Κυριακή, 25 Απριλίου 2021 10:40

Συνεργασία Facebook με “Το Χαμόγελο του Παιδιού”: Καμπάνια ενημέρωσης για ασφάλεια στο διαδίκτυο

Γράφτηκε από την

Οποιο αρχείο ανεβαίνει στο διαδίκτυο μένει εκεί για πάντα!

Οι κίνδυνοι λοιπόν είναι αμέτρητοι καθώς οι χρήστες, μεταξύ τους και παιδιά κάτω των 12 ετών, εκθέτουν χωρίς δεύτερη σκέψη στο διαδίκτυο φωτογραφίες και προσωπικά τους στοιχεία, τα οποία γίνονται πρώτη ύλη για εκβιασμούς και απάτες.

Το Facebook σε συνεργασία με “Το Χαμόγελο του Παιδιού” αρχίζει καμπάνια ενημέρωσης, και μέσω του διεθνούς προγράμματος Get Digital βοηθά γονείς, εκπαιδευτικούς και νέους να κινηθούν με ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο. Ετσι, το Get Digital θα παραδώσει μέσα από τη σελίδα του “Χαμόγελου του Παιδιού” στο Facebook σεμινάρια, τα οποία θα αφορούν ζητήματα όπως: cyberbullying, εξάρτηση από βιντεοπαιχνίδια, ρητορική μίσους, ρατσισμός, έως και ακραίες προκλήσεις.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον καθημερινή συνήθεια επικοινωνίας με φίλους, με γνωστούς και με… αγνώστους. Ειδικά τον τελευταίο αυτό χρόνο της πανδημίας, παιδιά και έφηβοι χρησιμοποιούν πολύ για την επικοινωνία και τις κοινωνικές τους επαφές το διαδίκτυο. Μια έρευνα του “Χαμόγελου του Παιδιού” διαπιστώνει ότι 3 στα 4 παιδιά κάτω των 12 ετών, και όλα τα μεγαλύτερα, χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό που απασχολεί πολλούς γονείς είναι ότι δημοσιεύουν προσωπικά στοιχεία και φωτογραφίες, τα οποία γίνονται πρώτη ύλη για εκβιασμούς και απάτες. 

Στη Γραμμή του “Χαμόγελου του Παιδιού” 1056, όπου παιδιά και έφηβοι επικοινωνούν όταν δεν νιώθουν άνετα να μοιραστούν κάτι που τους συνέβη με τους γονείς, έναν φίλο ή  καθηγητή τους, οι υπεύθυνοι ακούνε συχνά ιστορίες για εφήβους που έχουν βιώσει πολύ δύσκολες καταστάσεις επειδή τους εκβίαζαν με φωτογραφίες, ή που αναγκάστηκαν να κλείσουν το λογαριασμό τους γιατί κάποιος έκλεψε τους κωδικούς και τα προσωπικά τους στοιχεία. 

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η προστασία ξεκινάει από την ενημέρωση, και το πιο σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε ότι δεν μοιραζόμαστε προσωπικά στοιχεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί όταν κάτι ανεβαίνει στο διαδίκτυο μένει για πάντα εκεί. Το Facebook εγκαινιάζει το πρόγραμμα Get Digital στην Ελλάδα, ένα έργο που βοηθά γονείς, εκπαιδευτικούς και νέους να κινηθούν με ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο. Σε συνεργασία με “Το Χαμόγελο του Παιδιού” οργανώνεται ένας κύκλος δωρεάν σεμιναρίων για την ανάπτυξη των απαιτούμενων δεξιοτήτων, με στόχο την εκπαίδευση ενήμερων ψηφιακών πολιτών. Οπως αναφέρει ο οργανισμός με αφορμή τη συνεργασία αυτή “σε μία εποχή που η ψηφιακή μας παρουσία έχει αναπτυχθεί κατά πολύ και καθένας ζει όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο, είναι επιτακτική η ανάγκη να γνωρίζουμε και να μάθουμε να κάνουμε χρήση των εργαλείων του ψηφιακού κόσμου σωστά και με ασφάλεια”. 

ΤΟ GET DIGITAL ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ανάγκη ενημέρωσης για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο ώθησε το Facebook να ξεκινήσει την υλοποίηση του Get Digital και στην Ελλάδα, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για ένα διεθνές έργο, το οποίο δημιουργήθηκε με στόχο να προσφέρει ενημέρωση, προτάσεις και εξειδικευμένους πόρους για να βοηθήσει τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους νέους να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να γίνουν συνειδητοί και υπεύθυνοι ψηφιακοί πολίτες και να χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία και τις διαδικτυακές πλατφόρμες σωστά και με ασφάλεια. 

Το πρόγραμμα Get Digital χωρίζεται σε πέντε βασικούς πυλώνες: Τις ψηφιακές βάσεις, την ψηφιακή ευεξία, την ψηφιακή ενδυνάμωση, την ψηφιακή αλληλεπίδραση και τις ψηφιακές ευκαιρίες, που σχεδιάστηκαν ειδικά για γονείς, εκπαιδευτικούς και νέους (με έτοιμα μαθήματα για διδασκαλία).

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ “ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ” 

Χάρη στη συνεργασία με “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, το Get Digital θα προσφέρει, επίσης, ευκαιρίες για συναντήσεις με ειδικούς οι οποίοι, κατά τη διάρκεια ενός κύκλου 5 δωρεάν διαδικτυακών σεμιναρίων, θα μοιραστούν συγκεκριμένες συμβουλές και θα απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις των ενδιαφερομένων. Τα διαδικτυακά σεμινάρια ξεκίνησαν στις 16 Απριλίου και θα υλοποιούνται για 5 εβδομάδες κάθε Παρασκευή από τις 12 μ. έως τη 1 μ.μ. (εκτός της Μεγάλης Εβδομάδας) απευθείας στη Facebook σελίδα του “Χαμόγελου του Παιδιού”. Όποιος δεν μπορεί να τις παρακολουθήσει ζωντανά, θα βρει διαθέσιμες μαγνητοσκοπημένες τις παρεμβάσεις στη Facebook σελίδα του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”. 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Το επόμενο σεμινάριο και δεύτερο κατά σειρά, είναι προγραμματισμένο για αυτή την Παρασκευή, με θέμα «Τρόποι καλής συμπεριφοράς. Ισχύουν στο Internet;». Ακολουθεί στις 7 Μαΐου το τρίτο σεμινάριο με θέμα «Όταν το bullying δεν γίνεται μόνο στο σχολείο. Τι πρέπει να γνωρίζω;» ενώ το τέταρτο στις 14 Μαΐου έχει θέμα «“Ψαρεύοντας” στα νερά του Internet». Η σειρά σεμιναρίων κλείνει με το πέμπτο και τελευταίο στις 21 Μαΐου, με θέμα «Σεξουαλική κακοποίηση μέσω του Internet. Αλήθειες και μύθοι».

Το πρώτο διεξήχθη στις 16 Απριλίου και είχε θέμα «Πόσο ασφαλής είμαι τελικά στο Internet;».  

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στην ιστοσελίδα του οργανισμού: hamogelo.gr.