Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012 21:32

Επιχείρηση για τη διάσωση ανδρόγυνου στον Ταΰγετο

Επιχείρηση για τη διάσωση ανδρόγυνου στον Ταΰγετο

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΩΟΙ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΔΕΝΔΡΑ ΠΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ


Ωρες αγωνίας πέρασαν οι συγγενείς ενός καλαματιανού ζευγαριού που πηγαινοέρχεται συχνά στον Αγιο Παντελεήμονα στα Ριζανά, διασχίζοντας μεγάλο τμήμα του χιονισμένου Ταϋγέτου. Για τον εντοπισμό και τη διάσωση του Δημήτρη Κουμουνδούρου και της συζύγου του Αγγελικής, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας - η οποία χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε με αίσιο τέλος, κατά τη διάρκεια ισχυρής χιονόπτωσης.
Το ζευγάρι εντοπίστηκε μέσα στο αγροτικό του αυτοκίνητο, καλά στην υγεία του, στο δρόμο από Δενδρά προς Καλαμάτα. Το αυτοκίνητο είχε κολλήσει στο χιόνι, στην προσπάθεια του ανδρόγυνου να κατέβει σε χαμηλότερο υψόμετρο.
Οι δυο σύζυγοι, 55 και 54 ετών, βρίσκονταν στο σπίτι τους στον Αγιο Παντελεήμονα, κοντά στα Ριζανά, από την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε, επικοινωνούσαν με τους δικούς τους μέσω κινητού τηλεφώνου, αλλά για να βρουν σήμα έπρεπε να μετακινούνται σε αρκετή απόσταση από το σπίτι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, λόγω της χιονόπτωσης τις τελευταίες ημέρες, να είναι αδύνατη η επικοινωνία μαζί τους - με συνέπεια να μην έχουν δώσει σημεία ζωής από την περασμένη Παρασκευή.
Τη Δευτέρα ενημερώθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ξεκίνησε μια πρώτη προσπάθεια προσέγγισης του σπιτιού. Το πολύ χιόνι όμως δεν επέτρεψε ούτε στο ερπυστριοφόρο άρμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να πλησιάσει. Η επιχείρηση συνεχίστηκε χθες το πρωί με τη συνδρομή και μηχανήματος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, που προσέγγισε την περιοχή από το Τουριστικό.
Στο σπίτι του ζευγαριού όμως δεν υπήρχε κανένας. Ετσι, η αποστολή διάσωσης ακολούθησε τη διαδρομή που ο Δημήτρης και η Αγγελική Κουμουνδούρου συνήθιζαν να χρησιμοποιούν για να κατέβουν από το βουνό, περνώντας από τα Δενδρά.
Παράλληλα, τζιπ της Πυροσβεστικής με το διοικητή της Υπηρεσίας πύραρχο Βασίλη Καπέλιο και τον υποπυραγό Παναγιώτη Δημητρακόπουλο κινήθηκε από Καλαμάτα προς Δενδρά. Οταν το χιόνι εμπόδισε σε κάποιο σημείο την κίνηση του υπηρεσιακού αυτοκινήτου, οι άνδρες προχώρησαν με τα πόδια και σε μικρή απόσταση εντόπισαν το αυτοκίνητο του ζευγαριού κολλημένο στο χιόνι. Νωρίτερα ο σύζυγος είχε επιχειρήσει να περπατήσει μέχρι να βρει σήμα στο κινητό και είχε καταφέρει να επικοινωνήσει με συγγενικό του πρόσωπο. Στη συνέχεια επέστρεψε στο αυτοκίνητο και περίμενε να προσεγγίσουν οι πυροσβέστες.
Η επιχείρηση απεγκλωβισμού ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια ισχυρής χιονόπτωσης, αργά χθες το απόγευμα. Μετά τη βοήθεια που δέχτηκε, το ζευγάρι συνέχισε τη διαδρομή του προς Καλαμάτα με το δικό του αυτοκίνητο. Τη διαδρομή αυτή συνήθιζαν να την κάνουν τακτικά -σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική- χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα καθώς και οι δύο είναι γνώστες της περιοχής.