Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017 08:46

Ενημερωτική εκδήλωση στην Καλαμάτα: “Η καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού είναι η έγκαιρη διάγνωση" (βίντεο)

 

"Η καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού είναι η έγκαιρη διάγνωση": Το μήνυμα αυτό θέλουν να περάσουν στις γυναίκες το Νοσοκομείο Καλαμάτας, ο Ερυθρός Σταυρός και ο Σύλλογος Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου "Ξαναρχί-ΖΩ".

Ο μήνας Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην πρόληψη, την σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών, και σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Κατά του Καρκίνου του Μαστού. Ετσι, χθες σε περίπτερο που στήθηκε στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, εθελόντριες των παραπάνω φορέων μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια και απάντησαν σε ερωτήσεις για τον καρκίνο του μαστού και πώς γίνεται η αυτοψηλάφηση. 

Σημαντικό είναι να ξέρουν οι γυναίκες ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν μαστογραφίας και κλινικής εξέτασης για όλες, άπορες και ανασφάλιστες, οι οποίες μπορούν να καλούν στο 14500 για να κλείσουν ραντεβού στο Ιατρείο Μαστού. 

Η Εφη Καμπουγέρη, νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας, μιλώντας στην “Ε” είπε πόσο “εξαιρετικά σημαντική είναι η πρόληψη, γιατί μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο και να θεραπευτεί”. Είπε ακόμα ότι “οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να πάρει τηλέφωνο στο 14500, να κλείσει ραντεβού και να δει την εξειδικευμένη γιατρό κ. Λυμπεροπούλου, κάθε Τετάρτη στο εξωτερικό ιατρείο, όπου εκεί μπορεί να κάνει ψηλάφηση και η γιατρός θα της δώσει οδηγίες για τον περαιτέρω έλεγχο ή για προληπτικές εξετάσεις”. Και πρόσθεσε η κ. Καμπουγέρη: “Είναι πολύ σημαντικό αυτό που γίνεται στο νοσοκομείο, γιατί όλες οι γυναίκες μπορούν να πάρουν μέρος και να προλάβουν οτιδήποτε υπάρχει - ενώ έχει έρθει και καινούργιος ογκολόγος, ο Σταύρος Περουκίδης".

Η Πολυτίμη Κυπραίου, πρόεδρος του Συλλόγου "Ξαναρχί-ΖΩ", μιλώντας για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω προσπάθεια τόνισε πως η πρόληψη σώζει ζωές και επεσήμανε ότι ο σύλλογός τους έκανε "μια εκστρατεία εδώ στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, για την ενημέρωση και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Θα ήθελα να παρακαλέσω, και κάνω έκκληση ειδικά στις γυναίκες, να κάνουμε μια αυτοψηλάφηση και αν δούμε κάτι να απευθυνθούμε στο γιατρό. Η πρόληψη σώζει ζωές”. 

Σημειώνουμε ότι και το Τμήμα Καλαμάτας του Ερυθρού Σταυρού, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης Κατά του Καρκίνου του Μαστού, διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα ενημερωτική ομιλία και εξετάσεις ψηλάφησης μαστού την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη. 

Ν.Κ.