Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2011 00:01

Φθινοπωρινή εμπειρία στην αγκαλιά του Χελμού

Φθινοπωρινή εμπειρία στην αγκαλιά του Χελμού

Στην εποχή του μνημονίου και της ψυχολογικής βίας, κάθε άλλο αντικείμενο συζήτησης εκτός από την οικονομική κρίση ακούγεται οξύμωρο. Η φτώχεια όμως θέλει... καλοπέραση και απόδραση από την καθημερινότητα. Κάτι που μπορεί να συμβεί χωρίς πολλά χρήματα -τα οποία ούτε για αστείο δεν περισσεύουν πια- και με εφόδια την θετική σκέψη και αισιοδοξία.
Με τα παραπάνω "οπλιστήκαμε" το περασμένο Σαββατοκύριακο για την απόδραση στα Καλάβρυτα με το "All Inclusive Escape Καλάβρυτα". Μια ολοκληρωμένη φθινοπωρινή εμπειρία στην αγκαλιά του Χελμού. Το εν λόγω ταξιδιωτικό πακέτο κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποτελεί προϊόν της συνεργασίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων με τους τοπικούς επιχειρηματίες.
Οι δύο πλευρές μετά την επιτυχία του χειμώνα με το "All inclusive ski" ενώνουν τις δυνάμεις τους και προσφέρουν το "All Inclusive Escape Καλάβρυτα", μια νέα εμπειρία στη φύση που τα έχει όλα. Το νέο πρόγραμμα πωλείται on-line μέσα από το www. kalavrita-ski.gr και περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως πεζοπορία (hiking), σε πολλές και ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές στο Χελμό, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, τοξοβολία, orienteering, κ.ά., διαμονή και διατροφή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία των Καλαβρύτων και σε εξαιρετικά προνομιακές τιμές. Οι εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση έχουν άλλωστε αποκτήσει πολλούς οπαδούς τα τελευταία χρόνια, αφού όλο και περισσότεροι αναζητούν επαφή με το βουνό και το φυσικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με μια υγιεινή και ευχάριστη άσκηση.
Ο συνδυασμός αυτός δημιούργησε το συγκεκριμένο πακέτο που μπορούμε να το απολαύσουμε με τιμές από 55 ευρώ το άτομο!

Πεζοπορία και παιχνίδι

Η δική μας εμπειρία ξεκίνησε με πεζοπορία στο Βαλβούσι, το μαγευτικό ελατόδασος. Στα μέσα της διαδρομής η εταιρεία εναλλακτικού τουρισμού "4 Seasons Outdoor" που οργανώνει όλες τις δραστηριότητες μας πρότεινε και με χαρά αποδεχτήκαμε να συμμετάσχουμε σ' ένα παιχνίδι, το οποίο συνδυάζει προσανατολισμό, ταχύτητα και συνεργασία των μελών. Οι ομάδες (4 ατόμων) είχαν από μια πυξίδα και ένα χαρτί με τις μοίρες και τα σημεία που πρέπει να περάσουν. Αυτά ήταν κρυμμένα μέσα στο δάσος και σκοπός του παιχνιδιού ήταν αφενός να ακολουθηθεί η σωστή πορεία και αφετέρου αυτό να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο χρόνος της ομάδας μου 8.57 (ούτε ο Μπολτ στα... 100 μέτρα) που μας έδωσε την πρώτη θέση από όλους τους διαγωνιζόμενους! Δικαιολογημένα λοιπόν δοκιμάσαμε στη συνέχεια την... τοπική γαστρονομία, ενώ το βράδυ ακολούθησε οινογνωσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδρομές για το πρόγραμμα του hiking περιλαμβάνουν καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια, τα περισσότερα από αυτά είναι τμήματα από το γνωστό ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 και διαθέτουν πληθώρα μικρών θησαυρών φυσικού κάλλους. Μία από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές είναι αυτή στο Βαλβούσι, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο, όπου η διαδρομή περνάει όπως προαναφέραμε μέσα από το μαγευτικό ελατόδασος. Επίσης η διαδρομή που ξεκινάει από το Μάζι και μέσα από ένα αρχαίο μονοπάτι καταλήγει στον νερόμυλο, τους εντυπωσιακούς καταρράκτες και τα πλατάνια στο Πλανητέρο, αλλά και η διαδρομή που ξεκινάει από τη γραφική Ζαχλωρού και ανεβαίνει μέχρι το Μέγα Σπήλαιο και τον ψηλό σταυρό.


Εκεί όπου σταμάτησε ο χρόνος


Την Κυριακή το πρωί επισκεφτήκαμε το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, εκεί όπου σταμάτησε ο χρόνος για τους κατοίκους των μαρτυρικών Καλαβρύτων. Οσο διάστημα διήρκεσε η περιήγηση στο μουσείο, άπαντες βρίσκονταν νοητά στα όσα φρικτά έζησαν οι συνάνθρωποί μας στις 13 Δεκεμβρίου 1943... Ακολούθησε η επίσκεψη στο Σπήλαιο των Λιμνών, όπου τα λόγια είναι περιττά. Στην προκειμένη περίπτωση ισχύει το "μια εικόνα χίλιες λέξεις". Πραγματικά μαγευτικό και αξίζει να βιώσει ο καθένας αυτή την εμπειρία.
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι τα Καλάβρυτα καλύπτουν όλα τα γούστα. Το πακέτο ξεκίνησε να πωλείται on-line από τις 10 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει ξανά το αντίστοιχο πρόγραμμα "Αll inclusive ski" για τη χιονοδρομική περίοδο 2011-12. Η αγορά του πακέτου γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του χιονοδρομικού κέντρου www.kalavrita-ski.gr και οι τιμές είναι ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου 55, 60 και 65 ευρώ το άτομο.

Αποστολή στα Καλάβρυτα: Παναγιώτης Φαντάκος

Φωτογραφίες