Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013 05:31

Αμεσα μέτρα για Μεσσήνη

Αμεσα μέτρα για Μεσσήνη

Τα όσα συνέβησαν προχθές το βράδυ στη Μεσσήνη ήρθαν να αποκαλύψουν με εντυπωσιακό τρόπο τα όσα γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια όλοι, αλλά κανένας δεν μιλάει και πολύ περισσότερο κανένας δεν κάνει τίποτε για να περιοριστούν οι κίνδυνοι. Χωρίς περιστροφές, στην πόλη περισσεύουν τα όπλα σε χέρια τόσο τσιγγάνων όσο και άλλων κατοίκων της περιοχής. Και ας μην κοροϊδευόμαστε, ο… εξοπλισμός δεν έγινε τον τελευταίο καιρό, αποτελεί μια παλιά ιστορία που συνδέεται άλλοτε με τον παραδοσιακό κουτσαβακισμό και άλλοτε με παραβατικές συμπεριφορές που πάνε πολύ πέραν των κλοπών. Αλλωστε σε αυτές μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν έχουν χρησιμοποιηθεί όπλα, αλλά κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τι μπορεί να γίνει αύριο.

 

Η απόσταση που χωρίζει το "έκρυθμο" της κατάστασης από τη διάπραξη εγκλημάτων έχει μειωθεί στο χιλιοστό. Το μίσος και ο φόβος μπορεί να τραβήξουν τη σκανδάλη ακόμη και χωρίς να υπάρχει κάποια αιτία. Ο εξοπλισμός για τσαμπουκά, μαγκιά και εκφοβισμό μπορεί να παραχωρήσει τη θέση του σε ένοπλη σύρραξη. Και πέρα από τα θύματα που μπορεί να υπάρξουν, θα την πληρώσουν ανεπανόρθωτα η πόλη και οι άνθρωποί της. Είναι αδιανόητο να καταλήξουμε σε μια ιστορία όπου θα φωλιάζει ο φόβος όταν πέφτει το σκοτάδι, γιατί κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τι είναι δυνατόν να συμβεί.

Εκεί που οδηγούνται τα πράγματα, το πρώτο που χρειάζεται είναι πρωτοβουλίες για εκτόνωση του εκρηκτικού κλίματος. Και αυτές δεν μπορεί παρά να αναληφθούν από ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί στη διαχείριση κρίσεων που θα πρέπει να κληθούν και να τεθούν υπόψη τους όλα τα δεδομένα που υπάρχουν. Πολύ φοβόμαστε ότι οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί, όπως αποτυπώθηκαν στην προχθεσινή σύσκεψη από την οποία δεν προέκυψε τίποτε, όχι μόνον δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αλλά μπορεί να δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα υπό το βάρος του "πολιτικού κόστους" και της επικοινωνιακής προσπάθειας εκμετάλλευσης του βαρύτατου κλίματος που έχει δημιουργηθεί.

Σε κάθε περίπτωση και μέχρι τότε θα πρέπει να ενισχυθεί η αστυνόμευση στην περιοχή και μάλιστα όχι περιστασιακά. Τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να δίνουν την εντύπωση της μονιμότητας και την αίσθηση ότι κάτι αλλάζει σε σχέση με την αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς ορισμένων τσιγγάνων που είναι και η αιτία της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Πώς θα γίνει αυτό, είναι ένα ζήτημα το οποίο άμεσα θα πρέπει να εξετασθεί από την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Το βέβαιο είναι ότι απαιτείται σοβαρή ενίσχυση σε προσωπικό και υποστήριξη των αστυνομικών υπηρεσιών.

Από εκεί και ύστερα είναι απολύτως αναγκαίο να εκπονηθεί άμεσα ένα σχέδιο σε ό,τι έχει να κάνει με την εμπορία μετάλλων που θα έχει ως στόχο τον εντοπισμό των κλεπταποδόχων, την αυστηροποίηση των ποινών σε αυτούς και την ενθάρρυνση της νόμιμης ενασχόλησης των τσιγγάνων με την ανακύκλωση.  Η τεχνολογία (έχει προχωρήσει θεαματικά και θα πρέπει να τεθούν υπό καθεστώς αυστηρής επιτήρησης όλες οι επιχειρήσεις (εντός ή εκτός εισαγωγικών) που ασχολούνται με αυτή την υπόθεση, αλλά και τα πάσης φύσεως οχήματα που εμπλέκονται στη συλλογή και τη μεταφορά: Κάμερες 24ωρης λειτουργίας στις εισόδους, υποχρεωτική χρήση GPS σε οχήματα μεταφοράς μετάλλων, ηλεκτρονική διασταύρωση φορολογικών στοιχείων και πολλά ακόμη.

Τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν με ριζικές λύσεις στο πρόβλημα και έπονται της αναγκαιότητας άμεσων μέτρων εκτόνωσης της κατάστασης.

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr