Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2013 11:33

Υποχρεωμένοι και οι γιατροί για πινακίδα με αποδείξεις

Υποχρεωμένοι είναι και οι γιατροί, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, να αναρτούν στα ιατρεία τους την πινακίδα που επισημαίνει την υποχρέωσή τους να εκδίδουν απόδειξη στους επισκέπτες τους - οι οποίοι, σε αντίθετη περίπτωση, θα έχουν το δικαίωμα να μην τους πληρώσουν.

Η σχετική επισήμανση γίνεται σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης που εκδόθηκε προχθές το απόγευμα, με αφορμή μια πληροφορία που έκανε λόγο για ενδεχόμενη απαλλαγή των γιατρών από την υποχρέωση ανάρτησης της εν λόγω πινακίδας.

Οπως σημειώνει, ειδικότερα, το υπουργείο: «Απολύτως καμία επαγγελματική δραστηριότητα δεν εξαιρείται από την υποχρέωση ανάρτησης πινακίδας με την οποία ενημερώνεται ο συναλλασσόμενος για το δικαίωμά του να μην καταβάλει αντίτιμο των υπηρεσιών που έλαβε, εφ’ όσον δεν έχει λάβει και νόμιμο παραστατικό. Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει επίσης και ως προς την ουσία του μέτρου, δηλαδή το δικαίωμα του καταναλωτή να μην πληρώσει αν δεν λάβει απόδειξη».

Στην ίδια ανακοίνωση, εξ άλλου, το υπουργείο Ανάπτυξης απορρίπτει την ερμηνεία που -σε σχετική ερώτηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών- δίνει με έγγραφό της η Διεύθυνση Τιμών παροχής Υπηρεσιών, υποστηρίζοντας ότι η ανάρτηση πινακίδας αφορά διαγνωστικά κέντρα, κλινικές κ.λπ, αλλά όχι τους γιατρούς φυσικά πρόσωπα. Το υπουργείο διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του ότι «η απάντηση της υπηρεσίας προέκυψε από υποκειμενική ερμηνεία της αναφοράς περί τηρουμένου τιμοκαταλόγου, στη σχετική αγορανομική διάταξη».