Πέμπτη, 09 Μαϊος 2013 17:18

Ενιαία έδρα ταξί από Σπερχογεία έως Μαντίνεια

Γράφτηκε από την

 

Τη συνένωση για τη δημιουργία κοινής έδρας με τη Σπερχογεία, τον Αντικάλαμο, τη Βέργα και τη Μικρή Μαντίνεια προωθεί το Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί Καλαμάτας.

 

Οπως δήλωσε στην "Ε" ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Παπαδέας ήδη έχουν παρθεί οι αποφάσεις από τις γενικές συνελεύσεις του σωματείου τους, ενώ και από τους ιδιοκτήτες ταξί των προαναφερόμενων δημοτικών διαμερισμάτων «έχουν γίνει αμοιβαίες αιτήσεις στην Περιφέρεια για συνένωση, ώστε να γίνουμε μια ενιαία έδρα». Απαντώντας σε δική μας ερώτηση είπε επίσης ότι δεν είναι δυνατή η συνένωση με απομακρυσμένες περιοχές όπως για παράδειγμα τα Αρφαρά, γιατί ο σχετικός νόμος προβλέπει τη συνένωση μεταξύ όμορων περιοχών. Είπε ακόμη ότι ήδη έχει ξεκινήσει διαβούλευση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και «όλα οδεύουν καλώς» - ενώ σύντομα αναμένεται να περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Οπως είπε «μετά τη συνένωση θα υπάρχει ενιαίο τιμολόγιο και η διαφοροποίηση του τιμολογίου θα είναι προς τα κάτω γιατί μεγαλώνει η ακτίνα της περιμετρικής». Επιπλέον τόνισε ότι με τη συνένωση αναβαθμίζεται η παροχή υπηρεσιών προς το κοινό και μειώνεται το κόστος μετακίνησης κάνοντας τα ταξί ανταγωνιστικότερα απέναντι στα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επιπρόσθετα «μέσα από το νομοσχέδιο 4070 δίνεται η δυνατότητα να συνενωθούμε, να γίνουμε μια ενιαία έδρα και με αυτό τον τρόπο υπερκαλύπτουμε το ποσοστό των αδειών. Εάν λοιπόν σε κάποιο δημοτικό διαμέρισμα από αυτά εκδίδονταν κάποιες άδειες, με την κατανομή των ταξί υπερκαλύπτουμε τα πληθυσμιακά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος κι έτσι δεν θα βγουν άλλες άδειες στο ήδη υπερκορεσμένο επάγγελμά μας». 

Στην ερώτηση της "Ε", αν έτσι στην ουσία δεν γίνεται απελευθέρωση αλλά το επάγγελμα παραμένει κλειστό, ο κ. Παπαδέας απάντησε: «Το επάγγελμα ήταν και παραμένει ανοιχτό. Οποιος θέλει να μπει στο επάγγελμα μπορεί μέσω της αγοραπωλησίας των αδειών που ήδη υπάρχουν. Εξάλλου, όταν βάσει των πληθυσμιακών κριτηρίων πρέπει να υπάρχουν 80 άδειες ταξί και είναι 150 αυτοκίνητα, ποιος ο λόγος να βγουν κι άλλες άδειες; Η απελευθέρωση θα φέρει τον υπερκορεσμό και αυτόματα θα χάσουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες και το κράτος εφόσον δεν θα μπορούμε εμείς να πληρώσουμε ούτε τις εισφορές μας». 

Σχετικά με τα οφέλη που θα έχει το επιβατηγό κοινό από αυτή τη συνένωση είπε: «Οι πολίτες της Καλαμάτας και των περιχώρων θα έχουν καλύτερες υπηρεσίες και θα μπορούν 24 ώρες το 24ωρο να βρίσκουν εύκολα και γρήγορα ταξί. Και εξυπακούεται ότι θα έχουν και οικονομικό όφελος, δηλαδή τα ταξί θα κινούνται σε μεγαλύτερη ακτίνα με τη μονή ταρίφα οπότε το ταξί θα γίνει πιο προσιτό στον κόσμο. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή ένα ταξί που φεύγει από την Καλαμάτα για το Νοσοκομείο θα χρεώσει τη διαδρομή 9 με 10 ευρώ για να πάει, ενώ με τη συνένωση των εδρών θα χρεώνεται ο πελάτης γύρω στα 7 με 7,5 ευρώ. Οπότε και εμείς γινόμαστε ανταγωνιστικότεροι απέναντι στα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς».