Κυριακή, 10 Ιουλίου 2016 07:31

Χωρίς οδηγούς το ασθενοφόρο στον Αγιο Νικόλαο της Μάνης 

Χωρίς οδηγούς το ασθενοφόρο στον Αγιο Νικόλαο της Μάνης 

Την προηγούμενη εβδομάδα με κάλεσαν για ένα επείγον ιατρικό  περιστατικό στο Νεοχώρι Δυτικής Μάνης. Ενας Ολλανδός με πολλαπλά προβλήματα υγείας, ενώ ήταν σε διακοπές στη περιοχή μας, έχασε τις αισθήσεις του. Κατέστη απαραίτητο να έρθει ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου, το οποίο έχει ασθενοφόρο αλλά δεν έχει οδηγούς που να το καλύπτουν όλο το 24ωρο, καθώς και το ΕΚΑΒ Καλαμάτας δεν μπορούσαν να προσέλθουν άμεσα στο περιστατικό. 

Ευτυχώς για τον ασθενή αλλά και για τον δήμο μας, υπάρχει σε ετοιμότητα πάντα η εθελοντική οργάνωση «Γαία», η οποία διαθέτει όχημα με οξυγόνο και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την μεταφορά επειγόντων περιστατικών όταν το κράτος δεν επαρκεί. Ο  Κώστας Ξυδέας, η ψυχή των εθελοντών της «Γαίας», προσήλθε άμεσα, αφήνοντας την εργασία του (συγχαρητήρια στον εργοδότη του, κ. Μπλάουελ, που στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες) και υποβοηθούμενος από τον Βασίλειο Κατσικέα μετέφεραν με ασφάλεια τον ασθενή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. 

Με αφορμή το συμβάν αυτό, θα ήθελα να τονίσω στους υπευθύνους πόσο σημαντική είναι η 24ωρη κάλυψη του Δήμου Δυτικής Μάνης με οδηγούς, ώστε το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Αγ. Νικολάου να καλύπτει όλα τα επείγοντα περιστατικά άμεσα και οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί. Ο δήμος μας απέχει μία ώρα από την Καλαμάτα, και το ΕΚΑΒ θέλει 2 ώρες για να έρθει να παραλάβει έναν ασθενή και να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο - χρόνος πολύτιμος που μπορεί να αποβεί μοιραίος για έναν βαρέως πάσχοντα, π.χ. έναν με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου ή έναν πολυτραυματία. Δυστυχώς, τέτοια περιστατικά συμβαίνουν τακτικά, και πάντα η αγωνία των ιατρών της περιοχής είναι να προλάβει να φτάσει ο ασθενής ζωντανός στο νοσοκομείο.

Επιπλέον, πρέπει οι συνδημότες μας εδώ στη Μάνη να συνειδητοποιήσουν τον σημαντικό ρόλο του εθελοντισμού, ο οποίος συμπληρώνει το έργο του κράτους ή καλύπτει τα κενά του όπως, δυστυχώς, αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα. Οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε την εθελοντική οργάνωση «Γαία» και οικονομικά αλλά και με την φυσική παρουσία μας, ως ενεργοί πολίτες. Μέχρι το κράτος να καλύψει τα κενά στην υγεία, πρέπει όσοι το επιθυμούν να βοηθήσουν τον υπεύθυνο κ. Κώστα Ξυδέα, ο οποίος με αυταπάρνηση και κλέβοντας χρόνο διαρκώς από την εργασία του και την οικογένειά του, εκπαιδεύεται στη διάσωση ανθρώπων και προστρέχει όπου χρειαστεί για να προσφέρει τη βοήθειά του.

Το μήνυμα, λοιπόν, είναι, διπλό: 

Αγαπητέ δήμαρχε κ. Μαραμπέα, έχετε την δύναμη αλλά και την υποχρέωση να αναδείξετε το πρόβλημα με το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου και να απαιτήσετε ΑΜΕΣΑ την επάνδρωση αυτού με οδηγούς που θα καλύπτουν όλο το 24ωρο την περιοχή μας. 

Αγαπητοί συνδημότες, δώστε χέρι βοηθείας στους εθελοντές! 

Κώστα, Βασίλη σας ευχαριστούμε! Μας δίνετε δύναμη να ελπίζουμε!

 

Σοφία Χριστοφιλοπούλου 

Παθολόγος

Στούπα Μεσσηνίας