Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 09:02

Μεσσηνία: Θεραπευτική κατασκήνωση ΑμεΑ στον Ταΰγετο

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Θεραπευτική κατασκήνωση ΑμεΑ στον Ταΰγετο

Ο Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Μεσσηνίας “Η Υπομονή” κατάφερε να ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από 10 έως 50 χρόνων, για να πάνε κατασκήνωση τον Αύγουστο στην Αγία Μαρίνα του Ταϋγέτου.

"Πότε θα πάμε στο βουνό;", την ρωτούσαν όπως λέει η πρόεδρος του συλλόγου Καίτη Κεράνη, που κάθε χρόνο, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΜΑμεΑ) Πελοποννήσου εργάζονται ώστε να βρεθούν έγκαιρα οι συνοδοί και να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα -ακόμα και βαριά περιστατικά. Φέτος λοιπόν κατασκήνωση θα πάνε 42 άτομα με αναπηρίες, από τις 9 έως και τις 18 Αυγούστου.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ

Η οργάνωση της κατασκήνωσης για άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές και νοητικές αναπηρίες δεν είναι μια απλή διαδικασία. Σημαντικό λοιπόν είναι σε αυτές τις περιπτώσεις "το κομμάτι της αξιολόγησης των συνοδών, αλλά και των κατασκηνωτών", τονίζει η κ. Κεράνη, καθώς, λέει, έχει να κάνει με την εύρυθμη λειτουργία της κατασκήνωσης. "Αν έχω ένα βαρύ περιστατικό η Ομοσπονδία μού δίνει φέτος το δικαίωμα να βάλω δύο συνοδούς", σημειώνει και προσθέτει πως "ο νόμος λέει ότι ένας συνοδός θα κρατήσει τρία μέτρια περιστατικά που αυτοεξυπηρετούνται, δύο σοβαρά που μπορούν και αυτά να αντεπεξέλθουν με ένα συνοδό και τα βαριά περιστατικά με ένα συνοδό" -οπότε "βάζοντας δύο σε ένα βαρύ περιστατικό, δεν κουράζονται και οι συνοδοί".

 

42 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις για συμμετοχή, η ίδια λέει ότι "όσες αιτήσεις έγιναν στο σύλλογό μας, τις αποδεχτήκαμε όλες: 30 αιτήσεις από την Καλαμάτα και τα Φιλιατρά και, επιπλέον, θα φιλοξενηθούν και 12 παιδιά από το ΕΕΕΕΚ Μαντίνειας Αρκαδίας -δεν αφήσαμε κανένα παιδί απ' έξω". Παραδέχεται πάντως ότι εύκολο δεν είναι πάντα να βρεθούν οι συνοδοί και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα συμμετοχής, αν και η ίδια τονίζει ότι για τους συνοδούς "είναι μια εμπειρία ζωής, αλλά χρειάζεται περίσσευμα αγάπης".

Συνήθως είναι φοιτήτριες ή τελειόφοιτες κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, τις οποίες η Κ. Κεράνη προτρέπει να κάνουν πρακτική στην κατασκήνωσή τους και να μετρήσουν έτσι τις δυνάμεις τους.

 

ΒΗΜΑ ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η Κ. Κεράνη πιστεύει ότι αν και μικρό "το κατασκηνωτικό πρόγραμμα των 10 ημερών αποτελεί την αρχή της απογαλακτοποίησης από την οικογένεια του ΑΜΕΑ". Ενας τρόπος ώστε "να προετοιμαστεί για τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)", που στην Καλαμάτα "είμαστε σε πολύ καλό δρόμο να πετύχουμε και είναι ο τελευταίος και πιο μεγάλος στόχος του συλλόγου μας". Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι με τη συνδρομή του Δήμου Καλαμάτας έχει δρομολογηθεί και το Κέντρο Διημέρευσης.

Είναι λοιπόν αισιόδοξη, καθώς πριν 25 χρόνια που ο Παναγιώτης, ο γιος της κ. Κεράνη διαγνώστηκε με αυτισμό δεν υπήρχαν καθόλου εξειδικευμένες δομές -και παρά την πρόοδο πρόβλημα παραμένει ακόμα και σήμερα ότι δύσκολα βρίσκεται το εξειδικευμένο προσωπικό για να στελεχώσει και να λειτουργήσει τις δομές και τα προγράμματα που απευθύνονται σε ΑΜΕΑ. 

 

Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΟΔΟΣ 

Η ευτυχία για ένα γονιό λέει η κ. Κεράνη είναι "να προοδεύει ένα παιδί με οποιαδήποτε αναπηρία". Η ίδια εξάλλου πιστεύει "στη σωστή διαπαιδαγώγηση των ΑΜΕΑ από μικρή ηλικία ώστε να μην αισθανθούν μειονεκτικά" και αυτό προϋποθέτει, κυρίως, "να έχουν πολλή αγάπη μέσα από το σπίτι και αποδοχή". Επίσης σημαίνει ότι "το προνοιακό επίδομα του παιδιού μας δεν... το τοκίζουμε. Απευθυνόμαστε στους ειδικούς για να γίνεται δουλειά, επενδύουμε πάνω στα παιδιά, στην πρόοδο και την ανάπτυξή τους για να γίνουν όσο το δυνατόν πιο λειτουργικά άτομα, ενταγμένα στο περιβάλλον της πόλης".

Γι' αυτό και ο σύλλογός τους επενδύει και ενισχύει (μαζί με το Σύλλογο Φίλων ΣΥΦΑΜΕΑ) στη δημιουργική απασχόληση και διά βίου μάθηση των ωφελουμένων του Κέντρου Αποκατάστασης-ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας, με κύρια χρηματοδότηση μέσα από διάφορες δράσεις τους, που ο κόσμος αγκαλιάζει και υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία.

 

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ

Ενα άλλο σημαντικό κομμάτι δουλειάς και προσφοράς του Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ “Η Υπομονή”, το οποίο κάνει θαύματα με τα παιδιά βοηθώντας τα στο συντονισμό των κινήσεων, να ξεπεράσουν φόβους τους και να κοινωνικοποιηθούν, είναι αυτό της θεραπευτικής ιππασίας. Πρωτολειτούργησε, όπως λέει η Καίτη Κεράνη, το 2008 και συνεχίζεται έως σήμερα με υπεύθυνη του προγράμματος την πιστοποιημένη παιδοψυχίατρο Στεφανία Σπυροπούλου. "Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ανήκει καθαρά στο σύλλογό μας και ανά εξάμηνο αλλάζουμε τους ωφελούμενους, για να μην έχει παράπονο κανένα παιδί, που είναι στο σύλλογο και θέλει".

Κάθε εξάμηνο εντάσσονται στο πρόγραμμα της θεραπευτικής ιππασίας 15 άτομα, ενώ έχουν αναδειχθεί μέσα από αυτό και αθλητές των Special Olympics με διακρίσεις και βραβεία σε πανελλήνιες και διεθνείς διοργανώσεις.


NEWSLETTER