Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016 18:41

Πιστοποιητικό νομιμότητας στα οδοντιατρεία της Μεσσηνίας

Πιστοποιητικό νομιμότητας στα οδοντιατρεία της Μεσσηνίας

Εδώ και λίγο καιρό έξω από τα οδοντιατρεία του Νομού Μεσσηνίας, στην πόρτα του ιατρείου ή ακριβώς δίπλα, υπάρχει μια βεβαίωση σε plexiglass ότι λειτουργεί νόμιμα. Το πιστοποιητικό αυτό παρουσίασε χθες επίσημα ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας (ΟΣΜ) και ζήτησε οι ασθενείς οι οποίοι δεν θα το δουν στο οδοντιατρείο που πηγαίνουν, να το καταγγείλουν επίσημα.

Η κίνηση αυτή του συλλόγου είναι μεταξύ άλλων και μια προσπάθεια για να αποκλειστούν τα παράνομα ιατρεία, παρόλο που, όπως είπε η πρόεδρος Τζίνα Θεοδωροπούλου, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το νομό, γιατί δεν υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες. Ωστόσο, υπάρχουν υπόνοιες ότι ειδικά συνταξιούχοι οδοντίατροι συνεχίζουν να δουλεύουν και δέχονται πελάτες. 

Πιο αναλυτικά, η πρόεδρος τόνισε ότι η απόφαση για την ανάρτηση στην πόρτα βεβαίωσης νόμιμης λειτουργίας των οδοντιατρείων, η οποία εκδίδεται από τον ΟΣΜ, ήταν της γενικής συνέλευσης και μάλιστα ομόφωνη. Ετσι, οι ασθενείς θα γνωρίζουν πλέον αν το οδοντιατρείο λειτουργεί νόμιμα, άρα έχει ελεγχθεί αν πληροί τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της υγείας των ασθενών και την ασφάλειά τους. 

Ο αντιπρόεδρος του ΟΣΜ και πρόεδρος της Επιτροπής Αδειοδότησης Σταύρος Αράπογλου εξήγησε γιατί είναι σημαντικό να έχει ελεγχθεί ένα οδοντιατρείο από την αρμόδια επιτροπή, αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν όταν δεν έχει την άδεια νόμιμης λειτουργίας. Οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν στην υγειονομική επάρκεια, τις πιστοποιημένες μηχανολογικές εγκαταστάσεις, αλλά και τη χρήση ακτινολογικών μηχανημάτων, τα οποία εκπέμπουν ραδιενέργεια. Σημείωσε ακόμη ότι οι έλεγχοι αυτοί γίνονται κάθε 5 χρόνια για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας, αλλά γίνονται και ενδιάμεσα από την επιτροπή και αν διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και υγιεινής, η άδεια αφαιρείται. Τόνισε δε ότι σε άλλους νομούς της Πελοποννήσου, όπως στην Κορινθία, έχουν γίνει επώνυμες καταγγελίες για τη λειτουργία οδοντιατρείων χωρίς άδεια, κι έτσι ο σύλλογός τους θεωρεί επιβεβλημένο να ενημερώσει το κοινό. 

Η πρόεδρος Τζίνα Θεοδωροπούλου πρόσθεσε ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να ανοίξει ένα οδοντιατρείο στην Καλαμάτα, αλλά μπορεί -αν δεν έχει τη βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας από τον ΟΣΜ- ο οδοντίατρος να μην μπορεί να εξασκήσει το επάγγελμα. Είτε γιατί θα έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα και θα του έχει αφαιρεθεί η άδεια από άλλο σύλλογο, είτε γιατί έχει συνταξιοδοτηθεί αλλά συνεχίζει να δουλεύει, ή ακόμα να είναι οδοντίατρος του ΠΕΔΥ, που εκ του νόμου απαγορεύεται να έχει δικό του ιατρείο. 

Να σημειωθεί τέλος ότι ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας αριθμεί 170 μέλη και όλοι έχουν λάβει τη βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας οδοντιατρείου. 

 

Ν.Κ.