Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011 22:58

Ο δρόμος το σημαντικότερο έργο για την περιοχή της Μάνης

Γράφτηκε από την
Ο δρόμος το σημαντικότερο έργο για την περιοχή της Μάνης

Ο δρόμος είναι το πιο σημαντικό πράγμα, το σπουδαιότερο έργο που λείπει από τη Μάνη. Αυτό τονίζουν εκπρόσωποι φορέων και αυτοδιοικητικοί του Δήμου Δυτικής Μάνης, ζητώντας κυρίως να γίνουν ουσιαστικές βελτιώσεις στην 1η επαρχιακή οδό, με πρώτο την παράκαμψη Κάμπου - Σταυροπηγίου. Αλλα έργα που έχει ανάγκη η περιοχή, σύμφωνα με τους ανθρώπους της, είναι ο βιολογικός καθαρισμός, το νερό και ένα λιμάνι, είτε της Καρδαμύλης, είτε του Αγίου Νικολάου. Οι διαφορετικές απόψεις δε λείπουν και γι’ αυτά τα ζητήματα, καθώς γίνεται αναφορά μέχρι και για νέο δρόμο από την παραλία, ενώ κάποιοι υποτιμούν μερικά απ’ αυτά ή θεωρούν πως δεν μπορούν να υλοποιηθούν.
Συγκεκριμένα, απαντώντας στο ερώτημά μας τι λείπει από τη Μάνη και ποια είναι τα έργα που πρέπει να γίνουν, είπαν:

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Στούπας και Μεσσηνιακής Μάνης Σταύρος Τζανετέας: «Η διαπλάτυνση του δρόμου από το φαράγγι του Φονέα μέχρι τα Ρίγκλια για να μην έχουμε ατυχήματα. Η διαπλάτυνση είναι για να υπάρχει ορατότητα στους οδηγούς, να γίνουν πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι. Στη διασταύρωση στη Στούπα που έχουν σκοτωθεί αρκετά άτομα, πριν λίγες μέρες είχαμε πάλι ατύχημα και ευτυχώς δεν ήταν θανατηφόρο. Η διαφήμιση για την περιοχή μας από το δήμο και την Περιφέρεια. Ευτυχώς που κάνουμε μόνοι μας, οι ιδιώτες. Χωρίς διαφήμιση πώς θα προσελκύσουμε κόσμο; Περισσότερο βάρος στα σκουπίδια. Το πρώτο που βλέπει ένας επισκέπτης είναι ένας σωρός από σκουπίδια. Είναι εικόνα που δημιουργεί άσχημες εντυπώσεις. Από νερό δεν έχουμε πρόβλημα. Ο βιολογικός έπρεπε να έχει γίνει πριν απ’ αυτόν της Καλαμάτας. Είναι πρωτεύον θέμα. Εκτός από το κόστος για τους επαγγελματίες και τα "αρώματα" όταν κάθε φορά αδειάζουμε τους βόθρους, προστατεύεται και το περιβάλλον».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεοχωρίου Λεύκτρου Παρασκευάς Τζανετέας: «Ο δρόμος για την Καλαμάτα. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο το καλοκαίρι, που έχει κίνηση. Να γίνει πιο καλή διαδρομή και για μας και για τους επισκέπτες. Με καλύτερο δρόμο θα μπορούσε η Μάνη να στηρίξει την αγορά της Καλαμάτας. Από νερό πάμε καλά. Η Στούπα θα έπρεπε να έχει και βιολογικό».

Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Στούπας και Μεσσηνιακής Μάνης Σωτήρης Σαραντέας: «Το νερό έπρεπε να έχει λυθεί από χρόνια. Δεν αξιοποιήθηκε η "γλυφάδα" της Στούπας που έχει τεράστιες ποσότητες, ούτε τώρα που ξοδεύτηκαν κοντά 1 εκ. ευρώ για έρευνες και μελέτες. Το θέμα του νερού τελικά ήταν μια "φούσκα". Ο Δήμος Δυτικής Μάνης έχει δικαιώματα από το νερό της Καλαμάτας. Και αυτό θα το είχαμε διασφαλίσει, αν είχαμε ενωθεί με το Δήμο Καλαμάτας
Μένουμε τιμωρημένοι που δεν ενταχθήκαμε στο Δήμο Καλαμάτας. Πρέπει να πάμε στο Δήμο Καλαμάτας για να γλυτώσουμε την απομόνωση. Ο βιολογικός της Στούπας έπρεπε να έχει τακτοποιηθεί από χρόνια. Ακόμα δεν υπάρχει ελπίδα να γίνει, γιατί είμαστε σε απομόνωση. Ο δρόμος θέλει βελτίωση σε ορισμένα σημεία, για να αρθεί η επικινδυνότητα. Να βγει από τους οικισμούς Κάμπου και Σταυροπηγίου. Να παραμείνει αυτή η διαδρομή, την απολαμβάνουμε. Διαφωνώ μ’ αυτούς που θέλουν τη Μάνη 10 λεπτά από την Καλαμάτα. Το πολιτιστικό κέντρο στη Στούπα με το ανοιχτό θεατράκι, που ξεκίνησε επί προεδρίας Νίκου Μαραμπέα. Πρέπει να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει. Είναι σε καταπληκτικό χώρο».

Ο ξενοδόχος - εστιάτορας και πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Γιαννακέας (από την Καρδαμύλη): «Το πιο σημαντικό είναι η βελτίωση στο δρόμο. Χρειάζεται βελτιώσεις, απαραίτητη είναι η παράκαμψη Κάμπου - Σταυροπηγίου και κομμάτια μεταξύ Καρδαμύλης - Προσηλίου. Μετά το λιμάνι. Υπάρχει μελέτη που την τροποποιήσαμε για να γίνει τουριστικό καταφύγιο το αλιευτικό της Καρδαμύλης. Από το Ταίναρο έως την Καλαμάτα δεν υπάρχει πουθενά λιμάνι να πιάσει ένα σκάφος. Το νερό είναι πρόβλημα, είναι δύσκολο πράγμα. Για μας που παίρνουμε από τις πηγές Βυρού, είναι υψηλές οι τιμές και στα Πλατσοχώρια δεν είναι κατάλληλο. Ακόμα να δούμε το περιβάλλον και τον πολιτισμό, τα μονοπάτια και τα καλντερίμια, που πρέπει να συντηρούνται, να καθαρίζονται και να αναδεικνύονται ή και άλλα που πρέπει να αναβαθμιστούν, την προστασία φαραγγιών και του δάσους της Βασιλικής. Μικρά έργα θέλουμε να στηρίξουν την τουριστική ανάπτυξη, που είναι ειδική στη Μάνη
Οσον αφορά το βιολογικό, το είχαμε παλέψει, αλλά είναι τρομακτικά δύσκολο να γίνει, γιατί η Μάνη δεν έχει σταθερό πληθυσμό. Αντιμετωπίζεται από τους επαγγελματίες με δικούς τους βιολογικούς, αλλά με μεγάλο κόστος».


Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου Παναγιώτης Καζολέας: «Λείπει ένα λιμάνι στην περιοχή μας. Να βελτιωθεί το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου. Και να γίνει κάτι σα μαρίνα, για να προσεγγίζει κανένα τουριστικό σκάφος. Αυτό είναι που δημιουργεί ανάπτυξη. Εδώ έχουμε αρκετούς επαγγελματίες ψαράδες, που κινδυνεύουν το χειμώνα. Ο δρόμος της Μάνης είναι το Α και το Ω. Δεν είναι δυνατόν να φθάνει ένας επισκέπτης στην Καλαμάτα από την Αθήνα σε 2 με 2,5 ώρες ή να έρχεται στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας από τη χώρα του και να θέλει άλλο τόσο για να φθάσει στη Μάνη. Και τα διαφημιστικά φυλλάδια της περιοχής αναφέρουν ότι είναι από την Καλαμάτα 40 χιλιόμετρα και δε γράφουν το χρόνο που χρειάζεται κάποιος για να φθάσει στη Μάνη. Οσον αφορά το νερό, βολευόμαστε οι παραλιακοί. Και τα σκουπίδια είναι σε καλά επίπεδα».

Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πλάτσας Σπύρος Παυλέας:
«Ο δρόμος και το νερό. Δεν υπάρχει νερό. Εμείς παίρνουμε θάλασσα από γεώτρηση. Το νερό του Ταϋγέτου δεν μπαίνει στο δίκτυο, δεν επαρκεί. Από το νερό πρέπει να ξεκινήσουμε. Αυτό είναι πηγή ζωής».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εξωχωρίου Σταύρος Γιαννακέας: «Συζητάμε χρόνια για τον περιφερειακό δρόμο της Καλαμάτας και ακόμα δεν έχει βγει. Σ’ ένα τέταρτο έπρεπε να είσαι στην Καρδαμύλη. Η Καρδαμύλη θα έπρεπε να είναι προάστιο της Καλαμάτας. Το καλοκαίρι έχουμε νερό μόνο μια ώρα την ημέρα. Είναι δυνατόν να έχεις ανάπτυξη χωρίς νερό; Μας πήραν το νερό για να δώσουν νερό στα καινούργια σπίτια στην Καρδαμύλη και τη Στούπα. Αν η Καρδαμύλη ήταν προάστιο, το νερό της Καλαμάτας θα έφθανε στην Καρδαμύλη. Δεν έπρεπε να έχει τελειώσει ο δρόμος; Η ΜΟΜΑ έφτιαχνε εύκολα δρόμους. Σήμερα είμαστε ανίκανοι να φτιάξουμε 4 - 5 χιλιόμετρα. Να γίνει ο παραλιακός δρόμος από τις Κιτριές. Πώς θα αναπτυχθεί μια περιοχή χωρίς δρόμο πρόσβασης; Ο παραλιακός δρόμος θα μας λύσει τα χέρια, θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη».


NEWSLETTER