Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013 06:49

Ανέβηκε επικίνδυνα η στάθμη της Νέδας

Γράφτηκε από την
Ανέβηκε επικίνδυνα η στάθμη της Νέδας

 

Επικίνδυνα ανέβηκε χθες η στάθμη της Νέδας λίγο πάνω από το χωριό της Ελαίας, με αποτέλεσμα να αρχίσει να διαβρώνει τις όχθες και τα αναχώματα που έχουν κατασκευαστεί. Η ανησυχία των κατοίκων και κυρίως των παραγωγών που έχουν κτήματα κοντά στο ποτάμι -και ειδικά στο σημείο όπου και πέρυσι είχαν υπάρξει προβλήματα και είχαν μπει ογκόλιθοι- είναι μεγάλη καθώς οι βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες μέρες. 

 

Χθες στην περιοχή βρέθηκε ο προϊστάμενος Δομών Περιβάλλοντος της ΠΕ Μεσσηνίας Δημήτρης Καλδής πραγματοποιώντας αυτοψία και εκτιμώντας την κατάσταση.

Οπως είπε στους κατοίκους, με μια πρώτη ματιά δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα, με βάση τα χθεσινά δεδομένα και όπως είχε διαμορφωθεί η κατάσταση και η στάθμη του ποταμού από τις έντονες συνεχείς βροχοπτώσεις. Επισήμανε δε ότι το ποτάμι, καθώς είναι στα όρια δύο Περιφερειών, απασχολεί τόσο την Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας - από την οποία έχει γίνει πρόταση για εξεύρεση χρηματοδότησης ύψους 200.000 ευρώ που απαιτούνται για την σύνταξη ολοκληρωμένης μελέτης που θα προτείνει λύσεις αντιμετώπισης της υπάρχουσας κατάστασης. Οπως είπε ο κ. Καλδής, από την πλευρά της η ΠΕ Μεσσηνίας έχει δώσει πίστωση στην Αναπτυξιακή Μεσσηνίας για να προχωρήσει σε ανάθεση μελέτης συλλογής υδρολογικών στοιχείων ώστε να παραδοθούν και να συμπληρώσουν την συνολική μελέτη.

Οσον αφορά την κατάσταση του ποταμού ο προϊστάμενος Δομών Περιβάλλοντος σημείωσε ότι εφόσον απαιτηθεί θα γίνει άμεσα επέμβαση με τοποθέτηση ογκόλιθων.

Πάντως οι γύρω παραγωγοί που βλέπουν τα κτήματά τους να κινδυνεύουν ζητούν να γίνει επέκταση της προστασίας που έγινε πέρυσι με ογκόλιθους κατά 30 μέτρα ακόμη τουλάχιστον, στο σημείο που κάνει καμπύλη το ποτάμι, ώστε να προστατευτούν τα αναχώματα και οι όχθες.

 

ΣΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΛΑΓΚΟΥΒΑΡΔΟΥ

Προβλήματα από τη βροχή υπήρξαν και στο σύνηθες σημείο στο δρόμο Φιλιατρά - Μαραθούπολη, στο γεφύρι του Λαγκούβαρδου. Εκεί το νερό για ακόμη μια φορά πέρασε πάνω από το οδόστρωμα με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διακοπεί και να εκτραπεί στην εθνική οδό Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι. 

Στο σημείο αυτό οι κάτοικοι, παρά τις δεσμεύσεις από περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη και περιφερειακούς συμβούλους, ακόμη περιμένουν να γίνει κάποιο έργο ώστε οι πλημμύρες να σταματήσουν και να αρθεί η επικινδυνότητα του δρόμου.

 

 


NEWSLETTER