Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012 21:45

Ολο και περισσότεροι Καλαματιανοί -αλλά και Αθηναίοι- μετακομίζουν για φτηνότερο ενοίκιο

Γράφτηκε από την
Ολο και περισσότεροι Καλαματιανοί -αλλά και Αθηναίοι- μετακομίζουν για φτηνότερο ενοίκιο

Παίρνουν το νοικοκυριό τους και μετακομίζουν σ' άλλη γειτονιά, προκειμένου να γλυτώσουν έστω και 50 ή 100 ευρώ από το ενοίκιο: Οικογένειες και συνταξιούχοι, Καλαματιανοί αλλά και Αθηναίοι με καταγωγή από τη Μεσσηνία, αλλάζουν σπίτι... ακόμα και πόλη. Μαζεύουν τα πράγματά τους, φωνάζουν τη μεταφορική και στριμώχνουν τη ζωή τους σ' ένα μικρότερο ή φτηνότερο σπίτι γιατί δεν τα βγάζουν πέρα οικονομικά.
Γι' αυτή την τάση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, μιλούν στην "Ε" ιδιοκτήτες μεσσηνιακών μεταφορικών εταιρειών.
Ο Αρης Κύρκος, ιδιοκτήτης της μεταφορικής "Οι δυο φίλοι", διαπιστώνει ότι τους τελευταίους 5 με 6 μήνες «όλο και περισσότεροι μετακομίζουν γιατί έχουν βρει κάτι φτηνότερο». Συνήθως, όπως λέει, είναι οικογένειες που θα στριμώξουν τα παιδιά σε ένα υπνοδωμάτιο προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα για άλλες ανάγκες. Σε αρκετές δε περιπτώσεις «ανάλογα με τα μέλη μιας οικογένειας μπορεί να μετακομίσουν σε πιο παλιό σπίτι, γλυτώνοντας χρήματα».
Ο Τάκης Βούλγαρης, ιδιοκτήτης της μεταφορικής "Υδρόγειος", όχι μόνο παρατηρεί μια τέτοια τάση, αλλά λέει ότι «έχουμε δει ανθρώπους να μετακομίζουν για να γλυτώσουν έστω και 50 ή 100 ευρώ από το ενοίκιο». Σε κάποιες περιπτώσεις δε, «επειδή τα υπάρχοντά τους δεν χωράνε στο καινούργιο σπίτι, τους μεταφέρουμε ορισμένα σε αποθήκες συγγενών και φίλων». Κυρίως, όπως λέει, είναι οικογένειες με παιδιά που έχουν πιο αυξημένες υποχρεώσεις. Κάποιοι μάλιστα «αν έχουν σπίτι σε χωριό το οποίο είναι κοντά στην Καλαμάτα, μετακομίζουν εκεί για να μην πληρώνουν ενοίκιο».
Ο Κώστας Σπουργίτης της ομώνυμης εταιρείας διανομών και διεθνών μεταφορών διαπιστώνει αυτή την τάση όχι μόνο στα νοικοκυριά, αλλά και σε επαγγελματίες, οι οποίοι «ζητάνε να τους μεταφέρουμε τον εξοπλισμό των καταστημάτων τους γιατί έχουν βρει πιο φτηνό μαγαζί να νοικιάσουν». Επίσης παρατηρεί ότι Αθηναίοι με καταγωγή από τη Μεσσηνία «ξαναστήνουν νοικοκυριό στα πατρικά τους σπίτια στα χωριά, με την προοπτική κάποια στιγμή να μετακομίσουν εκεί μόνιμα».
Ο Κώστας Τύρος της ομώνυμης εταιρείας εσωτερικών και διεθνών μεταφορών, διακρίνει μεν μια τέτοια τάση, αλλά όχι στην έκταση που  περίμενε όταν ξέσπασε η κρίση πριν από δύο χρόνια. «Ακόμα δεν έχουμε νιώσει καλά στο πετσί μας το μέγεθος της κρίσης - οπότε αυτή η τάση θα γίνει πιο έντονη τους επόμενους μήνες», εκτιμά. Και προσθέτει ότι περισσότεροι είναι οι συνταξιούχοι που μετακομίζουν στα χωριά τους, ενώ οι οικογένειες «μόνο σε ποσοστό 10 ή το πολύ 15% μετακομίζουν για να βρουν κάτι φτηνότερο ή για να γυρίσουν στον τόπο τους όπου διαθέτουν περιουσία».
Ο Παναγιώτης Αλοίμονος της ομώνυμης εταιρείας μεταφορών παρατηρεί και αυτός ότι τον τελευταίο 1 χρόνο «οι άνθρωποι μετακομίζουν σε μικρότερα σπίτια ή επιστρέφουν στα χωριά τους». 
Ο Κώστας Δαρσακλής της ομώνυμης μεταφορικής εταιρείας βλέπει μια τάση «να μετακομίζουν από την Αθήνα στην Καλαμάτα ή στα χωριά τους - ειδικά από τον περσινό Αύγουστο και μετά». Πολλοί είναι «οι συνταξιούχοι οι οποίοι επιστρέφουν στο χωριό, αλλά και οι άνεργοι που εγκαταλείπουν την Αθήνα με την προοπτική ότι εδώ, εκτός από λιγότερα έξοδα, έχουν και περισσότερες πιθανότητες να βρουν μια δουλειά».


NEWSLETTER