Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 09:03

Δωρεά Καρέλια στο 1ο ΕΠΑΛ: Ο πρώτος απινιδωτής σε δημόσιο σχολείο της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Φορητός απινιδωτής καρδιακής ανάνηψης τοποθετήθηκε στο 1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας ύστερα από δωρεά του Ιδρύματος "Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια".

Πρόκειται για το πρώτο δημόσιο σχολείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας που αποκτά απινιδωτή, η χρήση του οποίου μπορεί να είναι πραγματικά σωτήρια, συμβάλλοντας στην ασφάλεια και στη παροχή πρώτων βοηθειών σε μαθητές και προσωπικό όχι μόνο του σχολικού συγκροτήματος αλλά και των όμορων σχολείων της περιοχής.

Όπως τόνισε ο διευθυντής του σχολείου Δημήτριος Κονταξής στην “Ε”, ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής είναι μια φορητή συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει κάποιο πρόβλημα το οποίο χρίζει απινίδωσης, τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στην σωστή συχνότητά του: "Ο απινιδωτής πέρα από το σχολείο μας θα εξυπηρετεί και αυτά που συστεγάζονται στο σχολικό συγκρότημα, το 2ο ΕΠΑΛ, το Εσπερινό το Εργαστηριακό Κέντρο Καλαμάτας, καθώς και όμορα σχολεία της περιοχής, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Παραλίας αλλά και το 10ο Δημοτικό. Η χρήση του είναι εύκολη όμως για την σωστή εκμάθηση του έχουμε προγραμματίσει σε συνεργασία με τρεις φορείς του Νοσοκομείου Καλαμάτας μαθήματα τα οποία θα παρακολουθούν κατά ομάδες από τον Νοέμβριο εκπαιδευτικοί των προαναφερόμενων σχολείων" συμπλήρωσε ο κ. Κονταξής.

Πρόκειται για τον Ερυθρό Σταυρό, την τοπική ομάδα "BLS" Καλαμάτας που εκπαιδεύει όσους επιθυμούν να πιστοποιηθούν στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής και για τον ανθρωπιστικό οργανισμό "Kids Save Lives" ο οποίος εκπαιδεύει δωρεάν μαθητές και εκπαιδευτικούς στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

"Από την πλευρά μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κυρία Βίκυ Καρέλια, η οποία φρόντισε μέσα σε ένα μήνα έπειτα από την επικοινωνία που είχαμε να βρίσκεται ο απινιδωτής στο σχολείο μας" κατέληξε ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ. Η ολοκλήρωση της δωρεάς έγινε, πέρα της πρόληψης που μπορεί να προσφέρει, με αφορμή τραγικά περιστατικά που έχουν σημειωθεί στο παρελθόν τα οποία στοίχισαν τη ζωή νέων παιδιών.