Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011 20:56

Επιχείρηση απομάκρυνσης άστεγων μεταναστών κάτω από γέφυρα του Νέδοντα

Γράφτηκε από την
Επιχείρηση απομάκρυνσης άστεγων μεταναστών κάτω από γέφυρα του Νέδοντα

Ολόκληρο… χωριό είχαν στήσει κάτω από τη γέφυρα του Νέδοντα, στο ύψος του Μεγάρου Χορού, δεκάδες άστεγοι μετανάστες που συναντάμε καθημερινά στα φανάρια της Καλαμάτας. Για την απομάκρυνσή των αστέγων -που προέρχονται από το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν- οργανώθηκε χθες το μεσημέρι επιχείρηση με τη συνεργασία ανδρών της ΕΛΑΣ και δημοτικών αστυνομικών.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο αποφασίστηκε η απολύμανση του χώρου και η λήψη μέτρων για τον αποκλεισμό της πρόσβασης, καθώς επίσης η ανάθεση της φύλαξης άλλων χώρων που υποδέχονται συνήθως αστέγους, σε ιδιωτική εταιρεία. Μεταξύ των χώρων αυτών είναι το κοιμητήριο -όπου σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου οι κλοπές είναι καθημερινό φαινόμενο- και το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, όπου προγραμματίζεται να γίνει για μια ακόμη φορά επισκευή των τρένων.
Οσοι συμμετείχαν στην χθεσινή επιχείρηση απομάκρυνσης των αστέγων από την κοίτη του ποταμού αντίκρισαν στρωμένα πρόχειρα κρεβάτια πάνω σε χαρτόνια με μερικές κουβέρτες, ρούχα, κατσαρόλες, μπουκάλια νερό και διάφορα προσωπικά αντικείμενα, σε άθλιες φυσικά συνθήκες. Ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Καλαμάτας, Κώστας Αθανασόπουλος, περιέγραψε ως τραγική την όλη κατάσταση θέτοντας και ζήτημα υγιεινής - ενώ όπως είπε, μετά την επιχείρηση οι άστεγοι άρχισαν να εγκαταλείπουν σταδιακά το χώρο.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ανέφερε σχετικά: "Το πρόβλημα με τους αστέγους είναι μεγάλο. Καταφεύγουν οπουδήποτε για να επιβιώσουν, κάτω από άθλιες συνθήκες. Στον στεγασμένο χώρο του Νέδοντα διαπιστώθηκε από συνεργεία του δήμου που εκτελούν εργασίες ότι διαμένουν δεκάδες άτομα κυρίως από το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, και πιθανόν πρόκειται για τα άτομα που όλοι συναντάμε στα φανάρια να καθαρίζουν τζάμια. Αστεγοι καταφεύγουν ακόμα και στο κοιμητήριο. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να προσπαθήσουμε να τους προσφέρουμε ό,τι μπορούμε, άσχετα από το αν είναι νόμιμοι στη χώρα ή όχι”.
Να σημειωθεί πως στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να συγκληθεί η αρμόδια επιτροπή του δήμου προκειμένου να παρασχεθεί μια στοιχειώδης βοήθεια στους άστεγους μετανάστες.


NEWSLETTER