Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022 17:55

Εθελοντικός καθαρισμός από το Κεντρικό Λιμεναρχείο

Γράφτηκε από την
Εθελοντικός καθαρισμός από το Κεντρικό Λιμεναρχείο

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που εορτάστηκε την περασμένη Κυριακή ήταν αφιερωμένη στην ανάγκη να ζήσουμε βιώσιμα σε αρμονία με τη φύση, με σύνθημα «Μόνο μία Γη»· το σύνθημα της Διάσκεψης της Στοκχόλμης το 1972 που οδήγησε στον ορισμό της 5ης Ιουνίου κάθε έτους ως Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Πενήντα χρόνια μετά, το σύνθημα «Μόνο μία Γη» ισχύει περισσότερο από ποτέ μιας και αυτός ο πλανήτης είναι το μοναδικό μας σπίτι - του οποίου τους πεπερασμένους πόρους η ανθρωπότητα πρέπει να διαφυλάξει. Το Λιμενικό Σώμα ως φορέας διοίκησης της ελληνικής ναυτιλίας ασχολήθηκε συστηματικά με το ζήτημα του περιβάλλοντος ιδρύοντας στις αρχές της δεκαετίας του 1970 την Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος και αντίστοιχα γραφεία στις Λιμενικές Αρχές της χώρας. Κάθε χρόνο, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας οργανώνει εθελοντικές δράσεις για την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών.

Κυρίως, όμως, οι δράσεις αυτές στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των παιδιών, για την αντιμετώπιση της υποβάθμισης ακτών και θαλασσών με σκουπίδια και πλαστικά. Έτσι λοιπόν την Κυριακή με πρωτοβουλία του Κεντρικού Λιμεναρχείου οργανώθηκε εθελοντικός καθαρισμός στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο της πόλης, όπου συμμετείχαν αθλητές παιδικών τμημάτων από τις ακαδημίες ποδοσφαίρου του Αίαντα, του ΑΟΠΚ Πατίστα, της Καλαμάτας FC και τους Τιτάνες.

Στη δράση συνέδραμαν ο Δήμος και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, καθώς και εθελόντριες και εθελοντές του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του Ερυθρού Σταυρού.

Με την ευκαιρία της συμμετοχής τους στην περιβαλλοντική δράση οι αθλητές και οι αθλήτριες ενημερώθηκαν από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας για την προστασία των ευαίσθητων θαλάσσιων ειδών και το σεβασμό στο περιβάλλον.

Παράλληλα, τους δόθηκαν οδηγίες για την ασφάλειά τους στη θάλασσα, την ασφαλή χρήση των θαλάσσιων μέσων αναψυχής και την αυτοπροστασία τους από τον ήλιο.

Τα σκουπίδια που περισυλλέχθηκαν ήταν κυρίως πλαστικά μιας χρήσης, αποτσίγαρα και χαρτικά.   

Ν.Κ.  


NEWSLETTER