Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 09:40

Το μήνυμα του Ινστιτούτου "Πάνος Μυλωνάς" στην Καλαμάτα: “Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί” (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

Το μήνυμα ότι “αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί” έστειλε και η Καλαμάτα, που συμμετείχε στη 14η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα που οργάνωσε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “Πάνος Μυλωνάς” το βράδυ του Σαββάτου.

Η εκδήλωση που οργανώθηκε σε 34 μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης από τις 7.30 έως τις 11.30 το βράδυ. Οι συμμετέχοντες υιοθέτησαν το μήνυμα της δράσης, που ήταν η προτροπή στις παρέες να ορίσουν ένα άτομο που δεν θα καταναλώσει ποτό και θα αναλάβει τον ρόλο του “οδηγού της παρέας”. Στο χώρο της δράσης πέρα από την ενημέρωση και τις συμβουλές, άνδρες της Τροχαίας Καλαμάτας έκαναν αλκοτέστ σε οδηγούς - επισκέπτες του Ιστορικού Κέντρου.

Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος παρατήρησε ότι “αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί” και σημείωσε πως “όλοι μπορούμε να βγούμε και να διασκεδάσουμε, αλλά στο τέλος της βραδιάς ο ένας, ο οδηγός δεν θα πιει. Και αν έχει πιει, θα ακινητοποιήσει το όχημά του και θα γυρίσουμε με ασφάλεια στο σπίτι μας με ένα ταξί. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας να προστατεύσουμε τη νεολαία μας. Είναι στο χέρι μας να προστατευτούμε, όχι άλλες χαμένες ψυχές στην άσφαλτο”.

Η Σταυρούλα Μπάμπαλη, από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου που μετείχε στη δράση με εθελοντές φοιτητές, επεσήμανε πως “προσπαθούμε με τον τρόπο αυτό να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα, τα οποία δυστυχώς είναι πάρα πολλά”.

Η Νέλλη Κουβελάκη, από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Φάος”, παρατήρησε ότι “είναι σημαντικό να ενώνουμε τις δυνάμεις μας για ένα τόσο σημαντικό σκοπό. Οποιος δεν πιει, θα επιβραβευτεί με κάποια δώρα που υπάρχουν σε αυτό το σημείο και θα νιώθει πιο δυνατός, ώστε να μπορέσει να οδηγήσει την παρέα του στο σπίτι”.

Ο Κώστας Ανδριανόπουλος, από το ιδιωτικό ΙΕΚ “Ορίζων”, επεσήμανε πως “είναι κάτι πολύ σημαντικό και ειδικά για τη νέα γενιά να περάσει το μήνυμα ότι αλκοόλ και οδήγηση δε συμβαδίζουν. Πολύς κόσμος έχει κάνει αλκοτέστ και είναι αρνητικός”.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “Πάνος Μυλωνάς” “στόχος της δράσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, ένα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε όσο πιο μακριά γίνεται, ώστε να σωθούν ζωές, αφού τα θανατηφόρα τροχαία είναι μια μάστιγα που πρέπει να σταματήσει. Κάθε χρόνο αρκετές χιλιάδες οδηγοί, κυρίως νεαρής ηλικίας, συμμετέχουν σε αυτήν τη βραδιά, μία βραδιά-θεσμό, όπου πολίτες και φορείς σε όλη την Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Ι.Ο.ΑΣ. και αναλαμβάνουν δράση για την προστασία της ζωής όλων, αλλά κυρίως των νέων ανθρώπων στους δρόμους της χώρας”.