρ. Φύλλου 11776, σύμφωνα με το οποίο στην υπόθεση εμπλέκεται και ο χώρος του συγκροτήματος του Πολυκλαδικού. Επαναλαμβάνουμε δε πως το έμψυχο δυναμικό, μαθητές, καθηγητές, βοηθητικό προσωπικό των συστεγαζόμενων σχολείων στο συγκεκριμένο χώρο (6ου ΓΕΛ, 4ου ΕΠΑΛ, 1ου ΕΚ), ουδέποτε και από κανέναν δεν αναφέρθηκε ότι σχετίζεται με το θέμα.

Επειδή, κατά τα άλλα, η εντύπωση στο αναγνωστικό κοινό σε σχέση με τη διακίνηση ουσιών σε χώρους των σχολείων μας παραμένει νωπή, θα σας παρακαλούσαμε να συμβάλετε άμεσα στην αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας τους. 

«Μηδενί δίκην δικάσης πριν αμφοίν γνώμην ακούσης».

 

Καλαμάτα 25-5-2016

Με εκτίμηση  

Οι Διευθυντές

Μαλαπάνης Γεώργιος, 6ου ΓΕΛ Καλαμάτας

Δρακόπουλος Παναγιώτης 4ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας

Νικητάκης Ευστάθιος 1ου Ε.Κ. Καλαμάτας

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ "Ε"

Το ρεπορτάζ της "Ε" κατέγραψε όσα ακούστηκαν στη δίκη και όσα κατέθεσαν οι μάρτυρες για τη διακίνηση ναρκωτικών από τσιγγάνους. Οπως σε όλα τα δικαστικά ρεπορτάζ έτσι και σε αυτό η "Ε" ούτε υιοθετεί ούτε σχολιάζει τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας. Δεν σχολιάζει επίσης ούτε υιοθετεί τις προτάσεις του εισαγγελέα, όπως κάνουν οι διευθυντές των σχολείων. Αρμόδιοι να κρίνουν και να αποφασίσουν αν γινόταν διακίνηση ναρκωτικών στο Πολυκλαδικό Σχολείο είναι μόνο οι δικαστές και κανένας άλλος. Αν οι διευθυντές των σχολείων γνωρίζουν κάτι παραπάνω για την υπόθεση θα πρέπει να το καταθέσουν στο δικαστήριο όπως θα έκανε κάθε πολίτης και όχι να ζητούν από την "Ε" να αντικρούσει τις καταθέσεις των αστυνομικών μαρτύρων, για να τους δικαιώσει. 

Ανεξάρτητα όμως από ό,τι γνωρίζουν οι διευθυντές των σχολείων, στο κατηγορητήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας αναφέρεται επί λέξει: "Oι δράστες διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες και ιδίως ηρωίνη σε σχολική μονάδα και εκπαιδευτικά ιδρύματα".

Σε άλλο σημείο της δικογραφίας αναφέρεται επίσης επί λέξει: "Τις ανωτέρω πράξεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών (υπό στοιχεία [1], [2], [3], [4], [5], [6] και [7] τέλεσε στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, η δράση, τα μέλη και ο σκοπός της οποίας αναλυτικά περιγράφονται ανωτέρω στην υπό στοιχείο [Α] κατηγορία, υπό την ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση της μεταχείρισης ανήλικων και ιδίως συγγενικών κατ' άρθρο 13 στοιχ. β' Π.Κ. προσώπων κατά την τέλεση αυτών και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και ιδίως ηρωίνης σε σχολική μονάδα και εκπαιδευτικό ίδρυμα και συγκεκριμένα στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας, το οποίο λειτουργεί και τις απογευματινές ώρες ως Ι.Ε.Κ. (ώρες λειτουργίας 8:00 έως 21:00), καθώς και κατ' επάγγελμα, διότι από την τέλεσή τους ως και την υποδομή που είχε διαμορφώσει (οργάνωση με οικογενειακά μέλη, παράδοση των ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών στους αγοραστές από τα ανήλικα τέκνα της οικογένειας για την αποφυγή σύλληψης των μελών της οργάνωσης, χρήση διαφόρων κινητών κ.λπ.) προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος, το δε προσδοκώμενο όφελος υπερέβαινε το ποσό των 75.000 ευρώ, δεδομένου ότι ένα γραμμάριο ηρωίνης πωλείτο προς 15-20 ευρώ περίπου".

Τέλος αστυνομικός μάρτυρας κατάθεσε επί λέξει: "Επιπλέον, οι διακινητές, εκμεταλλευόμενοι ότι πλησίον του καταυλισμού βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του σχολικού συγκροτήματος του Πολυκλαδικού Λυκείου της Καλαμάτας, έχοντας εύκολη πρόσβαση καθόριζαν και τελούσαν συναντήσεις αγοροπωλησίας εντός αυτού".

Η "Ε" δεν έχει στοιχεία για να διαψεύσει το κατηγορητήριο. Αν έχουν οι διευθυντές των σχολείων ας πάνε στο δικαστήριο να καταθέσουν όσα γνωρίζουν για να αθωωθούν οι κατηγορούμενοι. 

Σε κάθε περίπτωση οι διευθυντές θα πρέπει να εξηγήσουν όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά σε όλους τους Μεσσήνιους γιατί προστέθηκε στην περίφραξη του σχολείου αγκαθωτό σύρμα από τον δήμο, αφού δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την τσιγγάνικη παραβατικότητα στην περιοχή. 

Υ.Γ. Στη θέση των διευθυντών θα είχαμε προσηλώσει τη ματιά μας αλλού και όχι στον φόβο μην τους πει κανείς ότι εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο σε διακίνηση ναρκωτικών. Οσο για το ρητό το οποίο επικαλούνται, αυτό ταιριάζει μόνο σε όποιον αποδίδει δίκαιο και όχι σε μας που περιγράφουμε γεγονότα.