Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2011 21:34

41 κρούσματα ελονοσίας καταγράφηκαν στη Λακωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ

Γράφτηκε από την
41 κρούσματα ελονοσίας καταγράφηκαν στη Λακωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας έχουν διαγνωστεί συνολικά 41 κρούσματα ελονοσίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που  έγιναν γνωστά από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Από αυτά τα 22 αφορούν Ελληνες και τα 19 αλλοδαπούς, εκ των οποίων 14 προέρχονται από το Πακιστάν, 1 από το Μαρόκο, 1 από το Αφγανιστάν και 1 από τη Ρουμανία, ενώ άλλα δύο περιστατικά Ρουμάνων  ασθενών που σχετίζονταν με παραμονή στην περιοχή, διαγνώσθηκαν στη χώρα τους.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, πολλοί παράγοντες που συνυπάρχουν στη χώρα μας στην παρούσα περίοδο παίζουν σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση κινδύνου της κατάστασης:
- Η Ελλάδα αποτελεί τόπο διαμονής και εργασίας μεταναστών από χώρες στις οποίες ενδημεί η νόσος.
- Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κυκλοφορούν κουνούπια του είδους «ανωφελούς» που αποτελεί το μέσο μετάδοσης της ελονοσίας.
- Σημειώνεται αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος με συνακόλουθη αύξηση του πληθυσμού και της δραστηριότητας των κουνουπιών.
«Ολα τα παραπάνω υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα χάραξης μιας ευρύτερης στρατηγικής για την καταπολέμηση της νόσου, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εντατικοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, την ενημέρωση του κοινού και την ευαισθητοποίηση των ιατρών για την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας όλων των ασθενών με ελονοσία» αναφέρει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, στην ανακοίνωσή του.


NEWSLETTER