Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016 19:15

Σε ισχύ κανόνες ασφαλείας στο λιμάνι της Καλαμάτας 

Σε ισχύ κανόνες ασφαλείας στο λιμάνι της Καλαμάτας 

Σε εφαρμογή έχει τεθεί από τις 7 του μήνα η απόφαση του κεντρικού λιμενάρχη, πλοίαρχου Παναγιώτη Μποτίνη, με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις που θα διασφαλίσουν την τήρηση της ασφάλειας και της τάξης στο λιμάνι Καλαμάτας. Είναι η πρώτη φορά από την λειτουργία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας που εκδίδεται τέτοιου είδους απόφαση.

Οπως αναφέρουν στην "Ε" πηγές του Λιμεναρχείου, σκοπός της απόφασης που έχει αναρτηθεί και στη "Διαύγεια", είναι να θέσει κανόνες «ώστε το λιμάνι να καταστεί λειτουργικό για όλες τις επαγγελματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται εκεί, αλλά παράλληλα να καταστεί και ασφαλές για όλους τους πολίτες». 

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ 

Ετσι πλέον οριοθετούνται θέσεις στις οποίες θα ελλιμενίζονται τα σκάφη των διαφόρων επαγγελματικών ομάδων, όπως είναι οι ψαράδες, αλλά και θέσεις για τα εμπορικά πλοία. Επίσης προβλέπεται και οριοθέτηση των θέσεων για τα νεοαφιχθέντα στην πόλη τουριστικά σκάφη κρουαζιέρας καθώς και για τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται ο άναρχος ελλιμενισμός που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην δραστηριότητα του λιμένα, ενώ ελαχιστοποιούνται και οι πιθανότητες οποιουδήποτε ναυτικού ατυχήματος». 

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στη "Διαύγεια" οι θέσεις για την αγκυροβολία των σκαφών ορίζεται ως εξής: «Προβλήτες 1, 2 και 3 για ελλιμενισμό/παραβολή εμπορικών πλοίων και βοηθητικών σκαφών. Η προβλήτα 1 αποτελεί θέση για διακίνηση εύφλεκτων και επικίνδυνων φορτίων. Οι προβλήτες 4 και 5 για ελλιμενισμό/παραβολή διερχόμενων σκαφών αναψυχής, αλιευτικών και άλλων μικρών σκαφών. Προβλήτα 6 για ελλιμενισμό/παραβολή επιβατηγών - κρουαζιερόπλοιων πλοίων σε περίπτωση καταπόπλου δύο κρουαζιερόπλοιων την ίδια ημέρα, όπως επίσης για ελλιμενισμό/παραβολή βοηθητικών σκαφών, θαλαμηγών και για πλωτά σκάφη Κεντρικού Λιμεναρχείου. Προβλήτα 7 για ελλιμενισμό/παραβολή επιβατηγών - κρουαζιερόπλοιων πλοίων, επιβατηγών - οχηματαγωγών ακτοπλοΐας και εμπορικών πλοίων.

Προβλήτα ανάπλασης από την προβολή οδού Βύρωνος και ανατολικά, όπως και στην προβλήτα "Πανελληνίου" έως τη θέση του παλιρροιογράφου για ελλιμενισμό/παραβολή επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών. Προβλήτα "Πανελληνίου" από παλιρροιογράφο ανατολικά και δυτικά, προβλήτα ΝΟΚ και δυτικός κυματοθραύστης λιμένα Καλαμάτας (χιλιόμετρο) για ελλιμενισμό/παραβολή ερασιτεχνικών σκαφών». 

ΩΡΑΡΙΟ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ

Επιπλέον καθορίζεται και καθημερινό ωράριο, 6 με 10 το πρωί, κατά τη διάρκεια του οποίου θα μπορούν να μπαίνουν οχήματα από τον πεζόδρομο των προβλητών για τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων και των σκαφών, βάζοντας ένα τέλος στην μέχρι πρότινος ανεξέλεγκτη κυκλοφορία τους σε έναν χώρο όπου κάνουν πολίτες τη βόλτα τους, μεταξύ τους και μικρά παιδιά. Τέλος, στην ίδια απόφαση προβλέπεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας στα δίκυκλα, από τους λιμενοβραχίονες όπως είναι το "χιλιόμετρο", όπου πολλοί Καλαματιανοί πηγαίνουν για περίπατο και υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Επιπρόσθετα, ορίζεται ότι ακόμα και η κυκλοφορία των ποδηλάτων θα γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παρενοχλούνται οι πεζοί.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 

Επίσης μεταξύ άλλων καθορίζεται ως μέγιστη ταχύτητα οποιουδήποτε σκάφους μέσα στη θαλάσσια ζώνη του λιμανιού οι 5 κόμβοι. Ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής των σκαφών στο λιμάνι θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα «με όλα τα απαραίτητα εφόδια και τα μέσα πυρόσβεσης, τους απαραίτητους φανούς ναυσιπλοΐας και κάθε άλλο προβλεπόμενο από τους οικείους κανονισμούς και διατάξεις όργανο, μέσο κ.λπ.». Ακόμη «δεν επιτρέπεται η εγκατάλειψη στους χώρους των λιμενικών εγκαταστάσεων ειδών εξοπλισμού των σκαφών, όπως τρέιλερ, εργαλείων, βοηθητικών λεμβών, άρμενων, ελαστικών σωλήνων, καλωδίων, ιστίων, αλιευτικών διχτυών κ.λπ. Οι επαγγελματίες αλιείς οφείλουν να καλύψουν τα αλιευτικά τους εργαλεία (δίχτυα κ.λπ.) με μουσαμάδες ομοιόμορφους καθ' υπόδειξη του φορέα διαχείρισης». Επίσης, «δεν επιτρέπεται η χρήση ναυδέτων (ρεμέτζων) χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του φορέα διαχείρισης και σύμφωνη γνώμη της λιμενικής αρχής».

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ

Μεταξύ των απαγορεύσεων που ορίζονται για τη χρήση του λιμανιού από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας είναι και το να κάνει κανείς μπάνιο στους χώρους ελλιμενισμού ή αγκυροβολίας των σκαφών, καθώς και οι υποβρύχιες δραστηριότητες. Επίσης «απαγορεύεται η διέλευση από τις προβλήτες, τα παραλιακά κρηπιδώματα και τους λιμενοβραχίονες σε όλα τα τροχοφόρα οχήματα μεταξύ τους και μηχανών εκτός και αν υπάρξει κάποια έκτακτη ανάγκη και πάντα μετά από άδεια από τη λιμενική αρχή. Ειδικότερα η είσοδος των τροχοφόρων οχημάτων για ανεφοδιασμό και για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών καταστημάτων, πλοίων κ.λπ. στην περιοχή ανάπλασης, "Πανελληνίου" μπορούν να γίνονται μόνο κατά το χρονικό διάστημα 6 με 10 το πρωί». 

Τέλος, «η χρήση ποδηλάτων στις προβλήτες, τα παραλιακά κρηπιδώματα και λιμενοβραχίονες θα γίνεται με τρόπο ώστε να μην παρενοχλείται η απρόσκοπτη διέλευση των πεζών». 

Ν.Κ.