Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021 20:41

Ο Ερυθρός Σταυρός για την Παγκόσμια Ημέρα Αγνοουμένων

Γράφτηκε από την


Κάθε χρόνο στις 30 Αυγούστου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγνοουμένων, ο Ερυθρός Σταυρός σε ολόκληρο τον κόσμο επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του να παραμένει στο πλευρό εκείνων που αναζητούν απαντήσεις.


Ο Τομέας Αναζητήσεων/Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών - RFL του ΕΕΣ υποστηρίζει το δικαίωμα των οικογενειών να μένουν ενωμένες, να αναζητούν τους δικούς τους και να επικοινωνούν μαζί τους, αλλά και προσφέρει έμπρακτη συμπαράσταση σε όσους την έχουν ανάγκη. Ως ενεργό μέλος του Διεθνούς Δικτύου Οικογενειακών Δεσμών δέχεται ετησίως, κατά μέσο όρο, αιτήσεις αναζήτησης για περισσότερα από 850 άτομα. Μάλιστα, από το 2015 μέχρι σήμερα, έχει εξυπηρετήσει σχεδόν 25.000 επικοινωνίες μεταξύ μελών οικογενειών, με τη μορφή τηλεφωνημάτων ή μηνυμάτων, αναλαμβάνει δράσεις για τη διάχυση μηνυμάτων προφύλαξης από την εξαφάνιση και κυρίως προσπαθεί να διασφαλίσει την προσβασιμότητα στις υπηρεσίες του ειδικά σε ευάλωτες ομάδες.

ΑΠΟ ΤΟ 1915 ΚΑΙ ΤΟΝ Α’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
Για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ), η διαχρονική αυτή δέσμευση ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης χρονολογείται από το 1915. Ο ΕΕΣ υπήρξε από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν στην απόφαση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης Ερυθρών Σταυρών να οργανωθούν από τους Εθνικούς Συλλόγους Επιτροπές Αιχμαλώτων Πολέμου. Σημαντικότατο υπήρξε το ανθρωπιστικό έργο της Επιτροπής και του αντίστοιχου Γραφείου Αιχμαλώτων του ΕΕΣ κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου, αλλά και του Μικρασιατικού Πολέμου. Τότε μάλιστα, την παρακολούθηση των συνθηκών διαβίωσης και τη διαβίβαση της αλληλογραφίας των αιχμαλώτων είχαν αναλάβει ακούραστες επιτροπές κυριών. Το Γραφείο Αιχμαλώτων συμμετείχε επίσης ενεργά στην υποδοχή των προσφύγων της ανταλλαγής των πληθυσμών που ακολούθησε την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, καθώς και στον επαναπατρισμό των 10.000 Ελλήνων αιχμαλώτων, που άρχισε τον Απρίλιο του 1923.

ΠΙΟ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ ΤΟ ΕΡΓΟ  ΤΩΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΩΝ
Σήμερα, οι σύγχρονες γεωπολιτικές συνθήκες και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν όλο και πιο επιτακτικό το έργο των αναζητήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο και απαιτούν τη διεύρυνση του φάσματος των εργασιών τους.
Ο πρόεδρος του ΕΕΣ δρ. Αντώνης Αυγερινός ανέφερε: «Ο Τομέας Αναζητήσεων είναι μία από τις σημαντικότερες υπηρεσίες που προσφέρει διαχρονικά ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Οι δύσκολες στιγμές που διανύουμε δεν χρειάζονται υποσχέσεις, απαιτούν πράξεις, ζητούν να ενώσουμε τη φωνή μας με τη φωνή εκείνων που αγωνιούν, να ακουστεί ότι έχουν δικαίωμα να αναζητήσουν, να μάθουν, να γνωρίζουν τι συνέβη στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ο ΕΕΣ θα συνεχίσει να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στις αναζητήσεις, πάντα με διακριτικότητα, αλληλεγγύη και ευαισθησία, παρέχοντας τη μοναδική τεχνογνωσία και εμπειρία που διαθέτει».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες Restoring Family Links στο σύνδεσμο www.familylinks.icrc.org
Ν.Κ.