Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011 01:09

Ο διοικητής Ν. Παπαδόπουλος: Η ΑΗΕPA μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα

Γράφτηκε από την

Σημαντικό ρόλο στη στήριξη της Ελλάδας σ' αυτή τη δύσκολη εποχή μπορεί να παίξει η γνωστή οργάνωση AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association), μας λέει ο Μεσσήνιος Νίκος Παπαδόπουλος που είναι ο διοικητής της AHEPA Ελλάς και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής της AHEPA.
Η οργάνωση στην Ελλάδα έχει πάνω από 400 ενεργά μέλη, ενώ άλλα τόσα περίπου είναι τα εγγεγραμμένα που ωστόσο δεν παραμένουν ενεργά. Στην Αμερική πάντως είναι η μεγαλύτερη ελληνική οργάνωση, αριθμώντας περίπου 40.000 μέλη.
«Η American Hellenic Educational Progressive Association ιδρύθηκε στις 22 Ιουλίου 1922 από 8 Ελληνες που σκοπός τους ήταν να προφυλαχτούν από το ρατσισμό», μας λέει ο κ. Παπαδόπουλος ανατρέχοντας στην ιστορία της AHEPA.
«Στη συνέχεια επεκτάθηκε σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ελλάδα, Κύπρο και Κωνσταντινούπολη, έχοντας περίπου 600 τμήματα παγκόσμια. Οι άντρες ανήκουν στην AHEPA, ενώ υπάρχουν οι "Κόρες της Πηνελόπης" που είναι το τμήμα της οργάνωσης για τις γυναίκες, έχει τους "Γιους του Περικλή" για τους νεαρούς άντρες και τις "Κοπέλες της Αθήνας" για τις νεαρές γυναίκες.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 12 τμήματα σε Καλαμάτα, Χανιά, Ηράκλειο, Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη και θα γίνουν και καινούργια, ενώ προγραμματίζονται να γίνουν μέσα στον επόμενο χρόνο νέα τμήματα στο Λονδίνο, τη Βιέννη,τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τον Παναμά».
Πόσο επίκαιρη, όμως, μπορεί να είναι μια οργάνωση που ιδρύθηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα;
«Εχει αλλάξει αρκετά η οργάνωση», λέει ο Νίκος Παπαδόπουλος, «γι' αυτό παραμένει επίκαιρη - και σήμερα βασίζεται πια σε 5 πυλώνες. Ο πρώτος είναι ο ελληνισμός που είναι πολύ σημαντικός για τις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου η AHEPA μαζί με άλλες οργανώσεις προσπαθεί να διατηρήσει τον ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα και συνεργάζεται πολύ στενά με την Εκκλησία.
Ο άλλος πυλώνας είναι η φιλανθρωπία - καθώς προσφέρουν χρήματα σε πολλά ιδρύματα της Αμερικής. Ο τρίτος είναι η οικογένεια και η προσωπική εξέλιξη των μελών της.
Ο τέταρτος είναι η υπευθυνότητα του πολίτη, αυτό που λέμε ενεργός πολίτης, ενώ πάμε κι ένα βήμα παραπέρα. Εχουν καταλάβει ότι στην Αμερική πρέπει να έχουν καλή σχέση με τους διοικούντες και έχουν επαφές με τους γερουσιαστές, τους κυβερνήτες, για την προώθηση θεμάτων του ελληνισμού.
Ο επόμενος πυλώνας είναι ο αθλητισμός, καθώς πολλά μέλη της AHEPA είναι νέα παιδιά και κάνουν καριέρα σε ομάδες μπάσκετ ή ποδοσφαίρου στην Αμερική, σε άλλα μέρη, αλλά και στην Ελλάδα. Οπως π.χ. ο Μπράμος που παίζει στην εθνική μπάσκετ.
Η AHEPA έχει μεγάλες βελτιώσεις από την έναρξή της, καθώς τα μέλη της τώρα είναι μορφωμένοι άνθρωποι, επιστήμονες, και όχι απλοί επαγγελματίες που καλά καλά δεν ήξεραν αγγλικά. Είμαστε η μεγαλύτερη οργάνωση Ελλήνων στην Αμερική, η οποία παίζει έναν πολιτικό ρόλο πια.
Επίσης μέχρι τώρα η AHEPA ήταν περισσότερο Αμερικανοελληνική οργάνωση, ενώ τώρα στηρίζει πιο πολύ την Ελλάδα, γιατί η χώρα μας είναι που έχει ανάγκη».
Η AHEPA έχει ξεκινήσει ήδη μια καμπάνια στην Αμερική, προτρέποντας όλα τα μέλη της να έρθουν διακοπές στην Ελλάδα - κι έχουν ήδη έρθει πάρα πολλοί για να βοηθήσουν την Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές της.
«Προσπαθούμε επιπλέον να κάνουμε με την Ελλάδα ένα business network, μέσω του οποίου θα συνεργάζονται ελληνικές και αμερικάνικες εταιρείες. Βέβαια ξέρουμε ότι αυτό είναι δύσκολο γιατί αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν προσφέρεται για επενδύσεις, αλλά στην πορεία θα αλλάξουν τα πράγματα.
Είναι ανάγκη η ΑΧΕΠΑ να συνδεθεί περισσότερο με την Ελλάδα, να την υποστηρίξει περισσότερο π.χ. στα εθνικά θέματα. Ακόμη μια πρωτοβουλία που μπορεί να πάρει είναι η επίσκεψη νέων παιδιών από την Αμερική στην Ελλάδα, όπως γίνεται μέσα από το πρόγραμμα "Ταξίδεψε στην Ελλάδα" το οποίο στόχος είναι να διευρυνθεί για να επισκέπτονται περισσότερες περιοχές της Ελλάδας», τονίζει ο διοικητής της AHEPA Ελλάς.
Η κρίση στην Ελλάδα έχει στρέψει πολλούς νέους, κυρίως πτυχιούχους, να αναζητήσουν την καριέρα τους στην Αμερική - και η AHEPA βοηθάει και σ' αυτή την κατεύθυνση:
«Από την περασμένη χρονιά η ΑΧΕΠΑ άρχισε τη λειτουργία μιας υπηρεσίας όπου στο www.ahepa.org υπάρχει το job board. Εκεί μπορούν να βάλουν τα στοιχεία τους, το βιογραφικό τους κλπ. Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι ότι πρέπει να είναι μέλη της ΑΧΕΠΑ ή να γίνουν, κάτι που είναι πολύ εύκολο. Υπάρχει τμήμα και στην Καλαμάτα άλλωστε, με πρόεδρο το Γιάννη Μαννέτα. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει βέβαια για να δουλέψει κάποιος στην Αμερική είναι ότι πρέπει να έχει work visa. Αν λοιπόν η εταιρεία που απευθύνεσαι θεωρήσει ότι της είσαι απαραίτητος, αν εκτιμήσει τα προσόντα σου, τότε θα σ'τη βγάλει τη visa. Η ΑΧΕΠΑ επίσης έχει μέλη που είναι πρόεδροι, πρυτάνεις σε πανεπιστήμια, και μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά από την Ελλάδα να πάνε στην Αμερική για σπουδές».
Οσο για το πώς μας βλέπουν τους Ελληνες οι Αμερικανοί, ειδικά τώρα που η χώρα βρίσκεται σε οικονομική κρίση, ο Ν. Παπαδόπουλος λέει:
«Οι Αμερικανοί αγαπούν πολύ τους Ελληνες και την Ελλάδα, αλλά λένε ότι οι Ελληνες είναι καλοπερασάκηδες και τους ζηλεύουν με την καλή έννοια. Ξέρουν επίσης τα ελληνικά φαγητά, πηγαίνουν στα φεστιβάλ που κάνουν οι Ελληνες εκεί. Και δεν αγαπούν μόνο την Ελλάδα που ξέρουν από τα γλέντια και τα φαγητά, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι οι Αμερικανοί ξέρουν περισσότερα για τον ελληνικό πολιτισμό απ' ό,τι ξέρουν κάτι ελληνοαμερικανόπουλα.
Τα πανεπιστήμια της Αμερικής έχουν έδρες Ελληνικών Σπουδών και είναι επιλογή των Αμερικανών να μαθαίνουν ελληνικά. Οι Ελληνες έχουν πολύ καλό όνομα στην Αμερική, είναι εργατικοί, επιτυχημένοι, φιλήσυχοι, νόμιμοι».
Συχνά διατυπώνεται η άποψη για την AHEPA είναι μια οργάνωση που έχει σχέση με τη Μασονία. Ο διοικητής του ελληνικού τμήματος πάντως το διαψεύδει κατηγορηματικά:
«Η AHEPA δεν είναι προθάλαμος κανενός και δεν είναι προϋπόθεση επίσης να είσαι μασόνος για να μπεις εκεί. Εγώ για παράδειγμα δεν είμαι μασόνος, άλλοι είναι - ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Εχουμε μέλη που είναι και μασόνοι και πρώην ροταριανοί, και μάλιστα στην Αμερική δεν το κρύβουν, έχουν άλλη νοοτροπία. Οταν στην AHEPA έρχεται να γίνει μέλος κάποιος, δεν τον ρωτάμε αν είναι ή όχι μασόνος. Η μόνη προϋπόθεση είναι να είναι χριστιανός και να τηρεί τα όσα πρέπει να έχει ένας καλός χριστιανός και άνθρωπος. Να θέλει να προσφέρει και να αγαπάει τον πλησίον του. Αλλωστε δεν είναι μια μυστική οργάνωση - έχει καταστατικό, κανόνες εσωτερικής λειτουργίας, και δεν έχει καμιά ειδική προσευχή ή ειδικές στολές».
Οσο για το αν τα μέλη της AHEPA θα πρέπει να έχουν μια συγκεκριμένη οικονομική επιφάνεια, ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος απαντά:
«Οχι, καθώς η εισφορά που πληρώνει κάποιος στην Αμερική είναι 40 δολάρια το χρόνο και στην Ελλάδα είναι 10 ευρώ το χρόνο, κι άλλα 40 - 50 - 100 στο τμήμα που ανήκει (εξαρτάται δηλαδή από το τμήμα). Οπότε το πολύ 150 ευρώ το χρόνο είναι για κάθε μέλος. Κι ακόμα κι αν δεν τα έχει, σίγουρα μπορεί να προσφέρει χρόνο, που ουσιαστικά είναι χρήμα! Τι κι αν δίνει κάποιο μέλος χρήματα αλλά δεν βοηθάει ποτέ με την παρουσία του; Θέλουμε ενεργά μέλη».

 



Συνέντευξη στη
Μαρία Τομαρά