Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020 10:00

Πολυδύναμο κέντρο από το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” στην Καλαμάτα

Πολυδύναμο κέντρο από το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” στην Καλαμάτα

 

Με νέες εξειδικευμένες υπηρεσίες για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη χρήση αλκοόλ και τον τζόγο ενισχύει το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο" τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας του δικτύου του στην Πελοπόννησο.

Η αναμενόμενη επιδείνωση του φαινομένου των εξαρτήσεων στη χώρα μας, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 σε ψυχοκοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, αναδεικνύει τη σημασία στήριξης προγραμμάτων για την αντιμετώπισή τους. Το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” ήδη ετοιμάζεται να λειτουργήσει στην Καλαμάτα μέχρι τον Οκτώβριο το πολυδύναμο κέντρο το οποίο θα υποδεχτεί όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις νόμιμες εξαρτήσεις.

Η Ιωάννα Τσουράπα, υπεύθυνη του δικτύου υπηρεσιών απεξάρτησης της Πελοποννήσου, σε επικοινωνία μας, μας ενημέρωσε ότι αυτή την εβδομάδα βλέπουν υποψήφιους για τη στελέχωση ενός πολυδύναμου κέντρου και μιας κινητής μονάδας στο Ναύπλιο και την ερχόμενη η επιτροπή θα ολοκληρώσει τις εργασίες της με τις συνεντεύξεις των 7 υποψηφίων, οι οποίοι θα προσληφθούν στο πολυδύναμο κέντρο, που θα λειτουργεί στην Καλαμάτα. Σε ό,τι δε αφορά το διαδικαστικό κομμάτι, εκτίμησε πως οι πίνακες επιτυχόντων και επιλαχόντων θα αναρτηθούν μετά τις 15 Αυγούστου, οπότε θα απομένει να γίνουν οι προσλήψεις (μέσω του ΕΣΠΑ) και το αργότερο μέχρι 1η Οκτωβρίου να ξεκινήσει το πολυδύναμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

 

ΕΣΤΙΑΣΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΝΟΜΙΜΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ενίσχυση με 7 άτομα προσωπικό των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” στην Καλαμάτα γίνεται μέσω του ΕΣΠΑ και η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι εξασφαλισμένη για μια τουλάχιστον τριετία. Στη διάρκεια λοιπόν αυτής της τριετίας, όπως λέει η Ιωάννα Τσουράπα, “οι νεοπροσληφθέντες θα εκπαιδευτούν δίπλα μας, ώστε να προσφέρουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε στην τοπική κοινωνία, δίνοντας χώρο και στις νόμιμες εξαρτήσεις, που αφορούν τη χρήση αλκοόλ και τον τζόγο”. Συγκεκριμένα, θα προσληφθούν ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικοί θεραπευτές, αλλά και διοικητικό προσωπικό, που θα δουλέψουν σε ανεξάρτητο χώρο από τις άλλες υπηρεσίες του προγράμματος. Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι παρεμβάσεις που αφορούν στις νόμιμες μορφές εξάρτησης, κυρίως σε επίπεδο υποδοχής αιτημάτων, αλλά και υποστήριξης ανθρώπων, έχουν ξεκινήσει σε πιλοτικό στάδιο και όπως διαπιστώνει η κ. Τσουράπα “με τις νόμιμες εξαρτήσεις υπάρχουν θέματα, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαμε το ανθρώπινο δυναμικό και δεχόμασταν ανθρώπους σε ένα πειραματικό στάδιο, έως ότου μας δοθεί η δυνατότητα παρέμβασης με επιπλέον προσωπικό του πολυδύναμου κέντρου”.

Ν.Κ.