Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016 21:52

Ξεκίνησαν οι επετειακές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Βέργας (βίντεο)

Ξεκίνησαν οι επετειακές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Βέργας (βίντεο)

 

Ξεκίνησαν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης της Βέργας, που δόθηκε στις 22 Ιουνίου 1826 στη θέση Μάνδρα Αλμυρού.

 

Για την Τετάρτη το πρόγραμμα προβλέπει στις 10.30 το πρωί, την τέλεση δοξολογίας στο ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού από το μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο.

Στη συνέχεια, στη θέση Μάνδρα Αλμυρού, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα κατατεθούν στεφάνια στο ηρώο των πεσόντων. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Χαράλαμπος Αφάλης πρόεδρος του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας, επίτιμος υπαρχηγός - αντιστράτηγος Ε.Α. Πυροσβεστικού Σώματος. 

Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας και παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας.

Σήμερα στο ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κάτω Βέργας τελέστηκε παράκληση - δέηση, σε ανάμνηση της λιτανείας που πραγματοποίησαν το 1826 οι άμαχοι την ημέρα της μάχης, στη θέση “Χάλπινο” του Καλαθίου όρους. Ακολούθησε η κάθοδος της  εικόνας "Η Ελπίς των χριστιανών" και η εναπόθεσή της στο ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού Βέργας.

Οι εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και η βράβευση του γλύπτη Μιχάλη Κάσση, δημιουργού του μεγαλοπρεπούς ανάγλυφου ανδριάντα του "Μανιάτη Πολεμιστή" στο Ηρώο Αγωνιστών, από τον Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας, συνεχίζονται μέχρι αργά το βράδυ στο πάρκο του Αλμυρού.