Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011 21:21

Εκθεση διασωστικού εξοπλισμού από εθελοντές και Πυροσβεστική

Εκθεση διασωστικού εξοπλισμού από εθελοντές και Πυροσβεστική

Το διασωστικό εξοπλισμό εθελοντικών ομάδων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά χθες οι πολίτες στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα θύματα των σεισμών του 1986. Πυροσβέστες και μέλη των ομάδων ενημέρωναν τον κόσμο σχετικά με τη δραστηριότητα και την εκπαίδευσή τους και παρουσίαζαν τον εξειδικευμένο εξοπλισμό που διαθέτουν - διαβεβαιώνοντας πως βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα για να επέμβουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Στην πλατεία βρέθηκαν χθες με οχήματα κι εξοπλισμό μέλη συλλόγων, όπως ο Ορειβατικός Καλαμάτας, οι Εθελοντές Δασοπροστασίας Μεσσηνίας (ΕΔΑΣΜΕ), η Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΟΑΚ), η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, ο Εθελοντικός Σύλλογος "Γαία" Δυτικής Μάνης, οι Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού και το Τηλεπικοινωνιακό Κέντρο Eκτακτης Ανάγκης Μεσσηνίας. Στην πλατεία υπήρχαν ακόμη πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου Καλαμάτας καθώς επίσης διασωστικά και πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής με πλήρη εξοπλισμό.
Μιλώντας μας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, ο Μανώλης Αλοίμονος και ο Γιώργος Εξηνταβελώνης από τον Ορειβατικό Σύλλογο ευχήθηκαν να μην ξαναζήσουμε στιγμές σαν αυτές του 1986 - ενώ υπογράμμισαν πως τα μέλη του συλλόγου συμμετέχουν από αγάπη, πάντα έτοιμα να βοηθήσουν συνανθρώπους τους.
Ο Χρήστος Καραμπάτος από τους Εθελοντές Δασοπροστασίας Μεσσηνίας είπε στην "Ε" πως ο εξοπλισμός της ομάδας είναι εξειδικευμένος και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συστήματα θερμικής ανίχνευσης και μικροκάμερες. Επεσήμανε δε πως "η πρόληψη είναι η καλύτερη προστασία", προτρέποντας τον κόσμο να ενημερώνεται και να μην περιμένει μόνο από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία ν' αντιμετωπίσουν μια κατάσταση.
Ο Γιώργος Φρουντζής από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης επεσήμανε πως δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις φυσικές καταστροφές, αλλά αυτές "μπορούν να μας βρουν οχυρωμένους και σωστά εκπαιδευμένους, ώστε να είναι λιγότερο επώδυνες".
Ο Κώστας Ξυδέας από το Φυσιολατρικό Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Εθελοντικό Σύλλογο Δυτικής Μάνης "Γαία" παρατήρησε πως 25 χρόνια μετά τους σεισμούς της Καλαμάτας διαπιστώνεται βελτίωση όσον αφορά την αντίδραση σε τέτοιες καταστάσεις, από πλευράς τόσο κρατικού όσο και εθελοντικού μηχανισμού. Επεσήμανε όμως πως, αν και είναι ικανοποιητικός ο εξοπλισμός, δεν αρκεί για την πλήρως αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. Πάντως, σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες βελτίωσης με συνεχή εκπαίδευση και προμήθεια νέου εξοπλισμού.
Οσον αφορά την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που είχε φυσικά και την πιο έντονη παρουσία στη χθεσινή έκθεση, συμμετείχε με 3 οχήματα (ένα βραχιονοφόρο, ένα ερπυστριοφόρο κι ένα διασωστικό) και πλήρη εξοπλισμό. Επίσης στην πλατεία είχε στηθεί μια σκηνή, η οποία σύμφωνα με την υποπυραγό Σοφία Μπομπόνη μπορεί να λειτουργήσει ως επιχειρησιακό κέντρο σε μεγάλα συμβάντα. Μεταξύ του εξοπλισμού που είχε τη δυνατότητα να δει ο κόσμος, υπήρχαν θερμικές κάμερες και γεώφωνο, καθώς επίσης ένα πλήθος εργαλείων απαραίτητων σε περιπτώσεις διάσωσης.