Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 20:08

Υπερσυντηρητικά κέντρα κατά της δωρεάν οργάνων, σύμφωνα με το μητροπολίτη Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον

Απαίτηση ανθρωπιάς και αγάπης αποτελεί η δωρεά οργάνων, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).
Η μεσσηνιακή πρωτεύουσα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΜ Αναστάσιος Χατζής -ανοίγοντας τη εκδήλωση, που συντόνισε ο Μεσσήνιος Ανδρέας Καραμπίνης, αντιπρόεδρος του ΕΟΜ- είναι ο πρώτος σταθμός της πανελλαδικής εκστρατείας που εγκαινιάζει το υπουργείο Υγείας για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο θέμα της δωρεάς και της μεταμόσχευσης οργάνων, μετά και το νέο σχετικό νόμο τον οποίον ψήφισε η Βουλή.
«Η αντίθεση της Εκκλησίας είναι φαινομενική, όχι ουσιαστική» τόνισε χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, αναφερόμενος σε επιφυλάξεις που έχουν διατυπωθεί ως προς ορισμένα σημεία του νόμου: «Το δήθεν πρόβλημα έχει αναφυεί από ορισμένα υπερσυντηρητικά κέντρα, κατ’ εμέ δεν υφίσταται πρόβλημα» σημείωσε ο μητροπολίτης, αναλύοντας τις θέσεις της ορθόδοξης Εκκλησίας αναφορικά με το ανθρώπινο σώμα.
Παρατήρησε ωστόσο ότι η πράξη της δωρεάς δεν πρέπει να εκπορεύεται μόνο από ηθική υποχρέωση, αλλά πρέπει να εμπεριέχει, μεταξύ άλλων, και το στοιχείο της αγάπης προς το συνάνθρωπο: «Η αλήθεια του ανθρώπου βρίσκεται στη σχέση του με την υπόλοιπη Κτίση και τον συνάνθρωπό του» είπε ο κ. Χρυσόστομος.

 

ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΟΣ

Ως υπερβολικά ρηξικέλευθο εκτιμά το νέο νόμο ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης, ο οποίος αναλύοντας ορισμένες από τις προβλέψεις του σημείωσε χαρακτηριστικά «ας είμαστε δύο, όχι τρία, βήματα μπροστά από την Ευρώπη».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο νόμος δείχνει προς τη σωστή κατεύθυνση, επιδέχεται βελτιώσεις και ζήτησε να μην παραμεληθεί ο υπαρκτός κίνδυνος εμπορίας ανθρώπινων οργάνων, ένα εμπόριο που -όπως είπε- ανθεί στις χώρες με υψηλά ποσοστά μεταμοσχεύσεων.
Ως «μέγιστη πράξη κοινωνικού αλτρουισμού» χαρακτήρισε από την πλευρά της τη δωρεά οργάνων η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου -μέλος της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής- παρατηρώντας ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των ουραγών στη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων.
Η ίδια εκτίμησε ότι υπάρχει ελλιπής ενημέρωση, αλλά και έλλειμμα εμπιστοσύνης των Ελλήνων, εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι με το νέο νόμο -που διευρύνει τον κύκλο των εν δυνάμει δοτών- αλλά και τη συστηματική ενημέρωση η κατάσταση θα αρχίσει να αντιστρέφεται. Αποκάλυψε μάλιστα ότι ήδη το ποσοστό δωρεάς οργάνων έχει αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά στη χώρα μας.
«Ο τελειότερος νόμος στην Ευρώπη» είναι σύμφωνα με τον τέως πρόεδρο της ΕΟΜ Δημήτρη Γάκη -διευθυντή χειρουργό Κλινικής Μεταμοσχεύσεων Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης- ο νέος νόμος του υπουργείου Υγείας για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.

 

ΔΟΤΕΣ ΤΟ 0,9% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Οπως σημείωσε, οι μεταμοσχεύσεις οργάνων στη χώρα μας φθίνουν, όπως και ο αριθμός των δοτών, αναρωτήθηκε δε γιατί οι Ελληνες δεν πείθονται -«μόλις το 0,9% των Ελλήνων έχει κάρτα δότη» είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή επισήμανε ότι οι μεταμοσχεύσεις -και δη νεφρών- είναι κατά πολύ οικονομικότερες από τη δαπάνη της αιμοκάθαρσης στην οποία υποβάλλονται ακόμα και υπερήλικες: «Το ετήσιο ασφαλιστικό κόστος κάθε νεφροπαθή στην Ελλάδα είναι περί τα 50.000 ευρώ, που "μεταφράζεται" σε 500.000.000 κάθε χρόνο.
«Ο μέσος χρόνος αναμονής μοσχεύματος για νεφρό στην Ελλάδα είναι 6,5 χρόνια, κάτι που σημαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις ότι ο υποψήφιος λήπτης πεθαίνει πριν του γίνει μεταμόσχευση» κατέληξε ο Δ. Γάκης.
Νωρίτερα, ο Βασίλης Καδάς διευθυντής της ΜΕΘ και συντονιστής μεταμοσχεύσεων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας είχε τονίσει ότι η δωρεά οργάνων επιδεικνύει ανιδιοτέλεια, ανθρωπισμό και αγάπη προς τον πάσχοντα -«κοινωνίες χωρίς ανθρωπισμό και αλτρουισμό βασίζονται στο ψέμα και το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε επιπλέον ότι οι ΜΕΘ είναι ο κυριότερος «κρίκος» αυτής της προσπάθειας, τονίζοντας ότι πρέπει οι γιατροί να ενστερνιστούν τη φιλοσοφία των μεταμοσχεύσεων, «από μόνος του κανείς νόμος δεν πετυχαίνει» είπε ο Β. Καδάς. Ευχήθηκε δε η εκδήλωση να αποτελέσει ουσιαστική αρχή και να μην παραμείνει «μία ακόμα εκδήλωση».
Καταλήγοντας, επισήμανε ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας δικαίως μπορούν να αισθάνονται υπερηφάνεια επειδή μέσα στη 12μηνη λειτουργία της ΜΕΘ συνέβαλαν σε δύο μεταμοσχευτικές προσπάθειες -έκανε ωστόσο έκκληση προς τους δυο παρόντες βουλευτές να κινηθούν ώστε η μονάδα να ενισχυθεί με επιπλέον γιατρούς.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Κώστα Ωρολογά, που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς πριν 15 χρόνια, ο οποίος περιέγραψε την εμπειρία του και απηύθυνε έκκληση να διαδοθεί η ιδέα της δωρεάς οργάνων και στη χώρα μας.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ακόμα ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Μπέζος, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς και η εκπρόσωπος του Δήμου Καλαμάτας Μαρία Οικονομάκου.