Κυριακή, 01 Ιουλίου 2018 08:48

Ο Δημήτρης Σουμής μιλά για την ΚΟΙΝΣΕΠ “GoodCause” στην Καλαμάτα

«όταν βοηθάς, κερδίζεις περισσότερα από όσα προσφέρεις»

«όταν βοηθάς, κερδίζεις περισσότερα από όσα προσφέρεις»

 

Επικοινωνία στο Διαδίκτυο και προώθηση... καλών σκοπών!

Το ίντερνετ παύει πλέον να είναι τόσο… δαιμονοποιημένο όπως παλιά, ειδικά όταν υπάρχουν ιδέες και ομάδες που προωθούν το κοινό καλό! “Με δύναμη από την Καλαμάτα” έρχεται ένα τρανό παράδειγμα: η ΚοινΣΕπ. “GoodCause” που ήρθε στην πόλη για να μας κάνει να δούμε πολλά πράγματα διαφορετικά, σαφώς πιο θετικά.

Εκτός από τον αρχικό της στόχο, ο οποίος σχετίζεται με τους κοινωφελείς σκοπούς, αξίζει να αναφερθεί ότι όλα τα στελέχη της είναι νέοι Καλαματιανοί επιστήμονες, ήδη γνωστοί για τα επιτεύγματα αλλά και τις καλλιτεχνικές τους δράσεις. Περισσότερα στην “Ε” εξήγησε ο Δημήτρης Σουμής, ηλεκτρολόγος υπολογιστών, μουσικός και εκπρόσωπος της ΚοινΣ.Επ.

Θάνος Παππάς, Δημήτρης Τσιλιβαράκης, Δημήτρης Σουμής

 

- Δημήτρη, τι αλλάζει στην Καλαμάτα με την “GoodCause”; Τι νέο ήρθε να μας προτείνει;

Η “GoodCause” (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) ιδρύθηκε το 2016 από μια 5μελή παρέα Καλαματιανών με κοινό όραμα, και με τον καιρό μεγαλώνει και ισχυροποιείται. Στόχος μας είναι η χρήση του Διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών προς όφελος της κοινωνίας και των ανθρώπων.

Πιο συγκεκριμένα, η “GoodCause” ασχολείται με την ανάπτυξη εκπαιδευτικών εφαρμογών, τη διαδικτυακή ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και την προώθηση κοινωφελών σκοπών. Συνεργάζεται με μεγάλους οργανισμούς όπως το "Χαμόγελο του Παιδιού”, η ActionAid, οι Γιατροί του κόσμου, το ΚΕΘΕΑ “Στροφή”, το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων, τους “Νomaδes artcore” και άλλους 19 φορείς, προωθώντας αφιλοκερδώς το έργο τους στο Διαδίκτυο - και όχι μόνο.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα φιλανθρωπίας, φιλοζωίας, περιβάλλοντος και πολιτισμού, ερευνούμε, ανακαλύπτουμε και γνωστοποιούμε δράσεις και ειδήσεις κοινωφελούς περιεχομένου. Βοηθάμε και στηρίζουμε με όλα μας τα μέσα ιδέες και κινήσεις στο πεδίο της τεχνολογίας, που μπορούν να φανούν χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο. Αναπτύσσουμε -και με δική μας πρωτοβουλία- εφαρμογές που στοχεύουν στην βελτίωση του βοιωτικού επιπέδου της χώρας.

Πέραν όμως από το κοινωφελές της έργο, το οποίο εκτελεί αφιλοκερδώς, η “GoodCause” αναλαμβάνει και την κατασκευή ιστοσελίδων, την ανάπτυξη γραφιστικών και τη διαδικτυακή προώθηση οποιουδήποτε είδους επιχείρησης, για τη δημιουργία εσόδων που θα χρησιμεύσουν στην αποπληρωμή μισθών εργαζομένων, πάγιων εξόδων, και γενικότερα στην συντήρηση της λειτουργίας της. Στους πελάτες μας παρέχονται διάφορα πακέτα εργασιών, μερικά εκ των οποίων περιλαμβάνουν και τη δωρεά μέρους του κόστους του εκάστοτε πακέτου προς φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

- Πώς γεννήθηκε η ιδέα αυτή; Ακούγεται απλό, αλλά και σύνθετο ταυτόχρονα για να το σκεφτεί κάποιος αρχικά.

Οι βάσεις που αργότερα οδήγησαν στην ίδρυση της “GoodCause” άρχισαν να θεμελιώνονται αρκετά χρόνια πριν, το 2008-2009, όταν μετακόμισα από την Καλαμάτα στην Αθήνα για να ξεκινήσω τις σπουδές μου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Εκείνη την περίοδο, ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά με οργανισμούς που δραστηριοποιούνταν μέσα στη Σχολή και στην περιοχή της Καλλιθέας όπου διέμενα, οι οποίοι είχαν ως αντικείμενο την υποστήριξη ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων. Αρχισα να γίνομαι ενεργό μέλος σε αρκετές από αυτές τις ομάδες, συμμετέχοντας σε δράσεις τους και προσφέροντας εθελοντικά υπηρεσίες. Ετσι κόλλησα το «μικρόβιο» της προσφοράς, καταλαβαίνοντας πως, όταν βοηθάς τους γύρω σου, κερδίζεις πολλά περισσότερα από όσα προσφέρεις.

Μετά το τέλος των σπουδών μου και αφού εργάστηκα για λίγους μήνες στην Αθήνα, αποφάσισα  να επιστρέψω στην Καλαμάτα, όπου η ασφάλεια που μου προσέφερε η πόλη που μεγάλωσα, μου έδινε τη δυνατότητα να κυνηγήσω ένα επαγγελματικό μέλλον με τους δικούς μου όρους. Μαζί με εμένα, επέστρεψε στην Καλαμάτα εκείνη την περίοδο και ο καλός μου φίλος Θάνος Παππάς, μαζί με τη μετέπειτα γυναίκα του Ειρήνη Τζαβάρα. Αποφασίσαμε λοιπόν να ξεκινήσουμε όλοι μαζί μία προσπάθεια εισόδου στην αγορά, καθώς τα αντικείμενα εργασίας μας είναι συγγενικά (προγραμματιστής εγώ και σχεδιαστές/γραφίστες ο Θάνος και η Ειρήνη).

Πέραν από το επαγγελματικό μας μέλλον όμως οι κοινωνικές ανησυχίες που μας αναπτύχθηκαν στις πόλεις όπου σπουδάζαμε δεν μας είχαν εγκαταλείψει. Ψάχνοντας λοιπόν τις επιλογές για ίδρυση επιχείρησης που είχαμε, συναντήσαμε την επιλογή της ίδρυσης Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, μέσω της οποίας μπορούσαμε να συνδυάσουμε τη νέα μας επαγγελματική προσπάθεια με τις κοινωνικές μας ανησυχίες. Συζητώντας την ιδέα με φίλους και συγγενείς κι ερχόμενοι σε επαφή με κάποια από τα άτομα των φιλανθρωπικών οργανισμών που είχαμε γνωρίσει κατά τη διάρκεια των σπουδών μας, είδαμε πως υπήρχαν προοπτικές να στήσουμε κάτι το οποίο θα μπορούσε να μας ικανοποιεί σε όλα τα επίπεδα - και έτσι ξεκινήσαμε αυτό το όμορφο ταξίδι με την “GoodCause” την άνοιξη του 2016.

- Γιατί επιλέξατε να επιστρέψετε στην Καλαμάτα και να ιδρύσετε τον οργανισμό σας;

Εχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στην πόλη της Καλαμάτας, έχουμε αγαπήσει την πόλη και νιώθουμε ασφαλείς μέσα σε αυτήν. Η εμπειρία του να είσαι φοιτητής σε μια μεγάλη πόλη, όπως η Αθήνα, ήταν πολύ όμορφη και χαίρομαι πολύ που την έζησα. Η πρωτεύουσα έχει να προσφέρει πολλά σε έναν νέο άνθρωπο, κυρίως από άποψη εμπειριών και εκπαίδευσης. Ομως προσπαθώντας για αρκετούς μήνες να εργαστώ στο αντικείμενο των σπουδών μου στην Αθήνα μετά την αποφοίτησή μου, δεν κατάφερα να βρω συνθήκες που να με ικανοποιούν πλήρως. Τα ωράρια ήταν επιμηκυμένα σε μεγάλο βαθμό, κυρίως λόγω των μεγάλων αποστάσεων, οι μισθοί κάθε άλλο παρά ικανοποιητικοί ήταν, και οι ρυθμοί τις μεγαλούπολης δεν άφηναν πολλά περιθώρια για ενασχόληση με οτιδήποτε άλλο πέραν του αντικειμένου εργασίας.

Αντιθέτως στην Καλαμάτα, η επαφή με την φύση είναι πολύ πιο άμεση, οι αποστάσεις πολύ πιο βολικές και οι ευκαιρίες για είσοδο στην αγορά εργασίας (τουλάχιστον στο δικό μας τομέα) αρκετά ικανοποιητικές. Η θάλασσα και το βουνό είναι σε απόσταση αναπνοής, το τοπίο είναι γνώριμο και οι ανάγκες της αγοράς μεγάλες. Πολλοί Καλαματιανοί (οι περισσότεροι θα έλεγα) για οποιαδήποτε εργασία έχει να κάνει με το Διαδίκτυο, συνήθως απευθύνονται σε επιχειρήσεις της Αθήνας, γι' αυτό θεωρήσαμε πως μπορούμε να προσφέρουμε μια εναλλακτική, μια επιχείρηση από άτομα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και ενδιαφέρονται για αυτήν. Δεν νομίζω άλλωστε πως είναι πολλοί αυτοί που στην προοπτική να ζήσουν σε μια πόλη τόσο όμορφη όσο η Καλαμάτα θα ήταν δυσαρεστημένοι!».

- Μετά από 2 χρόνια λειτουργίας της “GoodCause”, πώς θα αξιολογούσες τη μέχρι τώρα πορεία σας;

Η αλήθεια είναι πως στην αρχή τα πράγματα κάθε άλλο παρά εύκολα ήταν. Τα εμπόδια, κυρίως όσον αφορά το νομικό και φορολογικό κομμάτι, ήταν πολλά. Τον πρώτο ενάμιση χρόνο της λειτουργίας μας, εργαζόμασταν από τα σπίτια μας, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα ενοικίασης επαγγελματικού χώρου. Η προσέγγιση όχι μόνο πελατών, αλλά ακόμα και κοινωφελών οργανισμών στους οποίους προσφέρουμε αφιλοκερδώς υπηρεσίες, ήταν δύσκολη. Οι άνθρωποι δεν είναι πολλοί ανοιχτοί στο «άγνωστο» - και σχετικά με τις υπηρεσίες του δικού μας τομέα, των υπηρεσιών Διαδικτύου και marketing, δεν υπάρχει μεγάλη άνεση στην αγορά.

Προσπαθώντας λοιπόν να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον επιχειρηματιών και οργανισμών χωρίς να έχουμε ένα μεγάλο brand, μια οικονομικά ισχυρή επιχείρηση και παρελθόν στην αγορά, συχνά πέφταμε πάνω σε «τοίχο». Πιστεύαμε όμως από την αρχή στην ιδέα μας και δεν το βάλαμε κάτω. Βρήκαμε κάποιους μεγάλους κοινωφελείς οργανισμούς οι οποίοι πίστεψαν σε εμάς και μας εμπιστεύτηκαν. Συνεργάστηκαν μαζί μας για να τους βοηθήσουμε στην προώθηση του έργου τους, και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά.

Μετά τις πρώτες επιτυχείς συμφωνίες μας και έχοντας πλέον συνεργασίες για να στηρίξουν την δουλειά μας, τα πράγματα άρχισαν να καλυτερεύουν. Πλέον έχουμε συνεργασία με περισσότερους από 20 κοινωφελείς οργανισμούς που βοηθάμε αφιλοκερδώς, και πληθώρα πελατών που μας εμπιστεύονται. Μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο ανοίξαμε και το πρώτο μας επαγγελματικό γραφείο στην Καλαμάτα, στον αριθμό 86 της οδού Φαρών. Μπορώ να πω λοιπόν, πως μετά από 2 χρόνια παρουσίας στην “GoodCause”, παρά τις πολλές δυσκολίες που αρχικά αντιμετωπίσαμε (χωρίς να σημαίνει αυτό πως πλέον δεν υπάρχουν προβλήματα), έχουμε χτίσει έναν οργανισμό για τον οποίο είμαστε περήφανοι για το έργο που έχει παράγει και συνεχίζει να παράγει και ατενίζουμε το μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία”. 

- Ποια είναι τα πρόσωπα της "GoodCause" Κοιν.Σ.Επ. και ποιος ο ρόλος τους; 

Στην “GoodCause” Κοιν.Σ.Επ. επίσημα έχουμε 5 μέλη, όμως υπάρχουν πολλά ακόμα άτομα που μας έχουν βοηθήσει και στηρίξει σε πολλά επίπεδα. Τα 5 μέλη έιμαστε οι: Δημήτρης Σουμής (πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, web developer), Θάνος Παππάς (σχεδιαστής/γραφίστας), Δημήτρης Τσιλιβαράκης (γραμματέας), Εφη Στασινοπούλου (μέλος) και Θεόδωρος Χριστόπουλος (μέλος).

Μαζί με αυτά τα 5 μέλη, ιδιαίτερα ενεργοί σε θέματα της Κοιν.Σ.Επ. κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει η Ειρήνη Τζαβάρα (ως σχεδιάστρια/γραφίστρια) και Χρήστος Θεοδώρου (web developer). Παρότι η πληθώρα των μελών και των συνεργατών μας κατοικεί στην Καλαμάτα, ο Θάνος και η Ειρήνη μετακόμισαν πέρυσι στην Αυστραλία, χωρίς όμως αυτό να έχει διακόψει σε κανένα επίπεδο την συνεργασία μας, η οποία συνεχίζεται από απόσταση με την ίδια ένταση.

Επίσης, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε και κάποια άτομα που μας βοήθησαν και συνεχίζουν να μας στηρίζουν όποτε χρειαστούμε την βοήθειά τους, όπως η Χρύσα Καούνη, η Παναγιώτα Αράπη και το λογιστικό γραφείο του κ. Λαμπρόπουλου. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα άτομα που είναι άξια αναφοράς - και αν ξεχνάμε κάποιο αυτή τη στιγμή λυπούμαστε, είναι λόγω αδύναμης μνήμης και όχι αγνωμοσύνης.

- Αν κάποιος ενδιαφέρετε για τις υπηρεσίες σας ή αν θέλει να γίνει μέλος σας και να βοηθήσει, πώς μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί σας; Δέχεστε νέα μέλη;

Φυσικά και είμαστε ανοιχτοί στην επικοινωνία με οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να έρθει σε επαφή μαζί μας, είτε έχει απορίες σχετικά με τη δράση μας, είτε έχει τη διάθεση να μας στηρίξει, είτε χρειάζεται τις υπηρεσίες μας και ζητάει μια προσφορά.

Για να γίνει κάποιος ισότιμο μέλος με τα υπόλοιπα της Κοιν.Σ.Επ. φυσικά θα πρέπει να έχει τη διάθεση να στηρίξει τις ενέργειές μας σε βάθος χρόνου. Ομως οποιαδήποτε βοήθεια, ακόμα και η μικρότερη δωρεά ή εθελοντική εργασία, είναι άκρως σημαντική για εμάς, καθώς η κοινωφελής αφιλοκερδής δράση που συντηρούμε και τη θεωρούμε πολύ σημαντική, δεν μπορεί εύκολα να επιβιώσει χωρίς στήριξη από το περιβάλλον.

Εννοείται επίσης πως οποιαδήποτε εταιρεία ή ιδιώτης έχει ανάγκη από υπηρεσίες Διαδικτύου ή διαφημίσεις (ιστοσελίδες, λογότυπα, κάρτες, διαδικτυακές διαφημίσεις, κτλ) είναι καλοδεχούμενος από την Κοιν.Σ.Επ. μας για να λάβει προσφορά και να συζητήσουμε την πιθανότητα συνεργασίας.

Επιπλέον, αν κάποιος είναι μέλος ή γνωρίζει κοινωφελείς οργανισμούς που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη δωρεάν διαδικτυακή μας προώθηση, στις ιστοσελίδες μας και τα social media της “GoodCause”, με χαρά θα λάβουμε τα σχετικά αιτήματα.

Ειρήνη Τζαβάρα, Θάνος Παππάς, Δημήτρης Σουμής

 

• Για πληροφορίες:

Φαρών 86, Καλαμάτα

Τηλ. 27214 01987

και 6931-969904

www.goodcause.gr

news.goodcause.gr,

www.facebook.com/goodcause.gr/