Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2013 10:33

Δικαστική προσφυγή από επιχειρηματίες της Καρδαμύλης για το φωτοβολταϊκό πάρκο

Δικαστική προσφυγή από επιχειρηματίες της Καρδαμύλης για το φωτοβολταϊκό πάρκο

Αντιδράσεις προκαλεί η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην Καρδαμύλη, σε ύψωμα πάνω από την παραλία "Ριτσά". Ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων της περιοχής προβάλουν ενστάσεις για την αλλοίωση του τοπίου, ενώ χθες στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας αναβλήθηκε η συζήτηση αιτήματος προσωρινής διαταγής ιδιοκτήτριας τουριστικού καταλύματος, που γειτονεύει με την έκταση όπου θα γίνει το φωτοβολταϊκό πάρκο.

 

Συγκεκριμένα η ιδιοκτήτρια του τουριστικού καταλύματος με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων ζητά να προστατευτεί η ιδιοκτησίας της, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το ύψωμα που προορίζεται για την επένδυση των φωτοβολταϊκών. Οπως ανέφερε η ίδια και η δικηγόρος της με το αίτημα προσωρινής διαταγής ζητούν την κατασκευή τοίχου αντιστήριξης και χαντακιών για την παροχέτευση των νερών της βροχής, όπως συστήνει μηχανικός. Η πλευρά της επενδύτριας μάθαμε ότι κατέθεσε δήλωση πως θα προχωρήσει στην κατασκευή προστατευτικών μέτρων -όπως άλλωστε προβλέπει και η άδεια για το φωτοβολταϊκό πάρκο- ωστόσο, η ιδιοκτήτρια του τουριστικού καταλύματος θεωρεί ότι τα μέτρα προφύλαξης που προβλέπονται από την άδεια δεν διασφαλίζουν την ιδιοκτησία της και επιφυλάσσεται για τα νόμιμα δικαιώματά της. 

Εν τω μεταξύ χθες ο Γιώργος Γιαννακέας, ένας από τους ιδιοκτήτες τουριστικών μονάδων της περιοχής, βρέθηκε στα δικαστήρια και με δηλώσεις του μετέφερε τη γενικότερη ανησυχία των ιδιοκτητών ξενοδοχείων και συγκροτημάτων ενοικιαζόμενων δωματίων για τις συνέπειες μιας τέτοιας επένδυσης στο τοπίο, αλλά και στη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων. «Σε ακτίνα μικρότερη των 500 μέτρων γύρω από το φωτοβολταϊκό πάρκο λειτουργούν 4 ξενοδοχεία και 5 συγκροτήματα ενοικιαζόμενων κατοικιών με άδεια λειτουργίας από τον ΕΟΤ. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει το παλιό λατομείο και δύο παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια. Ενα φωτοβολταϊκό πάρκο στο ύψωμα πάνω από τα "Ριτσά" θα φαίνεται από παντού αλλοιώνοντας έτσι το τοπίο», ανέφερε.