Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011 00:26

Ασφάλεια για τα σκάφη τους ζητούν οι ψαράδες Κορώνης

Ασφάλεια για τα σκάφη τους ζητούν οι ψαράδες Κορώνης

Να κλείσει το λιμάνι της Κορώνης από το βορρά με επέκταση του μόλου κατά 50 με 100 μέτρα, για να ελλιμενίζονται με ασφάλεια τα σκάφη τους. Αυτό ζητούν οι επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής, εκτιμώντας ότι το έργο αποκατάστασης που ολοκληρώνεται δε φθάνει. Και τονίζουν στην "Ε" πως πρέπει να γίνει εκβάθυνση του λιμανιού για να μπορούν να προσεγγίζουν και σκάφη αναψυχής, κότερα και γιοτ. Για να μην είναι συνέχεια στα λόγια η υπόθεση της ανάπτυξης στην περιοχή τους.
Ο Τάσος Φωτεινάκης παρατήρησε ότι «δεν έγινε η εκβάθυνση που έπρεπε να γίνει στο λιμάνι και είναι ρηχά. Και το τοιχίο στο τέλος του μόλου, από το έργο της αποκατάστασης χαλάει όλη τη θέα». Σημείωσε πως «πρέπει να δυναμώσει και στο υπόλοιπο κομμάτι. Το λιμάνι πρέπει να κλείσει με πέτρα μέχρι το φανάρι και να επεκταθεί. Αν τη ρίξουν από πάνω και από τη μέσα πλευρά θα θέλει τη μισή πέτρα. Πρέπει να κλείσει οπωσδήποτε το λιμάνι».
Ο αδελφός του Φώτης Φωτεινάκης συμφώνησε πως θέλει κλείσιμο και τόνισε: «Να πέσει πέτρα και μετά το φάρο άλλα 50 μέτρα τουλάχιστον. Να καβαλάει ο βοριάς; Πουθενά αλλού δε γίνεται αυτό, παρά μόνο στην Κορώνη». Και ζήτησε την επισκευή του φάρου και την εκβάθυνση του λιμανιού: «Ερχονται επισκέπτες. Εχουμε γίνει ξεφτίλα να μην έχουμε φάρο. Να γίνει εκβάθυνση να μπορούν να προσεγγίσουν γιοτ και κότερα. Πώς θέλουν την ανάπτυξη, που λένε;».
Ο φίλος τους ερασιτέχνης ψαράς Γιώργος Αξιοτόπουλος παρατήρησε ότι «δεν κάνει για το χειμώνα το λιμάνι της Κορώνης, δεν απαγκιάζει το βοριά. Και δεν έχει φάρο εδώ και πόσο καιρό».
Ο Δημήτρης Καπινιάρης, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για την όλη κατάσταση με την υπόθεση του λιμανιού, επεσήμανε: «Είναι 50 χρονών το έργο του λιμανιού, από παιδάκι το θυμάμαι. Το μόλο διορθώσανε, δεν έκαναν κανένα έργο. Αν μεγαλώσουμε το λιμενοβραχίονα, τότε θα κάνουμε έργο. Μπορείς να αράξεις εδώ το χειμώνα;». Και τόνισε πως «όλοι έχουν λιμάνια, μόνο η Κορώνη έχει μείνει έτσι».
Ο Δημήτρης Κουτραφούρης παρατήρησε ότι «θέλει να βαθύνει το λιμάνι, να μπορεί να προσεγγίζουν και άλλα σκάφη. Και να μακρύνει δυτικά 100 μέτρα. Για να λιμενίζονται τα σκάφη μας με ασφάλεια και να βάλουν νερό για κότερα, να μπορούν να εξυπηρετούνται». Πάντως, είναι επιφυλακτικός για την υλοποίηση των έργων που χρειάζονται, επισημαίνοντας: «Αν δε γίνουν, εμείς εδώ θα είμαστε πάλι κι εσύ θα έρθεις πάλι να τα γράψεις».
Ο αδελφός του Θανάσης Κουτραφούρης συμπλήρωσε πως «πρέπει να γίνει έργο για την ασφάλεια των σκαφών μας και για να προσεγγίζουν και άλλα σκάφη, κότερα και γιοτ».
Κάτοικοι της Κορώνης που παρακολουθούσαν τη συζήτησή μας, είπαν ότι «το λιμάνι είναι το "γεφύρι της Αρτας"» και παρατήρησαν: «Αν δε συνεχιστεί και δεν ολοκληρωθεί το έργο, θα "ξαναφύγει" το λιμάνι. Με το έργο που έγινε, η θάλασσα θα χτυπάει απέναντι και θα πέσει το κάστρο».
Οι ψαράδες, ακόμα, διαμαρτυρήθηκαν για τις ζημιές που προξενούν στα δίχτυα φώκιες που βρίσκονται στο Βενέτικο και τα χρήματα που χαλάνε για να τα επισκευάσουν, καθώς και για την παράνομη αλιεία που "ανθεί" στην περιοχή. Τόνισαν μαζί με συνδημότες τους ότι το πιο σημαντικό έργο για την Κορώνη, πέρα από το λιμάνι, είναι η αποχέτευση και ο βιολογικός καθαρισμός, για να εξαφανιστεί η βρώμα από την παραλιακή ζώνη.