Κυριακή, 11 Απριλίου 2021 18:16

Ολοκληρώθηκαν βιωματικές ομάδες του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Ολοκληρώθηκαν βιωματικές ομάδες του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας

Ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι συναντήσεις των δύο διαδικτυακών βιωματικών ομάδων για τους γονείς παιδιών νηπιακής ηλικίας, που οργάνωσε το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.

Συγκεκριμένα, οι δύο τελευταίες συναντήσεις έγιναν την περασμένη Δευτέρα και την Πέμπτη 1 Απριλίου. Στο πλαίσιο των συναντήσεων οι γονείς, μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους, την ανταλλαγή απόψεων και το μοίρασμα εμπειριών, επεξεργάστηκαν θέματα που ενδυναμώνουν το γονιό ώστε να αποτελέσει τον βασικό προστατευτικό παράγοντα στην ψυχική ανάπτυξη του παιδιού. Ο γονιός ως καλός ακροατής, ο γονιός που φροντίζει το «βαζάκι» της αυτοεκτίμησης του παιδιού να γεμίζει με ήχους, μυρωδιές, εικόνες που κάνουν δυνατές τις παιδικές αναμνήσεις, ο γονιός ως συναισθηματικός μέντορας των συναισθημάτων των παιδιών του, ήταν κάποια από τα βασικά θέματα των συναντήσεων.

Μα πάνω από όλα αυτό που τονίστηκε στις συναντήσεις ήταν το πόσο σημαντικό είναι ο γονιός να αγαπάει, να φροντίζει τον δικό του εαυτό και να αφουγκράζεται τις δικές του ανάγκες. Δίνοντας δύναμη στον εαυτό του θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του δύσκολου αλλά σημαντικού του έργου, στην καθοδήγηση και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών του. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσει το παιδί του να εξελιχθεί σε έναν μοναδικό και ξεχωριστό άνθρωπο, χαράζοντας τα δικά του μονοπάτια στη ζωή, αντλώντας θάρρος, κουράγιο και στήριξη από αυτά που έλαβε και ένιωσε από τη «ζεστασιά» του σπιτικού του, που έχουν χαραχθεί βαθιά μέσα στο μυαλό και στην καρδιά του. Το «σ’ αγαπώ» του γονιού, μια βόλτα στο πάρκο, μια αγκαλιά, μικρά καθημερινά αλλά βασικά και ουσιαστικά πράγματα από τα οποία «κρατιέσαι» για να αντιμετωπίσεις τις μπόρες της ζωής.

Το ΚΕΠΕΠΨΥ με την υλοποίηση των βιωματικών ομάδων έχει στόχο την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου – και αυτό αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στη ζωγραφιά ενός γονιού που περιγράφει όλα αυτά που αποκόμισε από τη συμμετοχή του στην ομάδα γονέων.


NEWSLETTER