Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 07:53

Καλαμάτα: Δωρεά 2.000 βιβλίων στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη από τους κληρονόμους του Αντώνη Μιχαλακέα

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Δωρεά 2.000 βιβλίων στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη από τους κληρονόμους του Αντώνη Μιχαλακέα

Με μία πολύ σημαντική δωρεά εμπλουτίστηκε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας αφού 2.000 επιπλέον βιβλία δόθηκαν στη διάθεση όλων των Μεσσήνιων αναγνωστών, από τους κληρονόμους του θανόντος Αντωνίου Μιχαλακέα.

Η Βασιλική και ο Δημήτριος Μισυρλής δώρισαν τη βιβλιοθήκη και το προσωπικό αρχείο του θείου τους Α. Μιχαλακέα, το οποίο αποτελείται από βιβλία και περιοδικά παιδαγωγικού, θρησκευτικού και ευρύτερα επιστημονικού και λογοτεχνικού χαρακτήρα, καθώς και από μεγάλο αριθμό υλικού  (χειρόγραφα, σημειώσεις, δημοσιεύματα, προσωπικές έρευνες και μελέτες, κ.α.).

Πολλά από αυτά έχουν μεσσηνιακό ενδιαφέρον. Ο Αντώνιος Μιχαλακέας (1922 - 2001) ήταν δάσκαλος, επιθεωρητής δημοτικής εκπαίδευσης, λαογράφος και ιστοριοδίφης.

Οπως δήλωσε στην “Ε” η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου Πιπίνα Κουμάντου σχετικά με την κίνηση αυτή: “Τον τελευταίο χρόνο η χώρα μας οδηγείται σταθερά στη  δημιουργία του «σχολείου του μαθητή», με την καθιέρωση της μαθητικής, ατομικής και ομαδικής «έρευνας και εργασίας», ως το σημαντικότερο εργαλείο της εκπαίδευσης.

Στα πλαίσια αυτά, οι Βιβλιοθήκες θα γίνουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τοπικών κοινωνιών και θα κληθούν να υποστηρίξουν, γνωσιακά και πληροφοριακά, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Για τον λόγο αυτό, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, εκπονήσαμε ένα φιλόδοξο σχέδιο, με την υλοποίηση του οποίου θα αξιοποιηθεί ο τεράστιος «κρυμμένος» πλούτος πληροφοριών και τεκμηρίων που βρίσκεται στην πόλη μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο πρώτος καρπός αυτής της προσπάθειας είναι κιόλας γεγονός. Η δωρεά της συλλογής «Αντωνίου Μιχαλακέα» από τους κληρονόμους του, εμπλουτίζει την Βιβλιοθήκη μας με περίπου 2.000 τεκμήρια, βιβλία και αρχεία και μας κάνει να αισιοδοξούμε πως, στο τέλος αυτής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, η Καλαμάτα θα διαθέτει την 2η σε μέγεθος βιβλιοθήκη της χώρας”! 

Με τη σειρά της η προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης Νινέτα Σωτηράκη σημειώνει: “Οι Βιβλιοθήκες, εκτός από τις δανειστικές και πληροφοριακές υπηρεσίες που παρέχουν, καλούνται να διαδραματίσουν έναν εξίσου σημαντικό ρόλο: αυτόν του θεματοφύλακα της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η δωρεά της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου του Αντωνίου Μιχαλακέα από τους κληρονόμους τους στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας μας τιμά και μας υπογραμμίζει την ευθύνη μας στη διάσωσή και ανάδειξη του πολιτιστικού μας αποθέματος. Ο βασικός πυρήνας της συλλογής αποτελείται από βιβλία και περιοδικά παιδαγωγικής, ψυχολογίας και διδακτικής. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ακόμα και τα συγγράμματα που είχε ο Μιχαλακέας ως φοιτητής στην Παιδαγωγική Ακαδημία, μερικά εκδοθέντα στα τέλη του 19ου αιώνα, με ιδιόχειρες σημειώσεις. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και τα βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου.

Το μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται στο αρχείο Μιχαλακέα. Εκατοντάδες σελίδες ιδιόχειρων σημειώσεων για θέματα μεσσηνιακού ενδιαφέροντος, κυρίως ιστορικά και θρησκευτικά, προϊόντα επιστημονικής μελέτης και σύνθεσης. Υπάρχει ενδελεχής τεκμηρίωση για κάθε άρθρο που είχε συγγράψει. Ακόμα, περιλαμβάνονται προσεκτικά διατηρημένα φυλλάδια, προσκλήσεις, αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών, ανατυπώσεις και αντίγραφα. Η καταλογογράφηση, η συντήρηση, η ανάδειξη και η διάθεση των τεκμηρίων στο επιστημονικό και μη κοινό θα είναι για μας μια πρόκληση. Με τη χρήση του νέου, επαγγελματικού μηχανήματος ψηφιοποίησης που απέκτησε η ΔΚΒ Καλαμάτας, σύντομα θα μπορέσουμε να έχουμε ψηφιακά δείγματα της συλλογής”.  

Οι δωρητές, τα ανήψια του Αν. Μιχαλακέα μοιράζονται με τους αναγνώστες της “Ε” κάποια πολύ σημαντικά και συγκινητικά στοιχεία: “Ο θείος μας ο Αντώνης Μιχαλακέας, αφιέρωσε τη ζωή του στα βιβλία! Μικρά παιδιά στο πατρικό της μητέρας μας, των θείων, του παππού και της γιαγιάς, αυτό που θυμόμαστε έντονα είναι τα βιβλία. Βιβλία σε κάθε γωνιά του σπιτιού, βιβλία παντού! Κάθε φορά που ερχόταν από την αγορά ο θείος Αντώνης, κρατούσε στα χέρια του ένα καινούργιο βιβλίο. βιβλίο ιστορικού, θρησκευτικού, φιλοσοφικού, εκπαιδευτικού, κοινωνιολογικού περιεχομένου συνήθως. Με αυτό ξεκουραζόταν το μεσημέρι, με αυτό κοιμόταν, με αυτό ξυπνούσε. Την άλλη μέρα … άλλο. Ο θείος Αντώνης, χρόνια δάσκαλος (και διευθυντής) στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας στους Ταξιάρχες, πότιζε το δέντρο της γνώσης σε γενιές και γενιές μικρών Καλαματιανών. Αυστηρός και σοβαρός με βαθιά, όμως, αγάπη για τη δουλειά του και τα παιδιά, φρόντιζε να βελτιώνει τις γνώσεις του, τις οποίες στη συνέχεια μετέδιδε στους μαθητές του, που τον σέβονταν και κυρίως τον αγαπούσαν. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο έργο αυτό, με πάθος, συνέπεια και αφοσίωση. Παράλληλα, στις ατελείωτες συζητήσεις στο καφενείο, με συναδέλφους του δασκάλους, αλλά και πνευματικούς ανθρώπους της Καλαμάτας, κατέγραφε οτιδήποτε σχετικό με την πόλη. Ιδίως μετά τη συνταξιοδότησή του και με συνεχή αρθρογραφία στον τοπικό Τύπο, παρουσίασε πολλές πτυχές της ζωής της. Τέλος, ένα μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του το περνούσε στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, ψάχνοντας και μελετώντας για τα θέματα που κάθε φορά καταπιανόταν. Ετσι, τι πιο φυσικό, να νιώθουμε απέραντη ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους της Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, που με τόσο ενθουσιασμό αποδέχθηκαν τη δωρεά των βιβλίων του Αντώνη Μιχαλακέα. Με την ενέργειά τους αυτή, τιμούν έναν άνθρωπο που η ζωή του ήταν το … βιβλίο. Παράλληλα θα δώσουν την ευκαιρία στις επόμενες γενιές, να γνωρίσουν έναν πνευματικό άνθρωπο που υπηρέτησε διακριτικά μεν, αλλά με συνέπεια, τα γράμματα στην πόλη της Καλαμάτας. Τους ευχαριστούμε και πάλι. Τα ανίψια του, Βασιλική και Δημήτρης (Γεωργίου Μισυρλή)”.

Γ.Σαρ.


NEWSLETTER