Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2011 22:47

Κλέβουν τους ερασιτέχνες ψαράδες της Μεσσήνης

Κλέβουν τους ερασιτέχνες ψαράδες της Μεσσήνης

Πολύ ακριβά πληρώνουν το χόμπι τους, το ψάρεμα, οι ερασιτέχνες ψαράδες της Μεσσήνης, καθώς τους κλέβουν βάρκες, μηχανές και άλλα πολύτιμα πράγματα στο κουλντούκι, στην Μπούκα όπου τις αράζουν. Οι ψαράδες καταγγέλλουν πως είναι ανυπεράσπιστοι, δεν υπάρχει φύλαξη ή φροντίδα και τους κλέβουν ό,τι μπορούν. Και το Λιμεναρχείο, όπως λένε, κοιτάζει μόνο να παίρνει τα τέλη και να τους βάζει και πρόστιμα για τα χαρτιά που δεν έχουν, γιατί τους τα έκλεψαν.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Ψαράδων της Μεσσήνης Σωτήρης Ρούσσης σημείωσε ότι «στο κουλντούκι κλέβουν ό,τι βρουν και ό,τι μπορούν» και μας ενημέρωσε με αγανάκτηση: «Εκλεψαν δύο μηχανές, τις ξεβίδωσαν, έσπασαν τα καπάκια, κόψανε τις αλυσίδες και τις βάρκες τις βρήκε και τις μάζεψε ένας γνωστός. Η μία μηχανή 40 ίππων ήταν αξίας 8.000 ευρώ και πληρώνεις άλλα 500 για να τη βάλεις. Και η άλλη ήταν 20 ίππων. Μέχρι και ολόκληρη βάρκα έκλεψαν και βρέθηκε στη Μάνη». Ο κ. Ρούσσης διαμαρτυρήθηκε ότι «από το Λιμεναρχείο δεν μας έστειλαν ένα χαρτί ότι έψαξαν, ότι προσπάθησαν να βρουν τις μηχανές, αλλά δεν βρήκαμε τίποτα. Δεν έχουμε καμία φύλαξη. Πληρώνουμε τέλη και κάθε μέρα μας στέλνουν καινούργια χαρτιά». Επεσήμανε πως «το πληρώνουμε το χόμπι μας και ζουν και μαγαζιά από τα αγκίστρια και τα παραγάδια που αγοράζουμε».
Με την ευκαιρία μίλησε και για άλλα προβλήματα που υπάρχουν στο κουλντούκι, παρατηρώντας: «Το κουλντούκι χώνεται, έγινε τσάμπα έργο. Η ράμπα είναι τόσο επικλινής που κινδυνεύει να πέσει μέσα το τρέιλερ και μετά δε βγαίνει. Στο κουλντούκι ποια υπηρεσία πρέπει να κάνει καθαρισμό, δεν έχει ξεκαθαρίσει».
Ο Ανδρέας Δενδρινός που κλήθηκε σε απολογία από το Λιμεναρχείο γιατί δεν είχε τα χαρτιά που του είχαν κλέψει, σημείωσε: «Κλέβουν κάθε μέρα στο κουλντούκι». Μίλησε και για τα προβλήματα αλιείας που υπάρχουν στην περιοχή, τονίζοντας: «Γίνεται ένα μπάχαλο, ψαρεύουν με δίχτυα μέχρι έξω - έξω και με δυναμίτες και τενεκέδες για χταπόδια. Πάμε να ρίξουμε ένα παραγάδι και το κόβουμε γιατί έχει μείνει στα δίχτυα. Ενα - δύο άτομα έχουν τη θάλασσα δική τους».
Ο Πέτρος Δρούλιας που έχει χάσει μια βάρκα και άλλη μία τη βρήκε στην Τραχήλα της Μάνης πριν 2 - 3 μήνες, σημείωσε ότι «συνέχεια κλέβουν βάρκες, μηχανές, τα πάντα. Δεν αφήνουν τίποτα». Για τη δική του περίπτωση επεσήμανε πως «τη βάρκα που μου έκλεψαν, τη βρήκα στην Τραχήλα. Δεν μου είπαν ποιος την πήρε. Πήγε μόνη της στη Μάνη, μου είπε το Λιμεναρχείο». Ανέφερε ότι «μου έχουν κλέψει και άλλη βάρκα, το "Δελφινάκι" που δε βρέθηκε ποτέ» και τόνισε: «Δεν ξέρω αν θα βρω τη βάρκα κάθε φορά που πάω για ψάρεμα. Για το χόμπι μας την έχουμε».
Ο φίλος του Παναγιώτης Καψαλόποδας μας εξήγησε παραστατικά για τη δική του βάρκα, λέγοντας «πού να τη βγάλω στο κουλντούκι, στο οικόπεδο την έχω. Και κει φοβάμαι μήπως την κλέψουν». Κι επεσήμανε πως «πάμε κάθε απόγευμα στην Μπούκα να δούμε αν είναι εκεί η βάρκα. Είναι χάλι να μην μπορείς να κάνεις το χόμπι σου». Οι δύο φίλοι επιβεβαίωσαν πως υπάρχουν προβλήματα στην περιοχή της Μπούκας, καθώς «ψαρεύουν έξω - έξω με τα δίχτυα» και τόνισαν πως «χρειάζεται έλεγχος στην περιοχή».
Πριν από 3 - 4 χρόνια είχαν κλέψει τη βάρκα του Νίκου Σταθόπουλου και από τότε, όπως μας είπε ο ίδιος, σταμάτησε το ψάρεμα. «Μου έμεινε η μηχανή, αφού την είχα βγάλει», παρατήρησε σχετικά με ανακούφιση.