Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 21:43

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τις δονήσεις στην Οιχαλία: "Το ρήγμα δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό"

Γράφτηκε από τον

Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν και πάλι χθες το πρωί οι σεισμολόγοι, απέναντι στους κατοίκους του Κατσαρού, τονίζοντας ότι σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά δεδομένα στη συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί να γίνει σεισμός μεγαλύτερος από 4,5 Ρίχτερ. Αυτό ανέφεραν ότι προκύπτει α) από τον μεγάλο αριθμό σεισμών που έχουν ήδη γίνει στην περιοχή (από το εθνικό δίκτυο έχουν καταγραφεί 1.000 σεισμοί από τότε που ξεκίνησε το φαινόμενο), οι οποίοι έχουν συμβάλει στην εκτόνωση της ενέργειας, και β) από το μήκος του ρήγματος το οποίο είναι μέχρι 10 χιλιόμετρα και άρα δεν μπορεί να δώσει σεισμό μεγάλου μεγέθους.
Η δραστηριότητα, τόνισαν οι σεισμολόγοι, εντοπίζεται στην λεκάνη της περιοχής και δεν δείχνει να έχει επηρεάσει ή ενεργοποιήσει άλλα κοντινά ρήγματα. Εκτίμησαν ότι η σεισμική αυτή δραστηριότητα δεν θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη και συνέστησαν στους πολίτες να κάνουν υπομονή και να μην ακούν όποιες φήμες κυκλοφορούν.
Επίσης, χθες ξεκίνησε η τοποθέτηση 4 σεισμογράφων στην περιοχή, κυκλικά του ρήγματος ώστε να το καταγράψουν με ακρίβεια. Παράλληλα έφτασαν κλιμάκια από την ΥΑΣ τα οποία ξεκίνησαν τις αυτοψίες και τις καταγραφές των ζημιών, ενώ χθες δόθηκαν και τα πρώτα λυόμενα σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Τελικά υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν συνολικά 10 λυόμενα τα οποία ο δήμος εξασφαλίζει από τη γύρω περιοχή.
Χθες στην περιοχή βρέθηκε ο καθηγητής γεωλόγος Ευθύμιος Λέκκας, αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Πρόγνωσης Σεισμών και στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, και ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς - ενώ νωρίς το πρωί ήταν εκεί κι ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

ΣΜΗΝΟΣΕΙΣΜΟΙ


Ο Ευθ. Λέκκας μιλώντας με τους κατοίκους της περιοχής τόνισε πως από την πλευρά της Πολιτείας γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες. Είναι ένα φαινόμενο όχι πρωτόγνωρο, είπε, το οποίο ονομάζεται "σμηνοσεισμοί" και μπορεί να διαρκέσει 3, 4, 5 ή 6 μήνες. «Εδώ οι δομές, τα ρήγματα είναι μικρότερα των 10 χιλιομέτρων, εξαντλείται η δυναμικότητά τους σιγά σιγά και δεν έχουν δυνατότητα να πάμε σε σεισμό πάνω από 4,5 Ρίχτερ» είπε - σχολιάζοντας μάλιστα ότι ο ίδιος περίμενε το φαινόμενο αυτό να έχει ήδη τελειώσει.
«Στην περιοχή έχουν καταγραφεί πάνω από 1.000 σεισμοί και η δυναμικότητα αποσβένεται Για 2-3 εβδομάδες ακόμη θα πρέπει να ζήσουμε με τους σεισμούς» επισήμανε ακόμη. Κάλεσε δε τους κατοίκους να κάνουν υπομονή και να μην ακούν τις φήμες για μεγάλο σεισμό ή ότι η περιοχή θα βυθιστεί. «Ολες αυτές οι φήμες δεν ισχύουν, ούτε πρέπει να υπάρχει φόβος, αλλά προσοχή - και ειδικά όταν κάποιοι είναι κοντά σε τοίχους όπου έχει δημιουργηθεί πρόβλημα. Αφού περάσουν τα κλιμάκια των μηχανικών, οι δικαιούχοι θα πάρουν αυτά που πρέπει» τόνισε καταλήγοντας.
Από την πλευρά του ο Θαν. Γκανάς συνέστησε στους κατοίκους να παίρνουν την πληροφόρησή τους μέσα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι και ο επίσημος φορέας. Στην περιοχή θα τοποθετηθούν 4 σεισμογράφοι για την καλύτερη παρακολούθηση του φαινομένου, είπε, και ζήτησε επίσης από τους κατοίκους να μην ακούν τις διάφορες φήμες. «Ολοι οι σεισμοί γίνονται σε βάθος από 6 έως 16 χιλιόμετρα και δεν έχουν καμία σχέση με τα έργα που γίνονται ή με τα νερά», είπε - τονίζοντας ότι είναι ένα τεκτονικό φαινόμενο. Μάλιστα είπε ότι η περιοχή είχε ξαναβιώσει ένα τέτοιο φαινόμενο που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1917 και τελείωσε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. «Μπορώ να σας πω ότι κατά 99% δεν θα γίνει σεισμός πάνω από 5 Ρίχτερ» είπε. Και ανέφερε ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί κάποιο άλλο ρήγμα κι ότι το συγκεκριμένο είναι περίπου 10 χιλιόμετρα, ξεκινά βόρεια του Μελιγαλά και φτάνει μέχρι νότια του Κατσαρού.

ΕΚΤΟΝΩΝΕΤΑΙ

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ


Στη συνέχεια ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης σε δηλώσεις του επισήμανε ότι ο δήμος κάνει πράξη αυτά που λέει κι έτσι ήρθαν τα πρώτα λυόμενα στην περιοχή ενώ και οι μηχανικοί κάνουν αυτοψία για να δούμε ποια σπίτια είναι επικίνδυνα. Χαρακτήρισε σημαντική την παρουσία των επιστημόνων στην περιοχή και τόνισε πως η αντιπεριφερειάρχης Ντ. Νικολάκου τον διαβεβαιώνει πως ο δήμος θα χαρακτηριστεί σεισμόπληκτος.
Οσον αφορά τα λυόμενα σημείωσε πως χρειάζονται περίπου 10 στην περιοχή. Είπε ότι «ήρθαν τα πρώτα τρία και θα φέρουμε και τα υπόλοιπα», εκτιμώντας ότι μέχρι σήμερα θα έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που υπάρχουν. Τα λυόμενα προέρχονται από την περιοχή και είναι σε καλή κατάσταση.
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου με αφορμή τα λυόμενα και τη δράση της Περιφέρειας είπε ότι πρέπει σε κάποια πράγματα να σοβαρευτούμε ως χώρα και φορείς, καθώς βρέθηκαν πολλά λυόμενα που από τη στιγμή που δόθηκαν ουδείς είχε παρακολουθήσει τι έγιναν. Λυόμενα θα πάρουν μόνο όσοι χρειάζονται και όταν πάψουν να τα χρειάζονται θα τα δώσουν πίσω, είπε. Σημείωσε επίσης ότι θα αποζημιωθούν μόνο όσοι το δικαιούνται.
Ο Ευθ. Λέκκας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι πρόκειται για ένα κλασικό φαινόμενο σμηνοσειράς που εκφράζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά είναι μικρού μεγέθους καθώς οι σεισμοί δεν ξεπερνάνε σε μέγεθος τα 4,5 Ρίχτερ. «Εκτιμώ ότι το φαινόμενο εν πολλοίς έχει εκτονωθεί, η περιοχή δεν μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς καθώς έχει μικρά ρήγματα» επανέλαβε.
Σχετικά με τους νέους σεισμογράφους που τοποθετούνται στην περιοχή σημείωσε ότι «το φαινόμενο παρακολουθήθηκε από το εθνικό δίκτυο από το οποίο έχουν μια πολύ καλή οπτική. Θεωρήσαμε σκόπιμο όμως να φέρουμε και άλλους σεισμογράφους για να παρακολουθούμε από πολύ κοντά την εξέλιξη του φαινομένου. Ετσι έχοντας και αυτούς τους σεισμογράφους στην περιοχή έχουμε μια πολύ καλή εικόνα».
Συμπλήρωσε δε πως πιστεύει ότι δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν άλλα ρήγματα στην περιοχή για δύο λόγους: «Οι μεγάλες δομές έχουν εκτονωθεί σε προηγούμενους σεισμούς και δεν γεμίζουν εύκολα ενέργεια, και επιπλέον δεν μπορούν τα μικρά ρήγματα της περιοχής που είναι κάτω από 10 χιλιόμετρα, στα 3-4 χιλ., να ενεργοποιήσουν μεγάλες δομές. Δεν υπάρχει μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας η οποία εντοπίζεται μέσα στη συγκεκριμένη λεκάνη».
Ο Θαν. Γκανάς τόνισε σχετικά με τους νέους σεισμογράφους ότι ήδη η Μεσσηνία καλύπτεται με 2 σεισμογράφους από το εθνικό δίκτυο - έναν στην Ιθώμη και έναν στην Πύλο. Ο πρώτος καινούργιος τοποθετείται στην περιοχή των Αρφαρών και οι υπόλοιποι θα μπουν δυτικά και βόρεια, είπε. «Ηδη έχουν καταγραφεί πάνω από 1.000 δονήσεις, από τις οποίες 14 ήταν πάνω από 3,6 Ρίχτερ και 5 από αυτές ήταν μέσα σε μια μέρα, στις 10 Οκτωβρίου» ανέφερε - και συμπλήρωσε ότι η ίδρυση του τοπικού δικτύου θα βοηθήσει να βρεθούν ακριβώς οι διαστάσεις του ρήγματος. Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι έχει μήκος 10 χιλιόμετρα και διεύθυνση βόρεια/βορειοδυτική - νότια/νοτιοανατολική ενώ το βάθος του είναι μεταξύ 6 και 16 χιλιομέτρων. «Αυτό το ρήγμα αν έδινε έναν σεισμό μονομιάς θα μπορούσε να δώσει μέχρι 5,5 Ρίχτερ αλλά ευτυχώς δίνει αυτούς τους μικρούς σεισμούς και εκτονώνεται η ενέργεια που έχει συσσωρευτεί. Η περιοχή αυτή της Ανω Μεσσηνίας δίνει μικρούς σεισμούς» σχολίασε.

ΣΤΟ ΣΙΑΜΟΥ


Στη συνέχεια οι σεισμολόγοι επισκέφθηκαν και το χωριό Σιάμου. Εκεί έκαναν μετρήσεις σε ένα ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία και συνεχίζει σε αρκετό μήκος, ώστε να έχουν συγκριτικά στοιχεία για την συμπεριφορά του.
Κλιμάκια μηχανικών έκαναν ελέγχους σε σπίτια στου Κατσαρού και μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι περίπου είχαν ελεγχθεί 20 σπίτια, όπως μας είπε ο πρόεδρος του χωριού Ανδρέας Δημητρακόπουλος. Αυτά που έπρεπε να ελεγχθούν -δηλαδή ολόκληρο το χωριό- ήταν περίπου 200 οικήματα.