Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020 07:57

Ξεκινάει η κατασκευή υφασμάτινων μασκών από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας και οι άνθρωποί της είχαν την ιδέα, στις ακραίες συνθήκες που βιώνουμε, να διοργανώσουν μια δράση αλληλεγγύης προς τους γιατρούς, νοσηλευτές και όλους τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Με έξοδα του συλλόγου αγοράστηκαν τα απαραίτητα υλικά για την κατασκευή υφασμάτινων μασκών, αφού ελήφθησαν κατευθυντήριες γραμμές από γιατρούς και χημικούς. Με διαδικτυακό μήνυμα προς εθελοντές, που έχουν ραπτομηχανή, έγινε εφικτό να συγκεντρωθούν πάνω από 35 γυναίκες που προσφέρθηκαν να τις ράψουν. Αγοράστηκαν, λοιπόν, όλα τα υλικά και έχουν ετοιμαστεί πλέον πακέτα με όλα όσα χρειάζονται για την κατασκευή περίπου 1.500 μασκών. Τα πακέτα περιέχουν 50 τεμάχια βαμβακερό ύφασμα 20x20, 50 κομμάτια πολυπροπυλένιο που λειτουργεί σαν φίλτρο στο ίδιο μέγεθος, λαστιχάκια, ρέλια και 50 κομμάτια ειδικό μεταλλικό σύρμα για το επάνω μέρος της μάσκας. Επίσης, σε κάθε πακέτο εμπεριέχεται ένα έτοιμο τελειωμένο δείγμα μάσκας και γραπτές οδηγίες για τη διαδικασία της κατασκευής. Για να συντονιστεί η δράση υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες χρειάστηκε αρκετή προεργασία. Σημαντική βοήθεια προσέφερε η επιχειρηματίας Γιώτα Μανούσου που έκοψε το πολυπροπυλένιο σε κομμάτια μιας και διέθετε ειδικές μηχανές κοψίματος.

Σε σχετική ανακοίνωση για τη γνωστοποίηση της δράσης, ο σύλλογος σημειώνει ότι σε δύσκολες καταστάσεις, σαν κι αυτή που βιώνουμε, ενέργειες αλληλεγγύης γίνονται ζωτικής σημασίας, καθώς φανερώνουν πως οι πολίτες μένουν ευαισθητοποιημένοι στην αλληλεγγύη, στην προσφορά και αναλαμβάνουν την ατομική τους ευθύνη. Και παρατηρεί πως αν το κάνει και η πολιτεία ίσως μπορέσουμε να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία.