Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2012 09:23

Σταματούν τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών λόγω κρίσης

Γράφτηκε από την
Σταματούν τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών λόγω κρίσης

Αυξάνει ο αριθμός των παιδιών που σταματούν το φροντιστήριο ξένης γλώσσας λόγω αδυναμίας των γονιών τους να πληρώσουν τα δίδακτρα. Την ίδια ώρα ένα σημαντικό ποσοστό χρωστάει δίδακτρα πολλών μηνών, με συνέπεια να υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας των φροντιστηρίων και να κρίνεται αβέβαιο το μέλλον τους.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών Ευαγγελία Τζάννε φοβάται πως από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η κατάσταση θα επιδεινωθεί εάν τα μέτρα λιτότητας παραμείνουν ως έχουν. Ομως: "Αν μειωθούν τα χαράτσια, θα μπορούμε είμαστε αισιόδοξοι" παρατηρεί.

Ολο αυτό το κλίμα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, διαπιστώνει πως έχει επηρεάσει και τα παιδιά, τόσο στην ψυχολογία τους όσο και στην απόδοσή τους.

Οπως λέει, η ίδια και οι συνάδελφοί της αντιμετωπίζουν με κατανόηση την πραγματική αδυναμία των γονέων και ήδη έχουν γίνει σημαντικές μειώσεις στα δίδακτρα. Ωστόσο εκτιμά πως κάποιοι καθυστερούν αδίκως την πληρωμή των διδάκτρων.

Διαπιστώνει πως ένα 10 - 15% των οικογενειών έχουν πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και ήδη ένα 10% του συνόλου των μαθητών έχουν σταματήσει το φροντιστήριο. Και οι περικοπές αφορούν φυσικά την πρώτη ξένη γλώσσα, αφού η δεύτερη έχει κοπεί από τους περισσότερους εδώ και αρκετό καιρό.

Οπως εξηγεί η κ. Τζάννε, τα φροντιστήρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, καθώς τα μέτρα οδήγησαν σε… ντόμινο γενικότερα στην αγορά. Ετσι, τελειώνει το σχολικό έτος και αρκετοί χρωστάνε πολλά χρήματα, είτε δικαιολογημένα είτε αδικαιολόγητα.

Οι καθυστερήσεις πληρωμών φέτος έχουν φτάσει σε απογοητευτικά επίπεδα και αυτό το Μάιο ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Οπως σχολιάζει η κ. Τζάννε, το πρόβλημα συζητείται μεταξύ ιδιοκτητών φροντιστηρίων και γονέων που αναγκαστικά μεταθέτουν την καταβολή των διδάκτρων από τον ένα μήνα στον άλλο.

Ολη αυτή η κατάσταση και γενικότερα η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά τα παιδιά. Οπως λέει δε βρίσκονται στην ίδια ψυχολογική κατάσταση μελέτης όπως στο παρελθόν κι έχει επηρεαστεί η απόδοσή τους.

Οσο για τις μειώσεις στα δίδακτρα, στην Καλαμάτα λέει πως είναι σημαντικές. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς έγινε μια μείωση της τάξης του 10% - 15% και στην πορεία έγιναν κάποιες ακόμα, ανάλογα την περίπτωση. Για παράδειγμα σημαντικά μειώθηκαν τα δίδακτρα για τρίτεκνες οικογένειες.

Για τη συνέχεια, το μέλλον είναι αβέβαιο, αφού με τα σημερινά δεδομένα και τα καινούργια χαράτσια που αναμένονται, φοβάται πως θα αυξηθεί το ποσοστό των παιδιών που θα σταματήσουν την ξένη γλώσσα.

Σε κάθε περίπτωση όμως η κ. Τζάννε επισημαίνει πως στην περιοχή μας γίνεται προσπάθεια από τον κλάδο της να διατηρηθεί η ιδιωτική παιδεία στο ίδιο υψηλό επίπεδο όπως στο παρελθόν "διότι πιστεύουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε και υπάρχει ευσυνειδησία, παρά τις δυσκολίες". Αυτό όμως που δε γνωρίζει είναι "αν του χρόνου θα έχουμε τον ίδιο αριθμό εργαζομένων". Η οικονομική αδυναμία των οικογενειών και η μείωση των μαθητών θα οδηγήσει και στη μείωση του προσωπικού, εκτιμά. Τότε, οι ιδιοκτήτες θα δουλέψουν περισσότερο με λιγότερο προσωπικό, ενώ δεν αποκλείεται ορισμένα φροντιστήρια να κλείσουν. Για την ώρα πάντως δουλεύουν όλα και όπως παρατηρεί η πρόεδρος του Συλλόγου "ελπίζουμε από το Σεπτέμβριο να ξεκινήσει μια πιο αισιόδοξη χρονιά, με λιγότερα χαράτσια".


NEWSLETTER