Σάββατο, 10 Ιουλίου 2021 07:58

69 άτομα ζήτησαν για πρώτη φορά βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ - Απολογισμός δράσης για το 2020

Γράφτηκε από την
69 άτομα ζήτησαν για πρώτη φορά βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ - Απολογισμός δράσης για το 2020

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Σε μια χρονιά που σφραγίστηκε από την πανδημία Covid-19 και τις επιπτώσεις της και στους ανθρώπους με πρόβλημα χρήσης και εξάρτησης, 69 άτομα έκαναν το πρώτο βήμα και ζήτησαν βοήθεια από το συμβουλευτικό κέντρο του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” της Καλαμάτας, μπαίνοντας πέρυσι στο στάδιο της προετοιμασίας για απεξάρτηση. Εν τω μεταξύ όπως προκύπτει από τον ετήσιο απολογισμό που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα ο οργανισμός, τα απαγορευτικά μέτρα και ο φόβος για την πανδημία μείωσαν κατά 12% τη ζήτηση θεραπείας στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ μέσα στο 2020, ιδίως από εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο”, με έδρα την Καλαμάτα και υπηρεσίες σε 4 πόλεις (στην έδρα του, στο Ναύπλιο, στον Πύργο και στην Πάτρα), πέρυσι εξυπηρέτησε συνολικά 749 άτομα, χρήστες ναρκωτικών ουσιών και τις οικογένειές τους. Πανελλαδικά το ΚΕΘΕΑ προσέφερε 7.289 θέσεις υποστήριξης και θεραπείας για άτομα με πρόβλημα χρήσης ή εξάρτησης από ναρκωτικά και 4.570 θέσεις θεραπείας σε μέλη οικογενειών ανθρώπων με πρόβλημα χρήσης.

 

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΕΘΕΑ “ΚΥΤΤΑΡΟ”

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες που προσφέρει στην Καλαμάτα το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο”, πέρυσι στην εισαγωγική φάση θεραπείας, και ειδικότερα στο συμβουλευτικό κέντρο της Καλαμάτας, δέχτηκαν υπηρεσίες 69 άτομα, έναντι 83 το 2019 και 75 το 2018. Στην κύρια φάση της θεραπείας, στη μονάδα δηλαδή εντατικής απεξάρτησης στη Σπερχογεία, δέχτηκαν υπηρεσίες 52 άτομα πέρυσι, 60 το 2019 και 60 το 2018.

Στο κέντρο οικογενειακής υποστήριξης δέχτηκαν υπηρεσίες 85 άτομα, 114 το 2019 και 115 το 2018.

Επίσης, πέρυσι, στη φάση της μεταθεραπευτικής φροντίδας, στο κέντρο κοινωνικής επανένταξης του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” δέχτηκαν υπηρεσίες 24 άτομα, έναντι 31 το 2019 και 37 το 2018.

Επιπλέον, από την 1η Οκτωβρίου 2020 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Κέντρο του ΚΕΘΕΑ για την Πελοπόννησο, με έδρα την Καλαμάτα. Το Κέντρο απευθύνεται σε ανθρώπους με διαφορετικές μορφές εθισμού, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις νόμιμες εξαρτήσεις, όπως είναι η χρήση αλκοόλ, ο εθισμός στο Διαδίκτυο και ο τζόγος. Επίσης, υποστηρίζει συστηματικά και πρόσωπα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. 

 

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Συνολικά, το δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” της Πελοποννήσου εξυπηρέτησε πέρυσι 749 άτομα: 416 χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και 333 μέλη οικογενειών χρηστών. Εκτός από την Καλαμάτα, υπηρεσίες ενημέρωσης συμβουλευτικής και προετοιμασίας προσφέρθηκαν και στο Ναύπλιο (43 άτομα), την Πάτρα (44 άτομα), τον Πύργο (76 άτομα), τις Φυλακές Αγίου Στεφάνου Αχαΐας (73 άτομα) και τις Φυλακές Ναυπλίου (38 άτομα). Υπηρεσίες οικογενειακής υποστήριξης δέχτηκαν (εκτός από την Καλαμάτα) 87 άτομα στο Ναύπλιο, 51 άτομα στην Πάτρα και 91 άτομα στον Πύργο.

Στο πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Πύργος) εντάχθηκαν 87 άτομα.

Σε ό,τι αφορά πέρυσι τις κοινωνικές δραστηριότητες του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο”, ξεχωρίζει η παράσταση της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας, που σε συνεργασία με εθελοντές και φίλους του προγράμματος ανέβασε τη «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ στο Κάστρο της Καλαμάτας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η παράσταση πραγματοποιήθηκε χάρη στην αφιλοκερδή συμβολή φορέων, καλλιτεχνών και επαγγελματιών της τοπικής κοινωνίας.

 

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ COVID-19

Η επιβολή περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της Covid-19 και η καραντίνα έστρεψαν το 2020 τα θεραπευτικά προγράμματα σε εκτεταμένη αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, για τη διενέργεια συμβουλευτικών, θεραπευτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, ωστόσο, περιορίστηκε σημαντικά η εξωστρέφεια της θεραπευτικής διαδικασίας και η αλληλεπίδραση των θεραπευτικών προγραμμάτων με την κοινωνία. Σημαντικές δυσκολίες σηματοδότησαν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην κοινωνία και την οικονομία για την κοινωνική επανένταξη των μελών του ΚΕΘΕΑ, αυξάνοντας τον κίνδυνο υποτροπής.

Από τα συμπεράσματα του ετήσιου απολογισμού του οργανισμού φαίνεται επίσης ότι οι νόμιμες εξαρτήσεις απασχολούν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια την ελληνική κοινωνία. Μέσα στο 2020 το ΚΕΘΕΑ υποστήριξε πανελλαδικά 1.957  άτομα για την εξάρτηση από το αλκοόλ, την προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια και την προβληματική χρήση του διαδικτύου/gaming.


NEWSLETTER