Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2011 18:08

Το ΚΕΘΕΑ εκπέμπει σήμα κινδύνου

Γράφτηκε από την

Αγανάκτηση και ανησυχία προκαλεί απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, συρρικνώνει στο μισό ή και περισσότερο την ήδη ανεπαρκή προβλεπόμενη χρηματοδότηση των οργανισμών απεξάρτησης και άλλων υπηρεσιών πρόνοιας για ευάλωτες ομάδες. Η απόφαση αυτή βάζει λουκέτο στα προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, οδηγώντας χιλιάδες υπό θεραπεία εξαρτημένους πίσω στις πιάτσες, τη φυλακή και την εξαθλίωση, με τεράστιο κόστος για το σύνολο της κοινωνίας.
Σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους για τη χώρα και σε πλήρη ανακολουθία λόγων και έργων, η Πολιτεία στερεί από τους πιο αδύναμους την ευκαιρία να επιστρέψουν ισότιμα στην κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογώντας τη συντήρηση ως κεντρική στρατηγική για την αντιμετώπιση της εξάρτησης, ανακοινώνει την αύξηση των «σημείων διανομής» υποκαταστάτων, και δίνει τη χαριστική βολή στα προγράμματα που στοχεύουν στην πλήρη αποχή των εξαρτημένων από τις ουσίες και στην κοινωνική τους επανένταξη.
Το ΚΕΘΕΑ με πρωτοβουλία του έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο περιορισμού των δαπανών του και βέλτιστης αξιοποίησης των πόρων του και λειτουργεί πλέον στα όρια των δυνατοτήτων του με χρόνια προβλήματα υπο-χρηματοδότησης και στελέχωσης. Το ΚΕΘΕΑ έχει τεκμηριωμένα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σύνολο της επιχορήγησης που λαμβάνει από το κράτος, και οποιαδήποτε περαιτέρω μείωσή της θα σημάνει αναγκαστική διακοπή υπηρεσιών στους χρήστες και τα μέλη των οικογενειών τους σε όλη την Ελλάδα.
Το ΚΕΘΕΑ αναμένει από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναλάβει πρωτοβουλία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους χιλιάδες ανθρώπους που δέχονται υπηρεσίες στις πάνω από 100 μονάδες του σε όλη τη χώρα να μην τους στερήσει από το δικαίωμά τους να παραμείνουν καθαροί από κάθε ουσία και να επανενταχθούν στην κοινωνία.

Από το ΚΕΘΕΑ Μεσσηνίας


NEWSLETTER